Tunus Cumhurbaskani Said, 'Dis Destek' Alan Partilere Yasanin Uygulanmasini Istedi

Tunus Cumhurbaskani Kays Said, yargi mensuplarindan seçim sürecinde "dis destek" aldiklari iddia edilen partilere yönelik devam eden sorusturmada yasanin uygulanmasini istedi.

Tunus Cumhurbaskanligindan yapilan açiklamada, Cumhurbaskani Said'in, Yüksek Yargi Konseyi Baskani Yusuf Buzahir ve beraberindeki konsey üyeleri Adli Yargi Konseyi Baskani Melike el-Mezari, Idari Mahkemeler Birinci Baskani Abdusselam Mehdi Karisia ve Mali Yargi Konseyi Baskani Necip el-Katari ile bir araya geldigi bildirildi.

Kartaca Sarayinda yapilan görüsmede, Cumhurbaskani Said'in yargi mensuplari ile seçim kanunu ve parlamentoya iliskin son durumu ele aldigi belirtildi.

Açiklamada, Cumhurbaskani Said'in, "Seçimler ve referandumlar sürecinde kanunlara göre dis destek alan partilerin seçilmis vekillerinin parlamento üyelikleri düser. Dis destek alan Cumhurbaskani adayi ise 5 yil hapis cezasina çarptirilir." ifadelerine yer verildi.

Kasim 2020'deki ülkedeki Sayistay raporlarina atifen konusan Cumhurbaskani Said, "Sayistay idari veya siyasi bir makam degil, Sayistayin raporu her ne kadar bir hüküm veya mahkeme karari niteligi tasimasa da kanunlar bu raporlara göre uygulanabilir." dedi.

Kasim 2020'de Sayistay, 2019 seçimlerinde Nahda Hareketi, Tunus’un Kalbi ve Yasasin Tunus partilerinin yabanci kurumlarla sözlesmeler yaptiklari raporlanmisti. Suçlamaya maruz kalan partiler bu iddialari reddetmisti.

Nahda Hareketi ve Tunus'un Kalbi Partisi hakkinda, 2019 yilindaki seçim kampanyasi sirasinda "dis fon ve lobi hizmeti almak" suçlamasiyla temmuz ayinda dava açilmisti.

Suçlamalar arasinda Nahda Hareketinin ABD merkezli bir "lobicilik" firmasiyla 30 bin dolar karsiligi anlasma yaptigi da yer aliyor.

Nahda Hareketi ise tüm bu suçlamalari reddediyor. Nahda Hareketi tarafindan pazartesi günü yapilan basin toplantisinda, "Yargiya yönelik siyasi baski ile Nahda Hareketini Meclisten çikarmaya çalisiyorlar. Seçimle bizi saf disi birakamayanlar, yargiya baski yaparak bu amaçlarina ulasmaya çalisiyor." ifadeleri kullanilmisti.

- Tunus'taki siyasi kriz nasil olustu?

Cumhurbaskani Said, 25 Temmuz'da Meclisin çalismalarini dondurmasi ve basbakani azletmesinin ardindan 22 Eylül'de de bazi yeni kararnameler yayimlamisti.

Bu kararnamelerle Cumhurbaskaninin yasama ve yürütme yetkisi genisletilmis, ayrica yasa tekliflerinin Anayasa'ya uygunlugunu denetleyen geçici komisyon da feshedilmisti.

Said'in aldigi tüm bu kararlar ülkede bir tür "istisnai durum" olusmasina yol açmisti.

Ülkedeki krizden çikmak için birçok siyasi ve sivil toplum kurulusu genis kapsamli "ulusal diyalog" çagrisi yapiyor.

Kaynak: AA