Anadolu'da Çogunlugu Avci Ve Tarim Yararlisi 44 Böcek Türü Kesfedildi

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Anlas: 'Geçen seneden bu yana Akdeniz, Marmara ve Karadeniz bölgesinde çalisiyoruz. Bu alandaki çalismalarimiz 2022'de sona erecek' '3 yil önce 20 yeni türü açiklamistik. Bunlarin üzerine 44 yeni tür daha ekledik. Böylece su ana kadar Türkiye'de 64 tane bilinmeyen yeni böcek türünü kesfettik'

AHMET BAYRAM - Böceklerin tarimsal, ekolojik ve tibbi etkileri konusunda arastirmalar yapan Manisa Celal Bayar Üniversitesinden (MCBÜ) bir grup akademisyen, Anadolu'da "kinkanatlilar" takimina ait çogunlugu avci ve tarim yararlisi 44 yeni böcek türü kesfetti.

MCBÜ Alasehir Meslek Yüksekokulu Bitki Koruma Programi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Anlas, 20 yildir böcekler üzerine çalismalar yürütüyor. Prof. Dr. Anlas ve beraberindeki akademisyenlerin topladiklari farkli böcek türlerine ait örnekler, Alasehir'de bulunan MCBÜ Entomoloji Müzesi'nde sergileniyor.

Prof. Dr. Anlas, AA muhabirine, 8 yil önce TÜBITAK destegiyle baslatilan proje kapsaminda kinkanatlilar takimindaki yeni böcek türleri üzerine arastirmalar yaptiklarini söyledi.

Kinkanatlilarin "elytra" denilen bir kanat yapisi oldugunu, bu yapi sayesinde kanatlarini kabuklarinin üzerine örttügünü, 1 milimetre ile 15 santimetre arasinda çesitli renk ve ebatlarda türlerinin görüldügünü belirten Anlas, kinkanatlilarin böcek takimlari içinde en genis türü barindirdigini aktardi.

Yeni türlerle ilgili ???????çalismanin sonuçlarini peyderpey açikladiklarini anlatan Anlas, "Geçen seneden bu yana Akdeniz, Marmara ve Karadeniz bölgesinde çalisiyoruz. Bu alandaki çalismalarimiz 2022'de sona erecek. 3 yil önce 20 yeni türü açiklamistik. Bunlarin üzerine 44 yeni tür daha ekledik. Böylece su ana kadar proje ile Türkiye'de 64 tane bilinmeyen yeni böcek türünü kesfettik." diye konustu.

- Avci ve tarim yararlisi böcekler

Arastirmalarin yabanci bilim insanlarinin da ilgisini çektigini dile getiren Anlas, sunlari kaydetti:

"Örnegin Toroslarda gözleri tamamen körlesmis bir böcek türü bulduk. Bu tür normalde düsük rakimlarda ve magaralarda yasamasi gerekirken 2 bin 500 metre yükseklikte Toros Daglari'nda, Geyik Daglari'nda ve Reze Beli Geçidi'nde bu türü tespit ettik. Bu tür özellikle Avrupali bilim adamlarinin çok ilgisini çekti. Bu türün örneklerini Italyan bilim adami meslektaslarimiz istedi."

Anlas, kesfettikleri yeni türlerin önemli kisminin avci ve tarim yararlisi olduguna isaret ederek, yeni türlerin insan sagligi üzerindeki etkisinin arastirildigini ifade etti.

- "Ülkemize ait oldugunu gösteren isimler vermeye özen gösteriyoruz"

Kesfettikleri böcek türlerine genellikle örnekleri toplandiklari yörenin ismini verdiklerine dikkati çeken Anlas, söyle konustu:

"Bugüne kadar Türkiye'de bu alanda genelde hep yabanci bilim adamlari çalismis, ülkemizden böcek örneklerini toplamislar ve onlar isimlendirmisler. Biz Türk bilim adamlari olarak, isimlendirme yaparken ülkemize ait oldugunu gösteren isimler vermeye özen gösteriyoruz. Bu çerçevede Türk bilim insanlarinin, bu çalismalara katki saglamis arkadaslarimizin ismini veriyoruz. Ayrica o böcegi hangi yörede bulduysak, o yörenin de ismini verebiliyoruz."

Arastirma ekibinden Dr. Ögretim Üyesi Semih Örgel de çalismalar kapsaminda bazen 20 gün arazide kaldiklari bilgisini verdi.

Örgel, "Insan etkisinin olmadigi daha dogal alanlari tercih ediyoruz. Taslarin altindan, bitki yapraklarinin üzerinden örneklerimizi topluyoruz. Daha sonra bu örnekleri inceleyip, böceklerin yeni bir tür olup olmadigini degerlendiriyoruz." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA