Almanya Disisleri Bakani Baerbock Açiklamasi 'NATO Avrupa'da Güvenligin Vazgeçilmez Dayanagidir'

Almanya'nin yeni Disisleri Bakani Annalena Baerbock, göreve gelisinin ertesi günü gittigi NATO'da, yeni Alman hükümeti için Avrupa'nin güvenliginde ittifakin "vazgeçilmez" oldugu mesajini verdi.

Baerbock, dün göreve baslamasinin ardindan ziyaret ettigi Brüksel'deki NATO karargahinda, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüstü.

Görüsmenin ardindan basina açiklama yapan Baerbock, "Bizim için NATO Avrupa'da güvenligin vazgeçilmez dayanagidir." dedi.

Baerbock, transatlantik ittifaki her alanda güçlendirmek istediklerini belirterek, "Zorlu zamanlardan geçiyoruz. Ukrayna siniri yakinindaki Rus askeri gelisimi, hem Ukrayna bakimindan hem de Avrupa'nin güvenligi bakimindan bizi endiselendirmeli." diye konustu.

Letonya'da geçen hafta yapilan NATO Disisleri Bakanlari Toplantisi'nda Rusya'ya verilen "Ukrayna'ya karsi saldirgan tutumun ciddi sonuçlari olur" mesajini hatirlatan Baerbock, yeni Alman hükümetinin bu taahhüde sahip çiktigini vurguladi.

Baerbock, gerginlige ragmen NATO ile Rusya arasinda diyalog kurulmasini desteklediklerini bildirdi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de Rusya'nin Ukrayna'ya karsi saldirganlik göstermesinin güçlü karsilik bulacagi, Rusya için ekonomik ve siyasi sonuçlar doguracagi uyarisini yineledi. Stoltenberg, Rusya ile NATO-Rusya Konseyi kapsaminda diyaloga hazir olduklarini belirtti.

Almanya'nin NATO'ya çok önemli katkilar sundugunu vurgulayan Stoltenberg, yeni Alman hükümetinin "NATO'yu Almanya'nin güvenliginde vazgeçilmez dayanak" olarak görmesini takdirle karsiladigini söyledi.

Stoltenberg, iklim degisikligi, Çin, NATO-AB is birligi gibi konularda yeni Alman hükümetiyle çalismaya hazir olduklarini, Kuzey Amerika ile Avrupa arasindaki baglari güçlendirmek için Almanya'nin katki sunacagina inandigini dile getirdi.

Kaynak: AA