Kanada Polisinin Öldürdügü Türk Gencin Ailesi Hukuk Mücadelesi Veriyor

Kanada’nin Montreal kentinde 6 Mart 2017’de polis tarafindan öldürülen Türk genci Koray Kevin Çelik’in ailesi 4 yili askin süredir verdikleri hukuk mücadelesinde basari elde etti.

Koray Kevin Çelik’in babasi Cesur Çelik tarafindan Quebec Mahkemesinde açilan ve polisin uyguladigi siddeti arastiran Bagimsiz Sorusturma Biriminin (BEI) raporunda tarafli davrandigina yönelik dava, 7 Haziran'da karara baglandi.

Quebec Mahkemesi Yargici Louis Riverin açikladigi kararda, ailenin iddialarini hakli buldu.

Yargiç Riverin, Bagimsiz Sorusturma Biriminin tarafsizligini korumadigina hükmederken, aileye de 30 bin Kanada dolari (212,5 bin Türk lirasi) tazminat ödenmesine karar verdi.

Riverin kararinda; Bagimsiz Sorusturma Biriminin, olay gecesine iliskin Çelik ailesi tarafindan verilen ifadeleri görmezden geldigine ve sorusturmanin ilerleyisi hakkinda aileye bilgi vermedigine atifta bulunurken, hazirlanan raporda sorusturma sonuçlarina iliskin belgeleri ibraz etmedigine dikkati çekti.

- Bagimsiz Sorusturma Birimi

Quebec’de polis müdahalelerinde sivillerin yaralanmasi ya da ölümüyle sonuçlanan siddet unsurlarini arastirmak üzere 2016'da kurulan Bagimsiz Sorusturma Birimi, bir anlamda "polis mahkemesi" gibi görev yapiyor.

Birimin olaylara iliskin raporlari, hukuki süreçte mahkemelerin esas aldiklari belgeler olarak islem görüyor.

Mahkemenin son karari, Koray Kevin Çelik’in ölümünün polisin uyguladigi siddet nedeniyle gerçeklestigi yönünde ailenin verdigi hukuk mücadelesinde önemli bir asama olarak kabul ediliyor.

- Olay

Ailenin mahkemeye sunduklari dosyada da yer alan gelisime göre, dis ameliyati öncesi reçeteli agri kesici alan Koray Çelik, ertesi sabah girecegi sinavina çalisirken iki bardak sarap içti.

Ilacin alkolle karisimi sonrasi ??krize giren 28 yasindaki Çelik, uyuyamadigi için eczaneye giderek baska bir ilaç almak istedi.

Ogullarinin bu durumda araba kullanmasini istemeyen aile, genci engellemekte zorlandi.

Gencin araç kullanirken kendisine veya baskalarina zarar verecegini düsünen aile, 911 acil yardim hattini aradi.

Çagri üzerine eve gelen memurlara, gencin anne ve babasi tarafindan, sarhos oldugu ve siddet uygulanmadigi söylendi.

Ikazlara ragmen Koray Çelik’in gözlerine el fenerlerini tutan polisler, genci kiskirtarak tartismaya basladi.

Polislerden ikisi, metal coplariyla Koray'a vurarak onu yere indirdi ve yüzünü yere çarpti. Bu sirada diger iki polis de Koray'a müdahale ederek ellerini arkadan kelepçeledi.

Ardindan siddete devam eden polisler, ailenin yalvarmalari ve çigliklarina itibar etmedi. Uygulanan siddet sonrasi Koray'in hareketsiz oldugunu, nefes almadigini ve kalbinin atmadigini anlayan polisler, destek istedi.

Anne ve babayi olay yerinden uzaklastiran polisler, onlari mutfaga kapatip çikmalarina izin vermedi.

- Son mahkeme karari, yeni hukuk sürecine kapi açti

Koray Kevin Çelik’in olay gecesi 4 polisin müdahalesi sonrasi ölümünün dogrulanmasinin ardindan hastaneye giden anne ve babaya, evlatlarini görme izni verilmedi.

Yasadiklari acinin ardindan hukuk mücadelesi veren baba Cesur Çelik ve anne June Tyler, çocuklarinin ölümüne polisin uyguladigi siddetin neden oldugunu ispat etmede önlerindeki en büyük engeli de son mahkeme karariyla asti.

Ailenin, bu asamadan sonra Koray Kevin Çelik’i öldürdükleri gerekçesiyle polisleri dava edecekleri yeni bir hukuk sürecine baslayacaklari ögrenildi.

Kaynak: AA