'Sigarayi Deneyen Her 5 Kisiden 3'Ü Bagimli Oluyor'

Tütün endüstrisinin gençleri hedef aldigini ve daha bilinçli olunmasi gerektigini aktaran Uzm Dr. Fadime Tülücü, “Farkli yas gruplarina özel olarak egitim verilmeli. Sigarayi deneyen her 5 kisiden 3’ü bagimli oluyor” dedi.

'Sigarayi Deneyen Her 5 Kisiden 3'Ü Bagimli Oluyor'
Sigara, nargile ve diger tütün bazli ürünler içerisinde son derece bagimlilik yapici maddeler içerir. Bu bagimlilik çesitli kanser türlerine hatta ölüme sebebiyet verebilir. Sigarayi deneyen her 5 kisiden 3’ünün bagimli oldugunu ve bu nedenle tütün endüstrisi, gençleri hedef aldigini belirten Yakin Dogu Üniversitesi Hastanesi Gögüs Hastaliklari Anabilim Dali Uzmani Dr. Fadime Tülücü, “Genç nesil tütün ile mücadele bilincine hakim bir sekilde yetistirilmeli anaokulundan baslayarak; çocuk, genç ve yetiskin yas gruplarina özgü egitim programlari ile tütün ürünü kullaniminin engellenmesi gerekli.”

Dr. Fadime Tülücü, sigara dumaninin direkt kullaniciya zarar vermekle kalmayip, pasif içicilere de zararlar verdigini hatirlatti. Son zamanlarda “ikinci el duman”in yansira “üçüncü el duman”in zararlarindan da bahsedildigine dikkat çeken Fadime Tülücü, “Sigara dumaninin kisilerin elbisesine ve cildine yapismasi, nefesinde zararli maddeler olusmasi ‘üçüncü el içicilik’ olarak tanimlaniyor. Bu durumdan birinci derece aile yakinlari, özellikle de bebekler en çok etkileniyor” ifadelerini kullandi.

SIGARA IÇILMEYEN SOSYAL ORTAMLARA IHTIYAÇ VAR

“Pandemi döneminde restoran, kafe gibi sosyallesme ortamlarinda açik alanlarin kullanilmasi ikinci ve üçüncü el duman maruziyeti açisindan artan bir risk olusturuyor” diyen Tülücü, bu nedenle dumansiz hava sahalarinin olusturulmasi gerekliligine dikkat çekti. Sigara içilmeyen park, bahçe, restoran, kafe gibi alanlarin olusturulmasinin ve bunlarin yayginlastirilmasinin önemli bir ihtiyaç haline geldigini söyleyen Tülücü bunun da günümüz belediyeciliginde saygin ve özendirici bir davranis olacagini belirtti.



NARGILE VE ELEKTRONIK SIGARA GIBI ÜRÜNLER MASUM DEGIL

Tülücü, nargile ve elektronik sigara gibi ürünlerin masum oldugu iddialarinin tamamen amaçli ve yaniltici bilgiler oldugunu da ifade ederek söyle devam etti; “Son yillarda artis gösteren nargile kullanimi da bütün diger tütün ürünleri gibi zararli olmakla kalmayip, ayrica tüberküloz, hepatit gibi hastaliklarin bulasmasi için risk olusturuyor. Tütün endüstrisi tarafindan, sigarayi biraktirma özelligine sahip oldugu iddialari ile piyasaya sunulan elektronik sigara ve dumansiz tütün ürünleri de sigaraya esdeger birer tehlike olusturuyor.”

“SIGARAYI BIRAKMAK MÜMKÜN”

Sigarayi birakmada zorlu bir süreci göze almanin ve saglik kuruluslarindan destek talep etmenin gerekliligine dikkat çeken Uzm. Dr. Fadime Tülücü, “Yeni yila baslarken kendinize ve sevdiklerinize bir iyilik yapin, sigarayi birakin. Elbette sigarayi birakmak zor ve ciddi bir istir. Ama asla imkansiz degildir” ifadelerini kullandi.

Kaynak: İHA