ABD Ev Sahipligindeki 'Demokrasi Zirvesi' Baskan Biden Liderliginde Basladi

ABD’nin ev sahipliginde düzenlenen evrensel insan haklari ve demokrasinin gelistirilmesi konularina odaklanan "Demokrasi Zirvesi" ABD Baskani Joe Biden liderliginde basladi. Biden, demokrasinin liderlere ihtiyaci oldugunu belirtti.

ABD Ev Sahipligindeki 'Demokrasi Zirvesi' Baskan Biden Liderliginde Basladi
ABD’nin ev sahipliginde düzenlenen evrensel insan haklari ve demokrasinin gelistirilmesi konularina odaklanan "Demokrasi Zirvesi" basladi.

ABD Baskani Joe Biden, dünyanin birçok ülkesinden temsilcilerin katildigi ve video konferans yoluyla gerçeklesen zirvede açiklamalarda bulundu.

Beyaz Saray’dan gerçeklestirdigi sanal konferansta 100’den fazla katilimciya seslenen Biden, dünyada demokrasinin tesvik edilmesine yönelik vurgu yapti. Biden, dünyanin her yerinden demokrasi ve evrensel insan haklari konusunda endise verici sorunlarin oldugunu belirterek, "demokrasinin liderlere ihtiyaci oldugunu" ifade etti.

Biden, "Bu zirveye ev sahipligi yapmak istedim çünkü burada, ABD’de de demokrasimizi yenilemenin ve demokratik kurumlarimizi güçlendirmenin sürekli çaba gerektirdigini herkes kadar biliyoruz" dedi.

Biden, "ABD demokrasisi, en yüksek ideallerimize ulasmak ve bölünmelerimizi iyilestirmek için devam eden bir mücadeledir. Bagimsizlik Bildirgemizde yer alan ulusumuzun kurulus vizyonuna kendimizi yeniden adamaktir" dedi.

Biden, demokrasi zirvesini açarken geçtigimiz yil hayatini kaybeden ABD’li sivil haklar temsilcisi John Lewis’e atifta bulunarak, Lewis’i "ABD demokrasisinin ve dünya çapindaki sivil haklarin büyük bir savunucusu" olarak nitelendirdi. Biden, Lewis’in geçtigimiz yil dile getirdigi "Demokrasi bir devlet degil, bir eylemdir" sözlerini hatirlatti.

Demokrasinin kirilgan olabildigini söyleyen Biden, demokrasinin ayni zamanda "dogal olarak dirençli, kendini düzeltme ve gelistirme" özelligine sahip olduguna inandigini açikladi.

Biden’in liderliginde gerçeklesen Demokrasi Zirvesi, dünyada yolsuzlukla mücadele, insan haklarini gelistirme gibi konulara odaklaniyor. Zirve katilimcilari arasinda Türkiye de dahil olmak üzere 77 ülkeden temsilciler yer aliyor.

ABD, 400 milyon dolardan fazla fon ayirdi

Beyaz Saray tarafindan yapilan açiklamada, ABD’nin özgür ve bagimsiz medyayi destekleme, yolsuzlukla mücadele etme, demokratik reformlari destekleme, demokrasi için teknolojiyi ilerletme, özgür ve adil seçimleri ve siyasi süreçleri savunmaya odaklanacak olan bir girisime 424,4 milyon dolara kadar fon saglamayi planladigini aktarildi.

Beyaz Saray Bas Basin Sekreteri Yardimcisi Karine Jean-Pierre ise dün yaptigi açiklamada, zirvenin odak noktasinin Biden’in "zamanimizin mücadelesi" olarak adlandirdigi konular üzerine odaklanarak, "Sürmekte olan küresel demokratik durgunlugu tersine çevirmek ve demokrasilerin basariya ulasmasini saglamak" dedi.



ABD’den Rusya’ya tehdit, Çin’e boykot

Bu haftanin baslarinda Biden, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile Ukrayna sinirinda Rus askeri güçlerinin konuslandirilmasi hakkinda 2 saatlik bir videokonferans görüsmesi yapmis, Rusya’nin Ukrayna’yi isgal etmesini engellemek amaciyla Rusya’ya karsi ekonomik yaptirimlar tehdidinde bulunmustu.

Beyaz Saray ayrica, geçtigimiz günlerde ABD’li diplomatlarin, Çin’de devam eden insan haklari ihlallerine yanit olarak, Çin’deki 2022 Pekin Kis Olimpiyat Oyunlarini boykot edeceklerini duyurmustu.
Kaynak: İHA