Popocatepetl Yanardagi'nda Patlamalar Devam Ediyor

Meksika’daki Popocatepetl Yanardagi’nda son 24 saatte 2 patlama daha meydana geldi.

Popocatepetl Yanardagi'nda Patlamalar Devam Ediyor
Meksika’nin Meksika eyaletinde yer alan ve Morelos ve Puebla kentlerinin sinirinda bulunan Popocatepetl Yanardagi’nda patlamalar devam ediyor. Meksika Ulusal Afet Önleme Merkezi (Cenapred) tarafindan yapilan açiklamada, son 24 saatte yanardagda 2 patlama meydana geldigi ve kül ve duman çikisi yasandigi aktarildi. Açiklamada ayrica, yanardagda yerel saatle 02.47’de 39 dakika süren bir deprem meydana geldigi bildirildi.

Cenapred, yanardagdaki patlayici aktivitenin önümüzdeki günlerde düsük ila orta ölçekte devam etmesinin beklendigini ve yanardagin yakindaki yerlesim yerlerine hafif ve orta derecede kül yagislari yasanmasini öngördüklerini açikladi.

Yetkililer, yanardagdan çikan küllerin Morelos ve Meksika eyaletlerine dogru ilerleyerek saglik riski olusturdugunu bildirirken, söz konusu eyaletlerde yasayan vatandaslari zehirlenmeye karsi önlem almalari konusunda uyardi.

En son 2 Aralik’ta patlama meydana gelen Popocatepetl Yanardagi’nda, geçtigimiz eylülde 3 kez, ekimde ise 2 kez patlama meydana gelmisti.

Aztek dili olan Nahuatl’da “Duman çikaran dag” anlamina gelen Popocatepetl 5 bin 452 metre yüksekligiyle Kuzey Amerika’nin ikinci büyük yanardagi konumunda yer aliyor. Kraterinin çapi 900 metre ve derinligi 150 metre olan Popocatepetl’in 16 kilometre kuzeyinde ise ikizi olan Iztaccihuatl Yanardagi bulunuyor.
Kaynak: İHA