Hazine Ve Maliye Bakani Nebati Ekonomi Gündemini Degerlendirdi Açiklamasi (2)

'(Kur korumali TL mevduata katilim) Bugün aksam itibariyla 59,8 milyar lira oldu. Bireysellerin döviz mevduati 169 milyar dolardan 162 milyar dolara düsmüs durumda' '(Fahis fiyatlar) Yarindan itibaren biz sahadayiz. Yanlis yapan bizi hisseder. Hazine ve Maliyenin maliye tarafi sahaya inerse fena iner. Net söylüyorum. Izledik, ikaz ettik uyardik, bitti. Simdi eylem zamani' 'Enflasyonda ocaktan itibaren yavas yavas indirimleri hissedecegiz, aylik bazda indirimleri görecegiz. 2023'e girerken enflasyon diye bir olgumuz kalmayacak, çünkü olumlu bir kisir döngüye girdik' 'Kur korumali mevduat uygulamasi küçük yatirimcilari korumak üzerine yapildi'

Hazine ve Maliye Bakani Nureddin Nebati, kur korumali Türk lirasi mevduat uygulamasina katilim konusunda "Bugün aksam itibariyla 59,8 milyar lira oldu. Bireysellerin döviz mevduati 169 milyar dolardan 162 milyar dolara düsmüs durumda." açiklamasinda bulundu.

Bakan Nebati, CNN Türk yayininda ekonomi gündemine iliskin sorulari yanitladi.

Kurda, Merkez Bankasinin tedbir almasiyla çözülecek noktayi astigi anda devreye girdiklerini aktaran Nebati, kur korumali Türk lirasi mevduat uygulamasiyla TL'nin dolara endekslendigi iddialarina da tepki gösterdi. Nebati, bu uygulamayla herkesin önünü görmeye basladigini aktararak "Söylenen seylerin yenilir yutulur karsiligi yok. Fiilen bir insan, parasini korumak kollamak için dolar aliyor. Biz de diyoruz ki 'Ben senin korumani saglayacagim'. Bunun dövize endekslemeyle ne alakasi var? Yastik altinda dünya kadar altin var, dolar var, ben bunu nasil ekonomiye kazandiracagim?" diye konustu.

Nebati, 20 Aralik gecesi bazi kesimlere haber verildigi iddialarina da tepki gösterirerek "O aksam tedbirler açiklandi. Millet, bireyler, binlerce insan gitti hesabindaki dolari internet üzerinden bozdu. Bunun disinda izah edilecek tarafi yok. Asil bizim için en önemli kisim bu, modeldeki temel unsur bireylerdir. Sistem bireylere yönelik. Sistem bireylere yönelikse kime haber verdim ben? Mesajlasma sistemi kurup on binlerce kisiye 'Döviz düsecek, hadi gidip alin' mi dedim? Bu nasil bir sey, böyle bir sey olabilir mi? Kime haber verecegim, nasil haber verecegim? Öyle bir sey yok. Buradaki temel dürtü bireylerin inanarak gitmesi." ifadesini kullandi.

Kur korumali mevduat hesaplarinin hedefinin küçük yatirimcilar oldugunu ve uygulamanin küçük yatirimcilari korumak üzerine yapildigini belirten Nebati, "Büyükler, yani finansal okur yazarligi olanlar bu isin köpük oldugunu biliyor. Büyükler zaten gidisati görüyordu, köpük oldugunu görüyordu, sert düsüs olacagini onlar gördüler. Küçük yatirimci nereden bilecek?" degerlendirmesinde bulundu.

Nebati, dövizin tekrar yükselecegi iddiasinda bulunanlari takip ettiklerini ve Sermaye Piyasasi Kurulunun da suç duyurusunda bulundugunu aktararak "Böyle sey olur mu? Bunlar bilerek yönlendiriyor, 'Su kadar olacak.' diyor, 'Onu söyle yap.' diyor. Suç olan tarafi, manipüle ediyorlar, bir tarafa sevk ediyorlar." dedi. Nebati, dolarda bugün yasanan hareketin kendisini kaygilandirmadigini ve çok küçük hareketler yasandigini söyledi.

- "Kur optimal seviyeye gelecek"

Dolar kuru beklentisinin sorulmasi üzerine ise Nebati sözlerini söyle sürdürdü:

"Türkiye gerçekten serbest piyasaya sahip bir ülke. Bu yapi içinde oyunculari serbest birakirsaniz optimal noktaya kendi kendine gelir. Bir köpük oldugu belli. Köpük gidiyor, gitmeye devam edecek. Bunun belli rakamda sabitlenmesini beklemek gibi bir sey dogru degil. Uluslararasi konjonktür, dünya ekonomisi, salginin devam edip etmeyecegi... Bunlar göstergeleri her zaman etkiler ama köpük oldugunu çok net görüyoruz. Rakam kendi optimal seviyesine gelecek. Bununla ilgili optimal noktayi her beraber yakalayacagiz ama köpügün devam ettigini söyleyeyim. Küçük yatirimci, bu getirdigimiz finansman enstrümanlari mutlaka kullansin."

Kur korumali Türk lirasi mevduata katilimin sabah itibariyla 51 milyar lira oldugunu, rakamin aksam saatlerinde 59,8 milyar liraya çiktigini belirten Nebati, bireysellerin döviz mevduatinin da 169 milyar dolardan 162 milyar dolarlara düstügünü ifade etti.

Bakan Nebati, "Ekonomi gözlerdeki isiltidir." sözlerinin animsatilmasi üzerine de "Güven, rakamlardan daha önemlidir. Ekonomi gözlerdeki isiltidir. Pazara çiktiginizda, çarsida yürüdügünüzde, esnaf gülerek 'Hos geldin.' diyorsa, gözlerinin içinde onu anliyorum. Gözlerinde isilti varsa durum iyidir." dedi.

- "Yarindan itibaren sahadayiz"

Market fiyatlarindaki yüksek artisin sorulmasi üzerine ise Nebati su uyarilarda bulundu:

"Yarindan itibaren biz sahadayiz. Yanlis yapan bizi hisseder. Hazine ve Maliyenin maliye tarafi sahaya inerse, fena iner. Net söylüyorum. Izledik, ikaz ettik uyardik, bitti. Simdi eylem zamani. Bugün Bakanlik içinde toplantimizi yaptik, bu isi kotaracak olan arkadaslarla. Kamu otoritesi hissedilir. Yanlislik yapan varsa bunlarin tespitinde zaten Ticaret Bakanligi çalisiyor. Tarim ve Orman Bakanligi, belediyeler, valilikler birtakim tespitlerde bulundu. Fahis isi yapanlar tespit edilmis durumda. Fahis islerde bulunanlar zannediyor ki Ticaret Bakanliginin kestigi cezayla kurtulacak. Bundan sonra Maliye tarafi isin içine girer. Bize ihbarlar geliyor. Vergi incelemesinden tutun da diger her tür enstrümanin kullanilacagi alan olusturulmus demektir. Türkiye'de ekonomik anlamda korkulacak yerin de Maliye olmasi lazim. Bunlar artik sahada. 'Bizi zorlamayin.' dedim çünkü, zorlarsaniz kötü olur. Dövize göre fiyatlamalari yaptilar tamam. 'Bundan böyle döviz fiyatlarinda radikal inis çikis olmayacak, büyük dalgalar bitti', bunu sana söylüyorum, 'Normale gel'. Dövizle hiç isi olmayanlar, dövize göre fiyatini artiriyor. Onun da indirmesi lazim. Köpük kalktiysa sen de oradaki uygun köpügü kaldir. Ihbarlar geliyor, Maliyeci ihbarlari degerlendirecek. Bu artik çok sert bir mücadele yöntemi."

Bakan Nebati, enflasyonun aralik ayinda yüksek gelmesinin beklendigine isaret ederek "Bu yükseklik kisa sürede negatif egilime dönecek. Bu enflasyona karsi bizim siki mücadelemiz baslayacak. Aralik ayinin ilk 20 günündeki fiyatlamalar enflasyon hesabina girdi. Aralik ayi biraz kara tabloydu, bu kara tablonun üzerinde gelecek her sey bizi ak tabloya götürecek. Aylik bazda bu fiyatlar normal seviyelere gelecek. Onun da enflasyona pozitif etkisi olacak. Kurdaki düsüsün de etkisi olacak. 2022 yili istikrarli bir yil olacak. Enflasyonda ocaktan itibaren yavas yavas indirimleri hissedecegiz, aylik bazda indirimleri görecegiz. 2023'e girerken enflasyon diye bir olgumuz kalmayacak, çünkü olumlu bir kisir döngüye girdik. Önümüzdeki yil düzeltme, toparlanma olacak. 2023 ocak ayinda bu islerin çok iyi noktaya geldigini hep beraber görmüs olacagiz." diye konustu.

(Sürecek)

Kaynak: AA