Egitim Danismanindan 'Dijitallesmeyle Gelen Degisim Üniversitelerden Beklentiyi Degistirecek' Açiklamasi

Istanbul Bilgi Üniversitesi Egitim Danismani Özge Alyu: 'Sinav hazirligini çogunlukla online olarak yürüten adaylar, üniversiteden de dijitallesmeye uygun bir egitim sekli bekleyecek. Her seyin bas döndürücü bir hizla gelistigi dünyada, gençlerin de bu degisime uyumlanabilecek yetkinliklere sahip mezunlar olmasi gerekiyor'

Istanbul Bilgi Üniversitesi Egitim Danismani Özge Alyu, pandemi kosullarinin gündelik hayatta dijitallesmeyi hizlandirmasinin, üniversite adaylarinin tercih biçimlerini de etkileyecegini belirterek, "Sinav hazirligini çogunlukla online olarak yürüten adaylar, üniversiteden de dijitallesmeye uygun bir egitim sekli bekleyecek." ifadelerini kullandi.

Istanbul Bilgi Üniversitesi açiklamasinda görüslerine yer verilen Alyu, dijitallesmenin egitime ulasmayi kolaylastirdigini belirterek, bu düzenin internet üzerinden dünyanin en iyi üniversitelerinin en iyi akademisyenlerinden ders alabilmeyi mümkün kildigini belirtti.

"Dijital dünyanin yerlileri olarak tanimlanan üniversite adaylari üniversiteleri web siteleri ve sosyal medya hesaplari üzerinden taniyor, üniversite sinavi ve tercihlerinde nasil ilerleyeceklerini YouTube'a ya da Google'a sorabiliyor." ifadelerini kullanan Alyu, sunlari kaydetti:

"Pandemi kaynakli hizli dijitallesme süreci egitimde de belirgin hale geliyor. Üniversite sinav hazirliginin sinifta degil, online ortamda yapildigi bir dönemdeyiz. Su anda pandemi ile iliskilendirilen bu durum pandemi sonrasi da tamamen hayatimizdan çikmayacak. Çünkü erisilebilirlik, hiz, zamandan tasarruf gibi sagladigi birçok kolaylik var. Adaylar için bilginin en güncel haline, uygulamanin son teknoloji ile yapilis biçimine ulasmak deger kazandi. Bu kapsamda üniversitelerin teknoloji yatirimlari daha da kiymetli hale geliyor. Saglikta, mühendislikte, mimarlikta, iletisimde son teknolojiye göre hazirlanmis uygulama alanlarinin yani sira, sosyal bilimlerde bilgiye dijital erisim ve simülasyon araçlari adaylarin tercihlerini etkiliyor."

Özge Alyu, yapay zeka ve otomasyon sistemlerinin is yapis biçimlerini büyük ölçüde degistirdigi is dünyasinda, çalisanlarin yetkinliklerine verilen kiymetin de her geçen gün arttigini belirterek, "Is dünyasinin mezunlardan beklentileri konusunda yapilan pek çok arastirma gösteriyor ki mezunlarin uyum, esneklik, problem çözebilme ve takim çalismasina uygunluk gibi yetkinlikleri is bulmalarinda kilit role sahip. Yetkinlik gelisimi adina yapilan çalismalar üniversitelerin tercih edilmesinde önemli bir unsur oluyor. Üniversitelerin akademik bilginin yani sira, yetenegin tespiti, performansa dönüstürülmesi ve yetkinlik gelisimi konusunda ögrencilerine sagladigi olanaklar adaylarin üniversite tercihlerinde sorguladiklari alanlardan biri oluyor. Günün sonunda dijitallesme ile bilgiye her yerden ulasmanin rahatligini yasayan üniversite ögrencisi, üniversite çatisi altinda yetkinlik ve sosyal beceri alanlarinda gelisim saglamayi hedefliyor." degerlendirmesinde bulundu.

Pandemi kosullarinin gündelik hayatta dijitallesmeyi hizlandirmasinin, üniversite adaylarinin tercih biçimlerini de etkileyecegini aktaran Alyu, "Sinav hazirligini çogunlukla online olarak yürüten adaylar, üniversiteden de dijitallesmeye uygun bir egitim sekli bekleyecek. Her seyin bas döndürücü bir hizla gelistigi dünyada, gençlerin de bu degisime uyumlanabilecek yetkinliklere sahip mezunlar olmasi gerekiyor. Üniversite sinavlari önemli bir etap olmakla birlikte, ardindan adaylari belki daha da önemli bir tercih süreci bekliyor." ifadelerini kullandi.
Kaynak: AA