Doğu Anadolu'da Zorlu Şartlarda Karla Mücadele Çalışmaları Sürüyor

Belediye ve özel idare ekipleri, bölgede etkili olan kar ve tipi nedeniyle kapanan yolları açmak için gece gündüz çalışıyor.

Doğu Anadolu Bölgesindeki Van, Muş, Bitlis ve Hakkari'de karla mücadele ekipleri, zorlu coğrafyada karla mücadele çalışmalarını sürdürüyor.

Van Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, olumsuz hava koşulları nedeniyle kentte 2 yerleşim birimine ulaşım sağlanamıyor.

Pazartesi gününden bu yana kapanan 159 mahalle yolundan 157'sini açan ekipler, kalan yolları da açmaya çalışıyor.

Çaldıran Belediyesi karla mücadele ekipleri ise kar kalınlığının yer yer 3 metreye ulaştığı yolları açık tutmak için çaba gösteriyor.

Kurtoğlan Mahallesi'ne bağlı Kümeevleri mezrası yolunda çalışma yapan ekipler, yüksek kar örtüsü nedeniyle ilerlemekte güçlük çekti.

Çaldıran Belediyesi Garaj Amiri Yaşar Koç, yolları açık tutmak için 7 gün 24 saat çalıştıklarını belirterek, "Kar ve tipi nedeniyle Kümeevleri mezrası yolunda yaklaşık üç metre kar var. Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için yolları açmaya çalışıyoruz. Bazı yolları günde 3 kez açmak zorunda kalıyoruz. Bu da bizi zorluyor." dedi.

- Hakkari

Hakkari'de ulaşımın sağlanamadığı 6 yerleşim biriminin yolu, İl Özel İdaresi karla mücadele ekiplerinin özverili çalışmaları sonucu açıldı. Ekipler, açılan yolların genişletilmesine yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

Kent merkezi ve Yüksekova ilçesinde sis ve soğuk hava etkili oldu. Ev ve iş yerlerinin çatılarında uzun buz sarkıtları oluştu, bazı akarsuların yüzeyi buzla kaplandı.

Sisten dolayı görüş mesafesinin 10-15 metreye kadar düştüğü Yüksekova'da, sürücüler ilerlemekte güçlük çekti.

- Muş

Muş İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Şeymus Yentür, kentte 64 iş makinesi ve 100 personel ile karla mücadele çalışması yürüttüklerini söyledi.

Vatandaşların mağdur olmaması için gece gündüz çalıştıklarını ifade eden Yentür, "Bir haftada kar nedeniyle kapanan 137 köy yolunu açtık. Şu anda köy yollarımızın tamamı açık. Bazı köylerimizin alternatif yollarını da ulaşıma açıyoruz. Diğer köylerimizde yol genişletme çalışması sürüyor." bilgisini verdi.

Muş'un Yukarıyongalı köyündeki çocuklar, naylon, poşet ve bidonlarla çıktıkları karlı tepelerden kayarak eğlendi. Çocukların düşe kalka kayak yapması renkli görüntüler oluşturdu.

Bitlis İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü Ümit Kurtkan, kar nedeniyle kapanan 4 köy yolunu en kısa zamanda açmak için çaba gösterdiklerini belirtti.
Kaynak: AA