Sudan'in Kuzey Darfur Eyaletinde BM Gida Deposu Yagmalandi, Sokaga Çikma Yasagi Getirildi

Sudan’in Kuzey Darfur eyaletinde silahli gruplarin Birlesmis Milletler Dünya Gida Programi’na ait (WFP) bir gida deposu ile eski bir barisi koruma misyonu tarafindan kullanilan tesisleri yagmalamasinin ardindan sokaga çikma yasagi ilan edildi.

Sudan’in Kuzey Darfur eyaletinde Birlesmis Milletler Dünya Gida Programi’na ait (WFP) gida deposunun kimligi belirsiz silahli grup tarafindan yagmalanmasinin ardindan yetkililer harekete geçti. Eyalet genelinde sokaga çikma yasagi ilan edildi. Yasagin yerel saatle 18.00-05.00 arasinda geçerli olacagi belirtildi. Kuzey Darfur Emniyet Müdürü Abdul-Karim Hamdo, halki kendi güvenlikleri için sokaga çikma yasagina uymaya çagirdi. BM Insani Yardim Koordinatörü Khardiata Lo N’diaye yaptigi açiklamada, "Sudan’da her 3 kisiden birinin insani yardima ihtiyaci var. Böyle bir saldiri, en çok ihtiyaci olan insanlara yardim ulastirma çabalarimizi ciddi sekilde engelliyor" Lo N’diaye, "Sudan hükümetini, Sudan genelinde insani tesisleri ve varliklari koruma çabalarini hizlandirmaya çagiriyoruz" ifadelerini kullandi.

Gida deposu ve lojistik tesis yagmalandi

Birlesmis Milletler’den (BM) yapilan açiklamada, dün gece kimligi belirsiz silahli gruplar tarafindan yagmalanan El Fasher’deki depoda, bölgedeki yüz binlerce kisiye gönderilmek üzere bin 900 tona kadar gida bulundugu belirtildi. Silahli gruplar, yagmanin yani sira depoyu atese verip büyük zarara ugratti. Görgü taniklari da silahli grubun El Fasher’deki WFP depolarina düzenledigi baskinda depolari koruyan güvenlik güçleriyle çatistigini, ardindan gida maddelerini yagmaladigini belirtti.

El Fasher’deki Birlesmis Milletler-Afrika Birligi Darfur Misyonu (UNAMID) lojistik üssünün de 26 Aralik’ta yagmalandigi kaydedildi.
Kaynak: İHA