Iran'in Nükleer Görüsmelerde Sundugu Öneriler Avrupali Taraflarca Kabul Görmedi

Iran Disisleri Bakan Yardimcisi ve Basmüzakereci Ali Bakiri: 'Önerilerimizin kendi görüsleriyle örtüsmedigini belirttiler. Ben de onlara bunun normal oldugunu ve görüsmelerde onlarin görüslerine uygun seyler degil, kendi çikarlarimiza ve politikalarimiza uygun seyler söyledigimizi ilettim'

Iran Disisleri Bakan Yardimcisi ve Basmüzakereci Ali Bakiri, Viyana'daki nükleer görüsmelerde Tahran'in sundugu çözüm önerilerinin, anlasmanin tarafi Avrupa ülkeleri tarafindan kabul görmedigini söyledi.

Iran devlet televizyonuna konusan Bakiri, "Kapsamli Ortak Eylem Plani (KOEP)" olarak adlandirilan nükleer anlasmanin tam anlamiyla uygulanmasi ve Mayis 2018'de tek tarafli olarak anlasmadan ayrilan ABD'nin dönüsünün ele alindigi müzakerelere iliskin bilgi verdi.

Yaptirimlarin kaldirilmasi ve Iran'in nükleer faaliyetleriyle ilgili sunduklari önerilerin, anlasmanin Avrupali taraflarinca kabul görmedigini söyleyen Bakiri, "Avrupali ??taraflarin önerilerimizden memnun olmadigi dogru ancak önemli olan nokta, bu önerilerin iki taraf arasindaki ortak ilkelere dayanmasidir. Önerilerimizin kendi görüsleriyle örtüsmedigini belirttiler. Ben de onlara bunun normal oldugunu ve görüsmelerde onlarin görüslerine uygun seyler degil, kendi çikarlarimiza ve politikalarimiza uygun seyler söyledigimizi ilettim." diye konustu.

Avrupa tarafinin da ortak ilkelere dayali olmak sartiyla kendi önerilerini sunabilecegini dile getiren Bakiri, "Ortak bir zemine dayanmayan herhangi bir öneri, müzakere ve anlasma önerisi degil, sonucu belirsiz bir diyalog önerisi olur." ifadelerini kullandi.

Iran nükleer anlasmasinin yeniden tam anlamiyla uygulanmasini saglamak ve ABD'nin anlasmaya dönüsünün ele alindigi görüsmeler, yaklasik 5 aylik bir aranin ardindan 29 Kasim'da yeniden baslamisti. Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler Servisi Genel Sekreter Yardimcisi ve Siyasi Direktörü Enrique Mora'nin baskanliginda, Rusya, Çin, Almanya, Fransa, Ingiltere ve Iran'dan üst düzey temsilcilerin katilimiyla baskent Viyana'da yapilan görüsmelere, taraflarin uzlasamamasi nedeniyle gelecek haftaya kadar ara verilmisti. Iran'in dogrudan görüsmeyi reddettigi ABD, toplantilara dolayli katiliyor.

Iran heyetinin önceki müzakerelerde uzlasilan taslak anlasma metninde kapsamli degisiklikler yaptigini savunan Avrupali taraflar, Iran'i görüsmelerde "kati tutum" sergilemekle suçlamisti.

Kaynak: AA