Sakli Cennetteki 'Karagöl-Sahara Milli Parki' Beyaz Örtüye Büründü

Türkiye'nin sakli cenneti sakin sehir Savsat'taki KaragölSahara Milli Parki, kis manzaralariyla kartpostallik görüntülere ev sahipligi yapiyor.

YUSUF OKUR - Artvin'in sakin sehir ünvanli Savsat ilçesindeki Karagöl-Sahara Milli Parki, seyrine doyumsuz kis manzaralariyla ziyaretçilerini bekliyor.

Italya'nin Milano kentinde, 21-23 Haziran'da gerçeklestirilen Cittaslow 2015 Genel Kurulu'nda "sakin sehir" unvani alan ulusal ve uluslararasi alanda taninirligi artan ilçenin en önemli turizm destinasyon merkezi konumundaki Karagöl-Sahara Milli Parki, kar yagisi sonrasi beyaz örtüyle kaplandi.

Toplamda 3 bin 251 hektarlik bir alana sahip olup "Karagöl" ve "Sahara Yaylasi" olmak üzere iki ayri bölümden olusan milli park, kar yagisi sonrasi olusan manzaralariyla görenleri kendine hayran birakiyor.

Zengin flora ve faunasiyla her mevsim farkli güzellikleri bünyesinde barindiran doganin koruma altina alinmasi amaciyla 1994 yilinda milli park statüsüne kavusturulan Karagöl-Sahara Milli Parki, kis mevsiminde kamp alanlari, trekking ve foto safari parkurlariyla sehrin stres ve gürültüsünden uzak, dogayla iç içe vakit geçirmek isteyenlerin ilk tercihleri arasinda yer aliyor.

- Buz tutan Karagöl büyülüyor

Milli park sinirlari içinde ilçe merkezine 25 kilometre uzaklikta bulunan Karagöl, köknar, ladin ve çam agaçlari arasinda kalp seklindeki görüntüsü ile kis aylarinda da essiz görüntüler sunuyor.

Karlarla kapli bitki örtüsü, buz tutmus göl yüzeyi ile ziyaretçilerine masalsi bir ortam sunan Karagöl, doga ve fotograf tutkunlarinin kis mevsiminde de vazgeçilmezi durumunda.

Karagöl'deki turistlik bir isletme yöneticilik yapan Tayfun Ocak, Savsat Karagöl'ün dogal güzelligiyle her geçen yil dünya ve Türkiye'de taninirliginin arttigini söyledi.

Karagöl-Sahara Milli Parki'ni Dogu Karadeniz Bölgesi’nin incisine benzeten Ocak, milli parkin, bölgenin en önemli ekoturizm merkezi oldugunu kaydetti.

Karagöl'ün kar yagisi sonrasi ayri bir güzellige büründügünü kaydeden Ocak, "Agaçlar beyaz örtüyle kaplandi. Gölümüz dondu. Kamp, trekking ve foto safari için çok elverisli bir ortam var. Ulasim kolay farkli rotalardan ulasilabiliyor" dedi.

Kis aylarinda vatandaslarin bölgeyi daha çok hafta sonlari tercih ettigini anlatan Ocak, "Tesisimiz restoran ve konaklama imkaniyla buraya gelen ziyaretçilere hizmet veriyor. Karavan turizmi açisinda da uygun bir yer. Gölün etrafi kampçilarimizin ihtiyaçlarini giderecekleri sekilde düzenlenmistir. Isiklandirma, lavabolar, çesmeler hepsi mevcut. Tüm doga severleri ve kampçilarimizi bekliyoruz" diye konustu.

Aslen Erzurumlu olmasina ragmen bölgede yasayan Cumhur Selvi de böylesine güzel bir tabiat içinde yasamaktan mutlu oldugunu söyledi.

Karagöl'ün kis aylarinda buz tuttugunu kaydeden Selvi, "Buz kalinlasinca üzerine araçla çikiyoruz. Ates yakip piknik yapiyoruz. Yaklasik 150 yil önce heyelan sonucu olusmus bir göl. En derin yeri 47 metre. Essiz bir dogasi var. Temiz havasi, bol oksijeni mükemmel bir yer. Herkes gelip bu güzelligi görmeli" dedi.

Milli parkin Sahara Yaylasi kismi da kar altinda kalan yayla evleri, ladin ve çam agaçlariyla kapli dogasiyla görülmeye deger güzelliklere ev sahipligi yapiyor.

Kaynak: AA