'Kus Oteli' Hersek Lagünü Flamingolarla Senlendi

Yalova'nin Altinova ilçesinde çok sayida kus türüne ev sahipligi yapan Hersek Lagünü, flamingolar ve diger türlerle kus gözlemcilerini bölgeye çekiyor Altinova Belediyesi Kus Gözlemcisi Fatih Bülbül: 'Son sayimda 1100 flamingonun lagünde oldugunu gördük. Alan içerisinde zaman zaman, nesli tükenmekte olan kuslari da görüyoruz. Kisa zaman içinde, nesli tükenmekte olan dikkuyruk ördegini de alanda gözlemledik'

GÜVEN KAYA - Türkiye'nin ulasim agindaki önemli köprülerden Osmangazi Köprüsü'ne, yapimi sirasinda kavis verdiren ve Yalova'nin Altinova ilçesinde bulunan Hersek Lagünü, son dönemde sayilari artan flamingolarla senlendi.

Bazi türlerin yaz ve kis aylarini ayri ayri geçirmesi dolayisiyla "kus oteli" olarak da adlandirilan Hersek Lagünü, bugünlerde alanda sayisi artan flamingolarla baska bir güzellige kavustu.

Cumhurbaskani Karari ile "kesin korunacak hassas alan" olarak da tescil edilen lagünde, Altinova Belediyesince yürütülen çalismalar sonucu en son sayimda 238 farkli kus türü tespit edildi.

Marmara Bölgesi'nin essiz güzelliklerinden biri olan lagünde çalismalar yürüten Altinova Belediyesi Kus Gözlemcisi Fatih Bülbül, AA muhabirine, kus gözlemcileri için alanin önemli bir merkez oldugunu ifade etti.

Lagünde 15 yildir gözlem yaptigini belirten Bülbül, "Hersek Lagünü yaklasik 200 hektar. Burada lagün olmasindan dolayi kus çesitliligi oldukça fazla. Lagün, Afrika-Avrupa göç yolu üstünde bulunmakta. 236 olan kus türümüzü son sayimimiz ile 238'e çikardik. Türkiye'deki 492 türün 238'inin lagünde oldugunu tespit ettik. Alan çok küçük olmasina ragmen kus çesitliligi açisindan çok zengin oldugunu görmekteyiz." diye konustu.

- "Misafirlerimiz kuslarimizi rahatça izleyebiliyor"

Tarim ve Orman Bakanliginca tesislerin yapilmasi sonrasi lagünün vatandaslarca siklikla ziyaret edilmeye baslandigini anlatan Bülbül, söyle konustu:

"Engellilere özel asansör ile kus gözlem kulesine çikan misafirlerimiz kuslarimizi rahatça izleyebiliyor. Kus gözlem alanimizda bir kus müzemiz de mevcut, burada da tahnitlerimiz bulunuyor. Ziyaretçilerimize ayni zamanda doga pasaportu vererek gönüllü doga koruyucusu yapiyoruz. Alanin su anda en önemli kuslari flamingolar. Yaptigimiz son sayimda 1100 flamingonun lagünde oldugunu gördük. Alan içerisinde zaman zaman, nesli tükenmekte olan kuslari da görüyoruz. Kisa zaman içinde, nesli tükenmekte olan dikkuyruk ördegini de alanda gözlemledik. Flamingolar kis mevsimini burada geçirdikten sonra yazin üreme noktalarina gidiyorlar. Nadir türleri de Hersek Lagünü'nde gözlemliyoruz."
Kaynak: AA