Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, 2022 Bütçesiyle Ilgili Elestirileri Yanitladi Açiklamasi (2)

'Manipülatif hareketlerle kurun yeniden yükselmesine neden olan firsatçilarin da farkindayiz. Ekonomimizi kisir döngüye sokmaya çalisan bu firsatçilara kesinlikle izin vermeyecegiz' 'Ülkemizin kaynaklarini küresel sermayeye aktaran, ekonomiyi bagimli hale getiren ve büyümeyi istikrarsizlastiran manipülatif vesayetin; yatirimi, üretimi ve istihdami içten içe çürütmesine müsaade etmeyecegiz' '1994'te cari fazla verirken ekonomimiz yüzde 5,5 oraninda küçülmüstür. Yine 2001'de cari fazla verilirken ekonomimiz yüzde 6 küçülmüstü. Bugün, cari fazla veriyoruz ve 2021 yilinda yüzde 10 gibi rekor bir düzeyde büyüyoruz' 'Özellikle gençlerimize sesleniyorum; vesayete, teröre, darbecilere karsi nasil birlik beraberlik içinde mücadele ettiysek, faiz lobilerinin ekonomimize ördügü aglarla da birlikte mücadele edelim'

Cumhurbaskani Yardimcisi Fuat Oktay, "Manipülatif hareketlerle kurun yeniden yükselmesine neden olan firsatçilarin da farkindayiz. Ekonomimizi kisir döngüye sokmaya çalisan bu firsatçilara kesinlikle izin vermeyecegiz." dedi.

Oktay, TBMM Genel Kurulunda, 2022 Yili Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2020 Yili Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi'nin tümü üzerindeki görüsmelerin ardindan, hükümet adina soru, görüs ve elestiriler üzerine yaptigi konusmada, "Temel hedefimiz daha çok üreten, daha çok kazandiran, kazancin tüm milletimize fayda sagladigi, refahi kalici olarak yükselten, bagimsiz bir ekonomik yapi insa etmektir." diye konustu.

Kaynaklarin, yüksek faize heba edilmesindense, dogrudan reel sektöre yönelmesini saglamaya çalistiklarini belirten Oktay, bu vesileyle kaynaklarin, kurda ve fiyat artislarinda saglanacak dengeyle birlikte, tümüyle yatirima, üretime, istihdama yönelecegini söyledi.

Bu yaklasimin, hem enflasyonun kalici olarak düsmesine hem de büyümede arzu edilen noktalara gelinmesine imkan saglayacagini kaydeden Oktay, "Manipülatif hareketlerle kurun yeniden yükselmesine neden olan firsatçilarin da farkindayiz. Ekonomimizi kisir döngüye sokmaya çalisan bu firsatçilara kesinlikle izin vermeyecegiz." ifadelerini kullandi.

Salt faizleri artirarak enflasyonla mücadele edilmesi politikasinin soruna kalici çözüm getirmediginin bundan önce defalarca görüldügünü anlatan Oktay, yüksek faizle sicak para çekilmesini takiben yerli üretimi yok eden, üretim maliyetlerini artirarak yapisal enflasyonu kalici hale getiren bir modelin, enflasyonla kalici mücadele araci olarak nitelendirilemeyeceginin altini çizdi.

- "94'le ilgisi olmayan basarili bir Türkiye tablosu vardir"

"Ülkemizin kaynaklarini küresel sermayeye aktaran, ekonomiyi bagimli hale getiren ve büyümeyi istikrarsizlastiran manipülatif vesayetin; yatirimi, üretimi ve istihdami içten içe çürütmesine müsaade etmeyecegiz." diyen Oktay, "Bu sayede, halihazirda her ay yeni bir tarihi rekor kiran ihracattaki artisin, gelecek yillara da tasinmasi saglanacak, cari açik verip bu açigi dis borçla finanse eden degil, cari fazla veren bir ekonomik yapi kurulacaktir." dedi.

"Ekonomide de dünya 5'ten büyüktür" dediklerini ve demeye devam edeceklerini ifade eden Oktay, Türkiye'nin "yüksek büyüme hizlarinda yüksek cari açik verir" tezini yalanlarcasina büyük bir basariya imza atmakta oldugunu dile getirdi.

Bir milletvekilinin cari fazla veriyor olunmasini cari fazla verilen 1994 ve 2001 yillarindaki kriz dönemlerine benzettigini aktaran Oktay, "1994'te cari fazla verirken ekonomimiz yüzde 5,5 oraninda küçülmüstür. Yine 2001'de cari fazla verilirken ekonomimiz yüzde 6 küçülmüstü. Bugün, cari fazla veriyoruz ve 2021 yilinda yüzde 10 gibi rekor bir düzeyde büyüyoruz. Yani, hem cari fazla veren hem de güçlü bir büyüme ivmesi yakalamis 94'le ilgisi olmayan basarili bir Türkiye tablosu vardir." yorumunu yapti.

Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, söyle devam etti:

"Insanimizin isiyle, asiyla, gelecegiyle dertleniyoruz. Topyekün bagimsiz bir ekonomi yönünde mücadelemizle faiz lobileri ya da para baronlari degil; isçimiz, esnafimiz, KOBI'lerimiz, çiftçilerimiz; genciyle yaslisiyla tüm milletimiz kazanacaktir. Buradan milletimize özellikle gençlerimize sesleniyorum; vesayete, teröre, darbecilere karsi nasil birlik beraberlik içinde mücadele ettiysek, faiz lobilerinin ekonomimize ördügü aglarla da birlikte mücadele edelim. Gelecegimizi kurtaracak bu dönüsümün sancilarini geçmiste oldugu gibi omuz omuza atlatacak, geride birakacagiz.

Bunu da çözecegimizi göreceksiniz."

- "Reel ekonomimiz bu tehditleri bosa çikaracak güç ve kabiliyettedir"

Orantisiz ve haksiz fiyat artislariyla milleti panige ve karamsarliga sürükleme niyetinde olanlarin karsisinda olduklarini ifade eden Oktay, fiyatlar genel seviyesindeki artisin da kurlarda yasanan dalgalanmanin da farkinda olduklarini söyledi.

Öncelikle salginin olusturdugu arz ve talep dengesizligi kaynakli baslayan ve tedarik sorunlariyla daha da artan küresel fiyat artislarindan Türkiye'nin olumsuz etkilendiginin bir gerçek oldugunu belirten Oktay, küresel enerji, emtia ve navlun fiyatlarinin etkisiyle tüm dünyada oldugu gibi Türkiye'de de fiyatlar genel seviyesinin yükseldigini aktardi.

Bu süreçte isçi, memur, emekli, esnaf dahil enflasyondan etkilenen tüm kesimlere gereken destegi vereceklerini ve vatandasi enflasyona asla ezdirmemeye kararli olduklarini vurgulayan Oktay, "Reel ekonomimiz bu tehditleri bosa çikaracak güç ve kabiliyettedir. Artik ülkemizin ulastigi seviye algi operasyonlari ile döviz manipülasyonlari ile zayiflatilacak ve engellenecek bir seviye degildir. Enflasyonla mücadeleyi kararlilikla sürdürmek, yurt içi tasarruflari artirmak, özel yatirim kaynakli büyüme yapisini kurmak, alternatif finansman yöntemleri ile yeni yatirim araçlari olusturarak para ikamesini azaltacak uygulamalari hayata geçirmek ve finansal istikrari güçlendirmek temel makroekonomik önceliklerimiz olacaktir." diye konustu.

Bu amaçla, hizla gerçeklestirilecek ilave istihdama destek paketi ile yerli ve milli üretimi özendirici destek paketleri ile üreten kesimin yaninda olmaya devam edeceklerini kaydeden Oktay, 2021 yilinin ikinci yarisindan itibaren baslayan faiz indirim sürecinin, hanehalkinin ve firmalarin krediye erisim imkanini ve finansal sartlari rahatlatarak tüketim ve yatirim harcamalari üzerinde olumlu bir etki ortaya çikaracagini dile getirdi.

- "Küresel fiyatlardan kaynaklanan maliyet artislarini, vatandaslarimiza yansitmamak için gerekenleri yapiyoruz"

Ekonomik temellere dayanmayan bu kur hareketlerinin en kisa sürede piyasa açisindan rasyonel bir noktada dengeye ulasacagini aktaran Oktay, konusmasini söyle sürdürdü:

"Enflasyonla tek basina faiz kararlari ile mücadele edilmeyeceginin kabulüyle kamu maliyesindeki imkanlarimizi da kullanarak basta enerji olmak üzere küresel fiyatlardan kaynaklanan maliyet artislarini, vatandaslarimiza yansitmamak için gerekenleri yapiyoruz. Ayrica kur dalgalanmalarindan faydalanmaya çalisan firsatçilara da göz açtirmiyoruz. Temel gida ve ihtiyaç maddelerindeki fiyat hareketleri Ticaret Bakanligimiz tarafindan yakindan takip ediliyor. Diger taraftan, bakliyat, yag, sebze ve meyve, et ürünleri, süt ürünleri, temizlik malzemeleri gibi ürün gruplarinda toplam 31 çesit ürüne yönelik olmak üzere, zincir marketlerin fahis fiyat artisi yapip yapmadiklari hususu Haksiz Fiyat Degerlendirme Kurulu tarafindan inceleniyor. Vatandasimizin bir kurusunun bile haksiz yere heba olmasina izin vermeyecegiz. Diger taraftan milletimizin bütçesini korumak için gerek gida arzinda bir eksiklik yasanmamasi, gerekse üretim maliyetlerindeki yükün azaltilmasi yönünde çalismalarimiz devam etmektedir."

Artan hammadde fiyatlarinin et, süt ve yem üreticilerinin maliyetleri üzerindeki olumsuz etkisini hafifletmek üzere Yem Regülasyon Çalismasinin Tarim ve Orman Bakanligi tarafindan baslatildigini, Toprak Mahsulleri Ofisi stoklarindaki hububat, hayvancilikla ugrasan çiftçilere, kanatli entegre tesislerine ve yem sanayisine uygun fiyatlarla satisa sunuldugunu hatirlatan Oktay, gida arzinda stratejik öneme sahip tahillar, baklagiller, yagli tohumlu bitkiler ve tibbi aromatik bitkiler gibi ürünlerin üretiminin artirilmasi, katma degeri yüksek olan sebzelerin yetistiriciliginin yayginlastirilmasi gibi projelerle tarimsal üretimi desteklediklerini kaydetti.

Bu dogrultuda 2017 yilinda 12,9 milyar lira olan tarimsal destek miktarini 2 kat artirarak 2022 yilinda 25,8 milyar liraya çikaracaklarini bildiren Oktay, hayvan varligini, et, süt, yumurta ve bal basta olmak üzere yerli hayvansal üretimini de en güçlü sekilde desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

- "Bu zihniyetin Türkiye'de tas üstüne tas koymaya ne kadar karsi oldugu açiktir"

Cumhurbaskani Yardimcisi Oktay, CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu'nun "Sunu da silecegim, bunu da verecegim" gibi vaatler vererek, geçmisteki "Siz ne veriyorsaniz ben 5 fazlasini verecegim" diyen siyasetçileri hatirlattigini kaydetti.

Türkiye'nin dört bir yaninda yükselen dev eserleri insa etmekte kullanilan kamu özel is birligi modelini hedef alarak, asli astari olmayan yorumlar yapildigini anlatan Oktay, "Bu zihniyetin Türkiye'de tas üstüne tas koymaya ne kadar karsi oldugu açiktir. Bir dikili agaci olmayanlar, milletimizin rahatça faydalandigi konforlu hastaneleri, her gün geçtiginiz güvenli ve modern yollari, ülkemize dogrudan yatirim saglayan is birliklerini fütursuzca elestirmekten çekinmiyorlar. Simdi sehir hastanelerine karsi çikan zihniyetin geçmiste hastane kapisinda, ilaç kuyrugunda bekleyen milletimiz için hiçbir sey yapmadigini iyi biliyoruz. KÖI modeliyle insa edilen modern köprü ve yollara karsi çikanlarla dün Istanbul’da insa edilen tüm bogaz köprülerine, Marmaray'a, Avrasya Tüneline karsi çikanlar ayni kisiler, ayni zihniyet." degerlendirmesinde bulundu.

"Terörle mücadelede yanimizda olmayip Kandil'den 'aferin' almayi tercih edenler de yine bunlar." diyen Oktay, "AKM diye Gezi Parki diye ortaligi atese verenler de bunlar… Ne oldu, Atatürk Kültür Merkezini eskisinden katbekat daha iyi sekilde insa etmedik mi? Sizleri de davet ediyoruz, buyurun gelin görün. Dilinize doladiginiz sehir hastaneleri özellikle Kovid döneminde kaç vatandasimiza sifa oldu, kaç hayat kurtardi haberiniz var mi? Size kalsa baska ülkelerde gördügümüz o koridorlarda hastalarin yerde yattigi aci manzaralar, salgin döneminde Türkiye'de de yasanirdi." ifadelerini kullandi.

- "KÖI projelerinin olusturdugu katma degeri görmemek için idrak perdelerinizin kapali olmasi gerekir"

Oktay, kamu özel is birliklerinin insa ve ihya projeleri oldugunu, en kaliteli altyapi hizmetlerini vatandaslarla en hizli sekilde bulusturmak için oldugunun altini çizdi.

KÖI modelinin, sadece Türkiye'de de degil, dünyada 134 ülkede de yaygin olarak kullanilan bir model oldugunu dile getiren Oktay, sunlari kaydetti:

"Dünyadan haberiniz olsun biraz. Gelin rakamsal karsilastirmalara da bakalim; Örnegin en son KÖI projelerimizden birine bakalim; Malkara-Çanakkale Otoyolu ve 1915 Çanakkale Köprüsü: Projenin toplam maliyeti 3,84 milyar avrodur. Her türlü bakim onarim ve isletme maliyetlerinin yüklenici firmaya ait olacagi 10 yil 8 aylik isletme süresince bakanligin net kari 520 milyon avroya ulasacaktir. Bu süre sonunda da köprü ve otoyollar yenilenmis olarak devlete devredilecektir. Bunu da çok iyi biliyorsunuz ama israrla milletimizden gizlemeye çalisiyorsunuz. Milletimiz bunu çok iyi bilir. Hatta sizin teskilatlariniz bunu çok iyi bilir. Dün sosyal medyadan paylastiginiz otoyollara bakin. O arkadaslari tebrik ediyorum. Sizin ekibinizden çekmisler, Türkiye'yi anlatiyorlar. En azindan hakkaniyetli olanlar var aranizda. Tesekkür ediyorum onlara. Toplam yillik istihdama etkisi ise 52 bin kisiye ulasacaktir. Ülkemizde KÖI modeli ile gerçeklestirilen ve yakin zamanda ihalesi yapilan Antalya Havalimani projesi; KDV dahil 8 milyar 555 milyon avroluk ihale bedeli son yillarda ülkemize ve ekonomimize olan güvenin bir yansimasidir. Rakamlar ve eserler somut sekilde ortadayken KÖI projelerinin olusturdugu katma degeri görmemek için idrak perdelerinizin kapali olmasi gerekir."

(Sürecek)
Kaynak: AA