HÜDA PAR'dan Gelecek Partisi'ne Ziyaret

HÜDA PAR Genel Baskani Zekeriya Yapicioglu: 'Bir an önce bu cunta anayasasindan kurtulmak gerekir' Gelecek Partisi Genel Baskani Ahmet Davutoglu: 'Yeni Anayasa yapmak sadece mümkün degil, bir zarurettir'.

HÜDA PAR Genel Baskani Zekeriya Yapicioglu ve beraberindeki heyet, Gelecek Partisi Genel Baskani Ahmet Davutoglu'nu ziyaret etti.

Gelecek Partisi Genel Merkezi'ndeki ziyarette Davutoglu, partisinin 4. Olagan Büyük Kongresinde genel baskan seçilen Yapicioglu'nu tebrik etti.

Yapicioglu, burada yaptigi konusmada, iki parti arasinda daha önce de ziyaretlerin oldugunu animsatti.

Yeni Anayasa ile ilgili çalismalarini Davutoglu'na ilettiklerini belirten Yapicioglu, "Siyasi çizgilerimiz, memleket meselelerine bakis açilarimiz farkli olabilir ama neticede her bir siyasi parti en azindan iddia olarak memleket sorunlarina çözüm bulmak ve memlekete bir katki saglamak için siyaset sahnesindedir." dedi.

Yapicioglu, ülkenin en önemli sorunlarindan birinin mevcut Anayasa oldugunu vurgulayarak, sunlari söyledi:

"Bütün siyasi partiler bu Anayasa'dan sikayet etmektedir. Bunun degismesini dile getiriyor her siyasi parti fakat bu konuda siyaset bir adim atmiyorsa bu da siyasi partiler olarak hepimizin ayibidir. Bir an önce bu cunta anayasasindan kurtulmak gerekir. Diyoruz ki, herkesin kirmizi çizgisi kendi cebinde dursun, lütfen kimse herhangi bir ön sart ileri sürmeden gelin hep beraber birlikte toplanalim, nasil bir Anayasa yazabiliriz, bunu da birlikte yazalim."

- HDP'ye açilan kapatma davasi

Bir gazetecinin HDP'ye açilan kapatma davasini sormasi üzerine Yapicioglu, prensip olarak parti kapatma davalarinin Türkiye'nin gündeminden çikmasi gerektigine inandiklarini belirtti.

Cezalarin sahsiligi ilkesi geregince, bir siyasi partide kim suç islemisse onun cezalandirilmasi gerektigini söyleyen Yapicioglu, "Türkiye'de su anda idam cezasi yoktur ama parti kapatilmasi demek partinin hükmü sahsiyetinde idam edilmesi demektir. Parti kapatilmasinin yanlis oldugunu düsünüyoruz. Ama sunu da söylüyoruz hiç kimse siyasi kimliginden dolayi veya mensup oldugu siyasi partiden dolayi cezalandirilmamalidir. Ama hiç kimse tasidigi siyasi kimlikle kendisini yasalarin üzerinde görmemelidir." diye konustu.

Davutoglu da siyasi partilerin kapatilmasinin yanlis oldugunu vurgulayarak, "Mesru siyasi iklimde parti kapatmalar bir çözüm olusturmadigi gibi siyasetin de yara almasina sebebiyet verdi. Ancak kimse hukukun üzerinde degildir. Herhangi bir suç varsa bunu sahsi olarak, bunun da bagimsiz yargi tarafindan objektif ve hukuki kurallarla isletilmesi ve karar baglanmasi gerekir." dedi.

Bir gazetecinin HDP'nin eski Es Genel Baskani Selahattin Demirtas ile ilgili AIHM kararini hatirlatmasi üzerine Yapicioglu, "AIHM bir temyiz mahkemesi degildir. Bazen üst mahkeme, temyiz mahkemesiymis gibi davranabiliyor. Demirtas'in dosyasinda ne var bilmiyorum. Ben prensip olarak söylüyorum, normal sartlarda ceza yargilamalarinda tutuksuz yargilama olmalidir. Türkiye'de pek çok davada on yillari asan tutuklama süreleri oluyor." seklinde konustu.

Yapicioglu, Demirtas'a yönelik 6-8 Ekim olaylariyla ilgili dava bulundugunu animsatarak, "6-8 Ekim olaylarinda bizim kanaatimize göre, HDP merkez yürütme organlarinin çok ciddi çagrisi vardi ve o çagridan sonra bu olaylar oldu. Bir sorumluluk gerektigini düsüyoruz ama bu sorumlulugun ne oldugu konusunda kendimizi mahkeme yerine koyarak hüküm ifade edecek bir cümle de kurmak istemiyorum." dedi.

Davutoglu da hukuki süreçlerin yargi bagimsizligi içerisinde objektif verilere dayali isletilmesi gerektigini ve siyasi müdahale ve yorumlarla bu süreçlerin etkilenmemesi gerektigini kaydetti.

- Yeni Anayasa çalismalari

Yapicioglu, yeni Anayasa yapilmasinin mümkün olup olmadigi sorusu üzerine, "Bize göre yeni Anayasa yapmak mümkündür. Çünkü Meclis'te olan partilerin tamami, Meclis disinda seçime katilma yetenegine sahip partilerin neredeyse tamami yeni bir Anayasa yapilmasi gerektigini söylüyor. Bu kadar ortaklastigimiz nokta varsa yeni Anayasa mümkündür." ifadesini kullandi.

Davutoglu da "Yeni Anayasa yapmak sadece mümkün degil, bir zarurettir, ahlaki bir zarurettir, siyasi bir zarurettir." dedi.

Kaynak: AA