BM Yemen Temsilcisi, Yemenli Asiretlerden Ülkedeki Krizin Çözümüne Katki Sunmasini Istedi

Birlesmis Milletler Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, ülkedeki krizin çözümü için Yemenli asiretlerin katkisini bekledigini belirtti.

Ürdün'ün baskenti Amman'da düzenlenen Yemenli Asiretler Forumuna, Grundberg ve Yemenli 40'tan fazla asiretin temsilcisinin yani sira AB Yemen Misyonu Baskan Yardimcisi Marion Lallis ve Fransa Büyükelçisi Jean-Marie Safa katildi.

Sana Stratejik Arastirmalar Merkezi'nden yapilan yazili açiklamada, forumda konusan Grundberg, Yemenli taraflar arasinda çatismalarin 6 yildir basarili bir müzakere süreci olmadan devam ettigini ifade etti.

Grundberg, "Müzakerelerde ilerleme olmamasi, asiret liderlerinin de dahil olacagi yerelde ve ülke çapinda ciddi diyalog ve görüsmelerin baslatilmasini gerektirmektedir." dedi.

Yemen'deki insani krize dikkati çeken Grundberg, "Asiretlerin Yemen'deki krize çözüm bulunmasi için katki saglamasini ve baris sürecini desteklemesini dört gözle bekliyorum." ifadelerini kullandi.

- Yemen'deki iç savas

Uzun süredir siyasi istikrarsizligin hüküm sürdügü Yemen'de, Iran destekli Husiler ile hükümete bagli güçler arasinda çatismalar yasaniyor.

Husiler, Eylül 2014'ten bu yana baskent Sana ve bazi bölgelerin denetimini elinde bulundururken Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri, Mart 2015'ten beri Husilere karsi Yemen hükümetine destek veriyor.

Yemen'de yaklasik 7 yildir süren çatismalarda 233 binden fazla kisi yasamini yitirdi. Dünyanin en fakir ülkeleri arasinda yer alan Yemen'de iç savas nedeniyle büyüyen insani kriz korkunç boyutlara ulasti.

BM'ye göre, dünyanin en büyük insani krizlerinden birinin yasandigi Yemen'de, 30 milyonluk nüfusun yüzde 80'i insani yardima ve korunmaya ihtiyaç duyuyor. Ayrica dünyanin en kötü insani ve ekonomik krizlerinden birinin yasandigi ülkede iç savas, ekonomide yaklasik 126 milyar dolar zarara yol açti.

Kaynak: AA