Hazine Ve Maliye Bakani Nebati Ekonomi Gündemini Degerlendirdi Açiklamasi (3)

'(Kur korumali TL mevduat sistemi) Türkiye Cumhuriyeti yeni bir modelle yola çikiyor, bu modelin enstrümanlariyla hareket ediyor, bunun basarili olacagina inaniyor, vatandas da buna destek veriyor' '(KDV) Piyasadaki üretici, tüketici dahil olmak üzere herkesin ittifak edecegi bir yalin sistem getirecegiz'.

Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, vatandasin "Kur korumali TL mevduat sistemi"ne güvendigini belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti yeni bir modelle yola çikiyor, bu modelin enstrümanlariyla hareket ediyor, bunun basarili olacagina inaniyor, vatandas da buna destek veriyor." dedi.

Bakan Nebati, CNN Türk yayininda ekonomi gündemine iliskin sorulari yanitladi.

Vatandasin "Kur korumali TL mevduat sistemi"ne güvendigini vurgulayan Nebati, "Karsi tarafin yapabilecegi bir argüman kalmadi. Su paradigma degisikligini anlasinlar. Türkiye Cumhuriyeti yeni bir modelle yola çikiyor, bu modelin enstrümanlariyla hareket ediyor, bunun basarili olacagina inaniyor, vatandas da buna destek veriyor. 20 Aralik'ta millet tokat atti, 3 ay boyunca yasadigimiz sikintilari bertaraf etmeyi basardik. Onun getirdigi, bu basarinin birinci sebebi Cumhurbaskanimizsa asli sebebi ülkemizde yasayan sagduyulu insanlardir." diye konustu

Nebati, "erken seçim olacak mi" yönündeki söylentilerin sorulmasi üzerine, erken seçim olmayacagini, 2023'ün haziran ayinda tam zamaninda ve çok güçlü sekilde seçime gideceklerini söyledi.

KDV ile ilgili bir çalismalarinin oldugunu dile getiren Nebati, "Gerçekten ses getirecek, KDV'nin sadelestirilmesi, piyasadaki üretici, tüketici dahil olmak üzere herkesin ittifak edecegi bir yalin sistem getirecegiz." ifadelerini kullandi.

Nebati, yastik altindaki altinlarin ekonomiye kazandirilmasi konusunda da çalismalar yaptiklarini bildirdi.

- ÖTV indirimi olmayacak

Otomobil, beyaz esya ve telefon gibi ürünlerde ÖTV indirim plani olup olmayacaginin sorulmasi üzerine Nebati, söyle devam etti:

"Hayir, araç satislarinda bir düsme yok, araç kuyruklari var. Talepleri karsilayamiyorlar, ÖTV'yi niye indirelim? Beyaz esyada tarihi rekorlar kiriliyor ihracatta ve iç tüketimde, ÖTV'yi niye düsürelim? Akaryakit fiyatlarinda kaybedilen vergisel vergilerin yükünü 84 milyon çekiyor. Birinin kullandigi akaryakiti niye baskasi çeksin? Biz petrol ve dogal gaz üreticisi degiliz. 2023'te dogal gaz üretecegiz ancak su anda dogal gazi dövizle aliyoruz. Bunu nereye kadar sübvanse edebilirim. Önümüzdeki yil 55 milyar dolar enerji ithalatimiz var. Geçici karar alinmis, piyasa canlanmis böyle bir dönemde o imkani bitirdik."

Nebati, serbest piyasayi her alanda gözettiklerinin altini çizdi. Memur ve emekli maaslarinin ne kadar olacagi konusundaki soruya Nebati, "19 yillik bir müktesebat var, bu diyor ki, enflasyonun üstünde, enflasyona ezdirmeyecek sekilde bir artirim yapilacak. Bu konuda Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanimiz önerilerde bulunuyor. Kendi bütçemize de bakacagiz. Optimal olan kisim bütçe ve vatandas açisindan nereye geliyorsa, siyasi irade yetkisini kullanacak. Kabine toplantisinda konusulur ve Cumhurbaskanimiz karar verir." yanitini verdi.

Nebati, asgari ücretteki vergi muafiyetiyle devletin ne kadarlik bir gelirden vazgeçtiginin sorulmasi üzerine de, "49 küsur, 50 milyar lira. Bununla damga ve gelir vergisini istisna tuttuk. Asgari ücretin oldugu kisimda ve tüm ücretlerde, asgari ücretten vergi almiyoruz." dedi.

Piyasada yanlis yapanlarin ve yanlis fiyat uygulayanlarin üzerine gideceklerine dikkati çeken Nebati, bu konuda spesifiklestirme yapmayacaklarini, kim yanlis yaparsa onun üzerine gideceklerini vurguladi.

Nebati, KGF'yi devreye sokacaklarinin altini çizerek, selektif yatirimlarda ona göre olusturulmus katma degerli projeye bankalarin kredi verecegini ve proje bankaciligini devreye alacaklarini anlatti.

"Katar'dan ve Suudi Arabistan'dan sicak para gelecek, oralarla anlasma yapiliyor" gibi söylentilerin oldugunun söylenmesi üzerine de Nebati, bunlarin swap anlasmalariyla yapilan seyler oldugunu ve Türkiye'nin çikari neyse onu yapacaklarini vurguladi.

Nebati, bir soru üzerine, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasinin bagimsiz oldugunu belirtti.

- "Liseyi Viransehir'de bitirdim"

Sanliurfa Viransehirli oldugunu, liseyi orada bitirdigini ardindan Istanbul Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümüne 1983'te basladigini aktaran Nebati, ailesinden dolayi is hayatindan çesitli sektörleri tanidigini anlatti.

Nebati, "Siyasete girdikten sonra kardeslerim, ortagim, ortaklarim ise devam ediyorlar. Yolumuza devam ediyoruz. Ben MÜSIAD'da çok önemli deneyim elde ettim, 6 yil yönetim kurulu üyeligi yaptim. Ekonomi raporlari, piyasayla iletisim, iliskiler, sektörel bazda bilgi sahibi olmak bütün bunlar beni piyasanin bir parçasi haline getirdi. Ayni zamanda siyaset yapiyorum. 1995'te Refah Partisi Bakirköy ilçe Baskaniydim. Siyasete tam dibinden merkezinden geliyorum. 28 Subat sürecinde, o acili günlerde hep oralardaydim Bakirköy'de. Ak Parti'nin kurulusundan itibaren Il'de görev aldim, milletvekilligi yaptim, MKYK üyesi oldum, genel baskan yardimcisi oldum, siyasi olarak gelinebilecek en hos seyleri yasadim." ifadelerini kullandi.

Nebati, 3 dönem milletvekilligi 3,5 yil da Hazine ve Maliye Bakani Yardimciligi yaptiginin altini çizdi. Bakan olmak gibi bir hayali olmadigini ifade eden Nebati, yaptigi her isi en iyi haliyle yapmak için gayret ettigini söyledi. Nebati, 4 çocuguna iliskin bilgileri paylasirken çocuklarina devlet üniversitelerinde okumak gibi bir kural koydugunu belirtti. Hep aktif oldugunu ancak göz önünde olmadigini dile getiren Nebati, hafta sonu ailesiyle pazara ve alisveris merkezine gittigini sözlerine ekledi.

(Bitti)

Kaynak: AA