Koza Altin Isletmeleri Agri Mollakara Tesisi Temel Atma Töreni

TMSF Baskani Muhiddin Gülal: '2022 sonu itibariyla burada ilk altin dökümümüzü gerçeklestirecegiz. 2023'ten itibaren de burada 3 ila 3,5 ton arasi altin üretmeyi planliyoruz' '2023'ten itibaren Koza Altin yilda 15 ton altin üreten bir sirket haline gelecek' '(Burada) Ülkemize, bölgeye çok ciddi ekonomik katki saglayacak bir rezerv var. Bölgeye çok ciddi katki saglayacak bir istihdam yapisi olusacak'

Tasarruf Mevduati Sigorta Fonu (TMSF) Baskani Muhiddin Gülal, 2022 sonu itibariyla Agri Mollakara tesislerinde ilk altin dökümünü gerçeklestireceklerini belirterek, "2023'ten itibaren de burada 3 ila 3,5 ton arasi altin üretmeyi planliyoruz." dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez'in katilimiyla Koza Altin Isletmeleri Agri Mollakara Tesisi Temel Atma Töreni gerçeklestirildi.

Törende konusan Gülal, 15 Temmuz darbe kalkismasi sonrasi Fetullahçi Terör Örgütü'nün (FETÖ) iltisaki tespit edilen bazi varliklarin TMSF yönetimine geçtigini animsatarak, bugün o sirketlerden Koza Altin'in 6'nci isletme tesisinin temelini attiklarini söyledi.

Gülal, "An itibariyla 783 sirketimiz TMSF tarafindan yönetiliyor. Bunlarin aktif büyüklügü 70,3 milyar lira seviyesine ulasti. Çalisan sayimiz 44 bin 415, özkaynaklari da toplam 30 milyar lira seviyesinde." diye konustu.

Sirketlerin katma deger üretmeye ve istihdam saglamaya devam edecegini dile getiren Gülal, bu sirketlerin TMSF yönetiminde aktif olarak yüzde 65 büyüdügünü bildirdi.

Gülal, Koza Altin'in TMSF yönetiminde aktif olarak yüzde 144 büyüdügünü belirterek, fon bünyesindeki sirketlerin büyüme oranlariyla ilgili bilgi verdi.

- "Ülkemize ciddi ekonomik katki saglayacak"

Muhiddin Gülal, TMSF'nin bugüne kadar hayata geçirdigi sosyal yardimlardan ve projelerden bahsederek, "Dün terör örgütünün finansmaninda kullanilan bu yapinin bütçe imkanlari bugün itibariyla milletimizin, devletimizin, çocuklarimizin, yavrularimizin ihtiyaçlarinin giderilmesinde kullaniliyor." diye konustu.

Koza Altin'in çok stratejik bir firma oldugunu dile getiren Gülal, sözlerini söyle sürdürdü:

"2019'da ülkemizin toplam altin üretimi 39 tondu. Bunun 11 tonunu Koza olarak biz ürettik. 2020 altin üretimi 42 ton, biz buna 8,1 tonla katki verdik. Simdi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez'e bir taahhütte bulunduk; '2023'ten itibaren Koza Altin yilda 15 ton altin üreten bir sirket haline gelecek' dedik. Bu taahhüdü verirken buradan çikaracagimiz altina güvendik. Burada önemli bir rezerv var. Ülkemize, bölgeye çok ciddi ekonomik katki saglayacak bir rezerv var. Bölgeye çok ciddi katki saglayacak bir istihdam yapisi olusacak."

Gülal, bu tesisten yaklasik 2 bin 300 kisinin ekmek yiyecegini bildirdi.

Yaklasik 5 yil önce 13 lira hisse degeriyle aldiklari Koza Altin'in söz konusu degerinin 128-129 lira seviyesine yükseldigini aktaran Gülal, kurumlar vergisi gibi siralamalarda da ön plana çikmaya basladigini anlatti.

- Yilda 3-3,5 milyon ton altin üretimi yapilacak

TMSF Baskani Gülal, burada 197 adet sondaj yaparak rezervleri tespit ettiklerini belirterek, su bilgileri verdi:

"Bugün itibariyla makinelerimizin siparisini verdik, idari binalarimizin temelini atiyoruz. 2022 sonu itibariyla burada ilk altin dökümümüzü gerçeklestirecegiz. 2023'ten itibaren de burada 3 ila 3,5 ton arasi altin üretmeyi planliyoruz. Van ve Agri bölgesinde 16 tane daha ruhsatimiz var. Arama izinleriyle ilgili müracaatlarimiz devam ediyor. Bu sayinin artacagini, buradaki tesisin ömrünün ve çikarilacak altin miktarinin artacagina inaniyorum."

Temel atma törenine bakan Varank ve Dönmez'in yani sira AK Parti Grup Baskanvekili Mustafa Elitas, Agri Valisi Osman Varol, Agri Belediye Baskani Savci Sayan, Agri Milletvekili Ekrem Çelebi ile Koza Altin Genel Müdürü Ismet Demir de katildi.

Konusmalarin ardindan yapilan dua sonrasi katilimcilarin butona basmasiyla temel atma töreni gerçeklestirildi.
Kaynak: AA