Almanya Saglik Bakanliginin, Kovid-19 Harcamalarinda Devleti Zarara Ugrattigi Ortaya Çikti

Almanya'da Sayistayin, Saglik Bakanliginin yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karsi mücadelede yaptigi harcamalarin abartili oldugunu ve böylece devletin zarara ugratildigini tespit ettigi bildirildi.

NDR, WDR kurumlariyla Süddeutsche Zeitung'un özel haberine göre, Sayistayin Federal Meclis Bütçe Komisyonu'na sundugu raporda, Saglik Bakanliginin maske tedarik etmede ve yogun bakim ünitelerine ödenen miktarlarda devleti zarara ugrattigi belirtildi.

Sayistayin raporunda, Kovid-19 ile mücadelede eczaneler üzerinden vatandaslara dagitilan maske basina bakanligin eczanelere 6 avro ödeme yaptigina ancak sertifikali maskelerin o dönemde piyasada 1,62 avro fiyatindan satildigina isaret edildi.

Raporda, "FFP" maskeleri için eczanelere subat ayindan bu yana maske basi 3,90 avro üzerinde ödeme yapildigi, bunun bile piyasa fiyatinin üstünde oldugu vurgulanarak su ana kadar devletin maskeler için 2,1 milyar avro ödeme yaptigi kaydedildi.

- Yogun bakim ünitelerine ödemeler

Sayistayin raporunda ayrica, Kovid-19 nedeniyle hastanelere yapilan yüksek ödemeler elestirildi.

Raporda hastanelerin Kovid-19 nedeniyle erteledikleri tedavi ve ameliyatlar için su ana kadar 10,2 milyar avro destek aldiklari, bunun normalinden fazla bir miktar oldugu ifade edildi.

Alman Sayistayi, Saglik Bakanligindan, gelecekte vergi mükelleflerinin zararina olacak islemlerde fonlarin dogru ve ekonomik kullanimina daha fazla dikkat etmesini istedi.

Kaynak: AA