Rusya'dan Karadeniz'de 'Kiskirtici Eylemlerde Bulundugu' Gerekçesiyle ABD'ye Protesto Notasi

Rusya Disisleri Bakanligi Sözcüsü Mariya Zaharova, Karadeniz'de "kiskirtici eylemlerde bulundugu" gerekçesiyle protesto notasinin ABD'ye verildigini bildirdi.

Zaharova, ABD ve NATO ülkelerinin Rus sinirlarina yakin Karadeniz'deki faaliyetleriyle ilgili yazili açiklama yapti.

NATO'ya ait "CL-600" tipi kesif uçaginin, 3 Aralik'ta Karadeniz'in açik sularinda 9 bin 200 metre yükseklikte uçus yaparak sivil uçaklar için belirlenen hava trafik rotasi üzerinden uçtugunu animsatan Zaharova, NATO ve ABD'nin Rus sinirlari boyunca yürüttügü askeri faaliyetlerinin artmaya devam ettigini vurguladi.

Zaharova, "Amerikan ve NATO müttefiklerinin askerleri, sinirlarimizi koruyan sistemlerini test etme girisimlerinden sivil uçaklara karsi kiskirtici eylemlerde bulunmaya basladi. Bu da hava sahasi ve insan hayatinin güvenligini tehlikeye atiyor. Bu kiskirtici eylemler nedeniyle ABD'nin Moskova Büyükelçiligine bu tür pervasizligin tehlikeli sonuçlariyla uyaran protesto notasi verildi." ifadelerini kullandi.

NATO ülkelerinin bu tür faaliyetlerinin "kabul edilemez" oldugunu vurgulayan Zaharova, 1944 tarihli Chicago Uluslararasi Sivil Havacilik Konvansiyonu çerçevesindeki temel uçus prensiplerinin ihlal edildigini savundu.

Zaharova, sunlari kaydetti:

"ABD ve NATO üyelerinin faaliyetlerine gerekli karsilik verme hakkini kendimizde sakli tutarak, güvenligin garantileri ile ilgili yapici diyalog kurmaya, havada ve denizde tehlikeli olaylari önleme seçenekler dahil askeri siyasi gerginligin azaltilmasi için yollari istisare etmeye çagiriyoruz. Aksi takdirde ortaya çikan tehditleri önlemek ve ortadan kaldirmak için elimizdeki tüm araçlar kullanilacaktir."

Kaynak: AA