Görme Engelli Bireyler Bu Ürünler Sayesinde Rahatça Alisveris Yapabilecek

Kocaeli ve Sakarya’da gida üretimi yapan bir firma, görme engelli bireylerin alisveris yaparken sikinti çekmemeleri için ürünlerin ambalajlarina Braille alfabesi ve ürünün detaylarina ulasilabilmesi için QR kod uygulamasi koymaya basladi.

Görme Engelli Bireyler Bu Ürünler Sayesinde Rahatça Alisveris Yapabilecek
Türkiye’de ambalajli gida ürünleri üretimi yapan bir firma, ortaya çikardiklari ürünlerle örnek bir projeye imza atiyor. Firma bu kapsamda, görme engelli bireylerin alisveris yaparken zorluk çekmemeleri ve istedikleri ürüne kolay bir sekilde erisebilmeleri adina ürünlerin ambalajlarina Braille alfabesi koydu. Ambalajlara ayni zamanda, engelli vatandaslarin aldiklari ürünlerin bütün detaylarini bilmeleri adina QR kod uygulamasi da yerlestirildi. Kocaeli’de bir otelde tanitimi yapilan bu ürünler sayesinde engelli bireyler, her vatandas gibi marketlerden kolayca alisveris yapabilecek. Ambalaja dokunduklari zaman ismini ve ne oldugunu anlayabilecek olan vatandaslar, cep telefonlarindan QR kodu okutarak ürünün bütün detaylarini dinleyebilecek. Kocaeli ve Sakarya ilinde kurulan fabrikalarda üretilecek olan bu ürünlere, bu yaz itibariyle bir çok zincir marketten ve internet üzerinden erisilebilecek. Olusturulacak olan bayiliklerle de ürünler, Türkiye’nin 81 iline ulastirilabilecek.

“Çok önemli ve örnek olacak bir proje”

Bu projenin erisilebilirlik adina atilmis önemli bir adim oldugunu belirten Engelsiz Erisim Dernegi Baskani Dr. Engin Yilmaz, “Özellikle marketlerden aldigimiz ambalajli ürünlerin erisilebilirligi ciddi bir sorun olarak karsimiza çikiyor. Mesela ayni cinste, ayni sekilde bir sürü ürün var ve insanlar bunlarin ne oldugunu üzerindeki yazilardan ve görsellerinden ayirt ediyorlar. Bizim bunu ayirt etmemiz için ya onlari ayri ayri paketlere koyacagiz ya da onlarin farkli sekillerine bakarak ayirt ediyoruz. Bizler ürüne herkesle ayni anda hizli bir sekilde ve pratik bir sekilde erisebiliyoruz. Bunu 2 yolla yapiyoruz; Braille alfabesini bilen arkadaslar üzerindeki etiketle bunu yapabiliyorlar. Bilmeyen arkadaslarimiz da hemen Braille alfabesinin yaninda parmaginizla hissedilebilen ve anlasilabilen kare kodu telefondan okutarak ürünün bütün detaylarina ulasabiliyor. Özellikle bu yönüyle çok önemli ve örnek olacak bir proje olarak degerlendiriyorum. Bütün ürünler bu sekilde yapilabilir, hepsine Braille alfabesi koyulabilir mi bilmiyorum ama hepsine QR kod koyulabilecegini inaniyoruz. Çok ciddi bir maliyetinin olmadigina inaniyoruz ve bu sekilde yapildigi zaman da biz üründe ne var ne yoksa herkes gibi, aslinda ambalajlarin üzerinde bütün bilgiler zaten yaziyor ama biz bu bilgilere erisemiyorduk. Artik biz de herkes gibi bu vesileyle erismis olacagiz” dedi.



“Ürünlerimiz bu yaz itibariyle sahada olacak”

Firmanin Pazarlama Direktörü Meral Tek ise, markalarinin merkezine tüketicileri koyduklarini söyledi.

Tek,”Bu sebeple her ürün için farkli tüketicilerle bulusmayi hedefliyoruz. Tüm tüketiciler bizim için degerli ve önemli oldugu için böyle bir eksilik oldugunu fark ettik. Su anda bizim ürünlerimizin bütün ambalajlarina Braille alfabesi ekleyerek görme engelli olan tüketicilerimiz için de bilgilerimizin erisilebilir olmasini sagladik. Braille alfabesi alfabenin kendisinden dolayi ambalajin üzerinde çok fazla yer kapliyor. Ambalaj üzerindeki tüm bilgilere görme engelli tüketicilerimiz de ulasabilmesi için köseye koydugumuz bir QR kod ile bu kodu okutarak normal bir tüketicinin gördügü tüm bilgileri web sitesinden okutabilecekler. Öncelikle ürün gruplarimiz sandviçler basta olmak üzere, glütensiz ürünlerimiz, atistirmaliklarimiz, hazir yemeklerimiz bu yaz itibariyle sahada olacak. Bunun gibi projelerimiz artarak devam edecek. Önümüzdeki dönemde sekersiz ürünlerle seker hastalarina dokunmak, belki baska hastalarin ihtiyaçlarina çözüm bulabilecegimiz yeni yemek AR-GE’lerimiz de devam ediyor” diye konustu.



Türkiye pazarinda böyle bir uygulama yok”

Kendilerinin genç, dinamik ve yenilikçi bir marka olduklarini kaydeden Tek, “Tüketici ihtiyaçlarini ve beklentilerini sürekli olarak takip ediyoruz. Algilarimiz sürekli açik. Bunlari hep düsünüyoruz. Braille alfabesiyle de bildigimiz kadariyla su anda Türkiye pazarinda böyle bir uygulama yok. Birkaç ilaç firmasinda sadece ürün isminin yazdigi çalismalar var ama onlar da özellikle bu projede görme engelli tüketicilerimizle danisirken aslinda sadece bu bilginin yeterli olmadigini, içerik bilgilerinin de onlar için çok önemli oldugunu söylemislerdi. O yüzden ambalajlarimizin üzerine bir QR kod yerlestirerek onlarin bu kodla bütün bilgilere ulasmasini sagladik. Türkiye’de bu isi gida bölümünde yapan ilk ve tek firmayiz diyebiliriz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA