Il Saglik Müdürü Benli Açiklamasi '4. Dalgayi Olusturan Kesim Asisizlardir'

Kayseri Küçük Millet Meclisi Aralik ayi toplantisinda konusan Il Saglik Müdürü Doç. Dr. Ali Ramazan Benli, “Bizde 4. dalgayi olusturan kesim, asisizlardir” dedi.

Il Saglik Müdürü Benli Açiklamasi '4. Dalgayi Olusturan Kesim Asisizlardir'


Il Saglik Müdürü Ali Ramazan Benli, Kayseri Küçük Millet Meclisi’nin Aralik ayi oturumuna katildi.

Kocasinan Belediyesi Meclis Toplanti Salonu’nda düzenlenen oturumda konusan Benli, "Korona virüs mücadelesinde genel olarak sürece bakildigi zaman, su anda 4. dalgayi bitirmis durumdayiz. 1,2 ve 3. Dalgada hep toplumsal sinirlamalar ile yola alindi. Dalgalarin zirveleri toplumsal kisitlamalar ile düsürüldü. 4. dalgada ise sadece bireysel önlemler olarak devam etti. Yani toplumsal bir kisitlamaya gidilmeden 4. dalga beklenildi. Çünkü asilamada belirli bir orani geçmistik. Bunun yansimalarini biz görmüs olduk. Vaka sayilarinda her ne kadar belirli bir sayiya ulasilmis olsa da hastaneye yatan sayilari yüzde 10’lardan, yüzde 3’lerin altina inmesi asinin hastane yatisindaki etkisinin en iyi göstergesiydi. Yogun bakimlara baktigimiz zaman asisiz olanlarin yogun bakimlari doldurdugunu gördük. Yogun bakimlarda yatanlarin yüzde 91’inin hiç asi olmadigini, yüzde 4’ünün de eksik asi oldugunu düsündügümüzde yüzde 95’i asisini tamamlamamis kesimden olusuyordu” ifadelerini kullandi.

Korona virüsün tek bir riski oldugunu, onunda mutasyon oldugunu dile getiren Benli, “Bizde 4. dalgayi olusturan kesim, asisizlardir. Onun için biz 4. Dalgaya asisizlarin dalgasi dedik. Asilama bir yerden devam ediyor. Bir yandan da kovid-19 hastaligi geçenler taburcu oluyor. Dalga bir noktadan sonra kendiliginden düsüse geçmis oldu. Bu kendiliginden düsüs aslinda pandemilerde, pandeminin sonuna dogru yani baligin sirtini geçtigimiz anlamina gelir. Fakat burada tek bir riskimiz var. Bu riskte, geçen günlerde bahsedilen omicron gibi mutasyondur. Bu mutant virüste, omicron varyanti gibi varyant gelirse ve bu varyant eger asinin olusturmus oldugu antikoru o virüsü tanimazsa iste o zaman yeni bir sey baslamis olur. Ciddi bir sikinti yasayabilir miyiz? Evet öyle bir ihtimal var. Ancak su bir gerçek bugüne kadar delta varyantinda yapilan asilarin etkin oldugu gözlendi” diye konustu.

Kaynak: İHA