Aydin Valisi Aksoy'un, 'Kadin Haklari Günü' Mesaji

Aydin Valisi Hüseyin Aksoy, Türkiye Cumhuriyeti’nde kadinlarin siyasi haklarina kavustugu, seçme ve seçilme hakkini kazandigi 5 Aralik 1934’teki Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapilan yasa degisikliginin 87. yil dönümü dolayisiyla bir mesaj yayimladi.

Aydin Valisi Aksoy'un, 'Kadin Haklari Günü' Mesaji


Kadinlara seçme ve seçilme hakkinin verilmesinin kadinlarin toplum hayatina katilmalarinin yollarini açtigini ifade eden Aydin Valisi Hüseyin Aksoy mesajinda su ifadeleri kullandi;

"5 Aralik 1934 tarihinde kadinlara seçme ve seçilme hakki veren yasanin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabulü, ülkemizde her yil ’Kadin Haklari Günü’ olarak kutlanmakta olup bu anlamli günün 87. yil dönümünü kutlamanin gururu ve mutlulugunu yasiyoruz. Kadina seçme ve seçilme hakki taniyarak, kadini önemseyen, siyasal ve toplumsal yasamda etkin kilan anlayisa sahip bir toplumun bireyi olmaktan duydugum gururla tüm kadinlarimizin bu önemli gününü kutluyorum. Türk kadini, tarihimizin en eski dönemlerinden bulundugumuz çaga kadar toplumsal hayatimizin, millet ve devlet yapimizin odaginda yer almis, her dönemde ihtiyaç hissettigimiz fedakarliklarin en yücesini yapmistir. Ülkemizdeki tarihi seyrine baktigimizda, ulusal kurtulus mücadelemizde cephede savasan, erkegine mermi tasiyan Türk kadini, cumhuriyetimizin kurulmasiyla birlikte öncelikle seçme ve seçilme hakkini elde etmis ve birçok Avrupa ülkesinden önce siyasal, sosyal ve ekonomik alanda esit haklara sahip olmustur. Kadinlara seçme ve seçilme hakkinin verilmesi, kadinlarin toplum hayatina katilmalarinin yollarini açmis, demokrasinin ve kalkinmanin ölçüsü olmustur. Ülkemizde de kadinin sosyal statüsünün yükseltilmesine yönelik siyasi ve hukuki alanda atilan güçlü adimlar, kadinlarimizi cesaretlendirmis ve müreffeh Türkiye’nin insasina güç katmistir. Bugün kadinlarimiz, egitimden spora, sanattan bilime, ekonomiden siyasete kadar pek çok alanda ülkemizin rekabet gücünü arttirmakta ve bizleri gururla temsil etmektedirler. Bu duygu ve düsüncelerle; kadinlarimiza esit sartlarda birey olmalarinin yolunu açan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygi ile aniyor, aydinlik gelecegimizin hazirlanmasinda büyük emekleri olan kadinlarimizin Dünya Kadin Haklari Günü’nü kutluyor, selam ve saygilarimi sunuyorum."
Kaynak: İHA