Kaspersky'den 'Kripto Madencilerin Yaptigi Modifikasyonlarin Sayisi 4 Kattan Fazla Artti' Tespiti

Kaspersky Güvenlik Uzmani Evgeny Lopatin: 'Bitcoin ve diger kripto para birimlerinin degerindeki artisin madencilere olan ilgiyi yeniden artirdigini gözlemliyoruz. Kripto pazarlari bu yil güçlü kalirsa madencilerle karsilasan daha fazla kullanici örnegi görmeye devam edecegiz'

Kaspersky'nin Malware Q1 2021 raporuna göre, bu yilin subat ila mart aylari arasinda kripto madencilerin yaptigi modifikasyonlarin sayisi 3 bin 815'ten 16 bin 934'e yükselerek 4 kattan fazla artti.

Kaspersky açiklamasina göre, "madenciler", virüslü cihazlardan kripto para çalmak için tasarlanmis kötü amaçli programlara deniyor. Genellikle kullanicilarin bilgisi olmadan kuruluyorlar ve çesitli kripto para türlerini yavasça çekmeye basliyorlar. Bu yolla madencilerin elde ettigi kazanç bazi durumlarda milyonlarla ölçülüyor.

2018'den itibaren siber suçlularin popüler araçlarindan biri haline gelen madencilerin popülerlikleri 2020 boyunca giderek azalmisti. Ancak Kaspersky'nin Malware Q1 2021 raporuna göre, bu yilin subat ila mart aylari arasinda madencilerin yaptigi modifikasyonlarin sayisi 3 bin 815'ten 16 bin 934'e yükselerek 4 kattan fazla artti.

Kaspersky arastirmacilari, 2021'nin ilk çeyreginde madencilerde toplamda 23 bin 894 yeni modifikasyon kesfetti. Ocak ayinda 187 bin 746 cihazda madencilerle karsilasan Kaspersky kullanicilarinin sayisi, Mart 2021'de 200 binin üzerine çikti. 2020'nin ilk çeyreginde toplam 432 bin 171 benzersiz kullanici madencilerle karsilasti.

- "Bilgisayariniza güçlü bir güvenlik çözümü kurun"

Açiklamada görüslerine yer verilen Kaspersky Güvenlik Uzmani Evgeny Lopatin, "2021'in ilk çeyreginde kaydettigimiz trendin kalici olup olmadigini kesin olarak söylemek için henüz çok erken. Bununla birlikte Bitcoin ve diger kripto para birimlerinin degerindeki artisin madencilere olan ilgiyi yeniden artirdigini gözlemliyoruz. Kripto pazarlari bu yil güçlü kalirsa madencilerle karsilasan daha fazla kullanici örnegi görmeye devam edecegiz." ifadelerini kullandi.

Kaspersky uzmanlari, madencilere maruz kalma riskini azaltmak için sunlari öneriyor:

"Bilgisayariniza güçlü bir güvenlik çözümü kurun. Madenciler genellikle 'riskli yazilim' olarak dagitildiklari için güvenlik çözümleri tarafindan otomatik olarak engellenmezler. Herhangi bir riskli yazilimi engellemek için güvenlik çözümünüzün ayarlarini yapilandirmaniz gerekebilir. Kullandiginiz tüm cihazlarda yazilimlari daima güncel tutun. Madencilerin güvenlik açiklarindan yararlanmasini önlemek için güvenlik açiklarini otomatik olarak algilayabilen ve gerekli yamalari indirip yükleyebilen araçlar kullanin. Uygulamalari resmi uygulama magazalari gibi yasal kaynaklardan yüklemeye dikkat edin."
Kaynak: AA