Eski BM Libya Özel Temsilcisi Jan Kubis Veda Konusmasi Yapti

Görevinden istifa eden Birlesmis Milletler Libya Özel Temsilcisi Jan Kubis, Libya'da seçimlerin belirlenmis olan vakitte yapilmasinin devleti kurmaya baslamak için oldukça önemli oldugunu söyledi.

BM Libya Temsilciligi sayfasindan yapilan açiklamaya göre, istifasinin ardindan Kubis görevinden ayrilirken veda konusmasi yapiti.

Konusmasinda "Libya halkinin ezici çogunlugu seçimleri istiyor" diyen Kubis, bu firsatin kaçirilmamasi gerektigini vurguladi.

Seçimlerin önemine deginen Kubis sunlari söyledi:

"Seçimlerin zamaninda yapilmasi süresi uzayan siyasi geçis süreci girdabindan çikmak, yabanci müdahalelere son vermek, yasal demokrasiye geri dönüs, refah ve birlik içindeki bir devletin kurulusuna bir baslangiç olarak son derece önemlidir"

Kubis, bu seçimlerin Libya'da yasanan tüm sikintilara çözüm olmayabilecegi uyarisinda bulundu ancak buna ragmen daimi bir anayasa olusturulmanin ve gelecekteki çözümlerin de önünü açacagini söyledi.

Seçimlerin bölünmüslük durumundan çikis için bir imkan saglayacagini dile getiren Kubis, bu durumun yabanci müdahale için oldukça elverisli bir ortam olusturduguna dikkat çekti.

Kubis, "seçimlerden geri durmak ve aleyhinde çalismak, ancak ülkenin gelecegini ve kaderini ülkenin içindeki ve disarida bundan istifade edenlerin merhametine terk etmektir" dedi.

Sahsi ve mesleki sebeplerle BM özel temsilciliginden ayrilmasinin zorunlu oldugunu dile getiren Kubis, yeni atanan temsilci için basarilar diledi.

Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, 17 Kasim'da istifasini sunan Libya Özel Temsilcisi Jan Kubis'in görevden ayrilma talebini 23 Kasim'da kabul etmisti. Guterres ardindan, ülkede 24 Aralik'ta yapilmasi planlanan seçimler öncesi Amerikali diplomat Stephanie Williams'i 6 Aralik'ta danisman olarak atamisti.

Kaynak: AA