Ihracatçi Firmalara Gümrük Engeli

DOSABSIAD Yönetim Kurulu Baskani Çevikel, ihracatçi firmalarin gümrük islemleri sebebiyle hammaddeye ulasmakta zorlandigina dikkat çekti.

Ihracatçi Firmalara Gümrük Engeli
Demirtas Organize Sanayi Bölgesi Sanayici Is Insanlari Dernegi (DOSABSIAD) Yönetim Kurulu Baskani Nilüfer Çevikel, “Basta tekstil firmalarimiz olmak üzere farkli sektörlerden birçok ihracatçi kurulusumuz, gümrük islemleri sebebiyle hammaddeye ulasmakta zorluk yasamaya basladi.

Uluslararasi pazarlarda rekabet sartlarinin yeniden belirlendigi bir dönemde sektörlerimiz için zaman ve ekonomik kayiplara sebebiyet veren uygulamanin gözden geçirilmesini bekliyoruz” açiklamasini yapti.

DOSABSIAD Baskani Nilüfer Çevikel, Türkiye’nin ihracat odakli kalkinma hedefleri dogrultusunda, ‘Dâhilde Isleme Rejimi’nin ihracatçi firmalara hammaddeye erisim kolayligi saglamak üzere uygulanan önemli bir tesvik sistemi oldugunu ifade etti.

Çevikel, Ticaret Bakanligi Gümrükler Genel Müdürlügü’nün ‘Kumas Cinsi Esyanin Boyanmasi-Dâhilde Isleme Rejimi’ konusunda aldigi kararla mayis ayindan itibaren ‘ham veya mâmûl kumasin baski veya boya islemlerine tabi tutulmasi’ hususunun gümrük idarelerince degerlendirildigini söyledi.



Yüksek kapasiteli firmalarin baski ve boya islemleri yapacagi ithal ürünler için bakanlik tarafindan yillik olarak verilen ‘Dâhilde Isleme Izin Belgesi’ni alarak ürünlerde islem yapip ihraç edebildigini hatirlatan DOSABSIAD Baskani Çevikel, “Mevcut durumda ise söz konusu firmalarin ‘Dâhilde Isleme Izin Belgeleri’ geçersiz kilindi. Bunun yerine yaptiklari her islemden sonra gümrük idarelerinden ‘Dâhilde Isleme Izin Belgesi’ almalari gerekiyor” dedi.

Ihracatin kolaylastirilmasi ve firmalarin magduriyetinin önüne geçilmesi amaciyla sürecin pratik bir sekilde sürdürülebilmesi gerektigini ifade eden Çevikel, sunlari kaydetti:

“Kapasite raporu bulunan ve sirkülâsyonu yüksek, islem hacmi çok olan firmalarimizin bahse konu islemlerini Dâhilde Isleme Izin Belgesi’yle de yapilabilmeleri ihracatçilarimiza zaman ve maliyet avantaji kazandiracaktir. Bu kapsamda yasanan sikintilarin Ihracat Genel Müdürlügümüz is dünyasi kuruluslari ve sektör örgütleri ile birlikte degerlendirip çözüme kavusturacagina inaniyoruz.”
Kaynak: İHA