GÜNCELLEME 3 - Elebasiligini Sedat Peker'in Yaptigi Suç Örgütü Davasinda 15 Sanigin Ifadesi Tamamlandi

Mahkeme heyeti, 2 gün süren durusmada 15 tutuklu sanik ile avukatlarinin beyanlarini aldi Saniklar durusmada üzerlerine atili suçlamalari kabul etmediYENI SANIK IFADELERI VE TOPLAM IFADESI ALINAN SANIK SAYISI EKLENDI.

Sedat Peker'in elebasiligini yaptigi suç örgütüne yönelik haklarinda dava açilan 2'si firari, 26'si tutuklu 92 sanigin yargilandigi davanin 2 gün süren durusmasinda, tutuklu 15 sanik ile avukatlarinin beyanlarinin alinmasi tamamlandi.

Anadolu 16. Agir Ceza Mahkemesince, sanik sayisinin fazla olmasi nedeniyle konferans salonunda yapilan durusmaya bazi saniklar ve avukatlari katilirken, bazi tutuklu saniklar da bulunduklari cezaevinden Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) araciligiyla baglandi.

Durusmada savunmasini yapan tutuklu saniklardan Selçuk Patlar, Beykoz'da bulunan bir hayvan çiftligine ortak oldugunu belirterek, "Bir gün çiftlige gittigimde hiç hayvan yoktu. Sok oldum. Hemen Ufuk Topçular'i aradim. Çalindi zannettim. Beni bir mekana götürdü. 'Ufuk, hayvanlar nerede?' dedim, 'sattik' dedi. 'Para nerede?' dedim. 'Kibris'a gittik, kumarda yedik' dedi. 'Bu borcu ben ödeyecegim' dedi. Çiftlikte köpekler vardi, onlari dahi satmislar." diye konustu.

Bu borç nedeniyle çiftlige daha önce görmedigi insanlarin gelmeye basladigini anlatan sanik Patlar, "Benim 450 bin lira alacagim varken bana senet imzalattilar. Örgütten bir kisi olsam, alacakliyken nasil borçlu konumuna düsebilirim. 9 aydir bu nedenle tutukluyum." dedi.

Bu sirada söz alan Sedat Peker'in avukati Ersan Barkin'in, bu çiftlik meseleleri yasanirken Peker'in bu islerin neresinde oldugunu, Peker'in varligini hissettirecek bir iliski görüp görmedigini sormasi üzerine sanik Patlar, ortagi oldugu çiftlikle ilgili alacak verecek meseleleri yasandigi dönemde Sedat Peker'in adini Ufuk Topçular'dan duydugunu, ancak bu olaylarin öncesinde veya sonrasinda hiç ismini duymadigini iddia etti.

Tutuklu sanik Enes Aydin da Sedat Peker suç örgütüne üye olmakla suçlandigini ifade ederek, "Ben Peker'i uzaktan akrabam olmasindan dolayi 5-6 yasindan beri taniyorum. 18 yasina kadar Sedat Peker'i sadece 3 kere görmüsümdür. Bizim evimizde Peker'in gönderdigi bir mektup bulundu. Bu mektubun bir çocuga yazildigi okundugunda anlasilacaktir. O mektup, 18 yasina girmemis kardesime yazilmistir. Sedat Peker'le hiç telefonla konusmadim. Çocuklugumdan beri tanimama ragmen hayatimda hiç evine gitmedim, ondan bir sey talep etmedim. Peker'den iddia edildigi gibi emir veya talimat almadim. Biz ailecek ticaretle ugrasiriz, buna ragmen kendisiyle hiç ticaret yapmadik. Kendisiyle uzaktan akraba olmak, çocuklugumdan beri tanimak kendi tercih ettigim durum degildir." diye konustu.

- "Sedat Peker'in ne korumaligini ne hizmetini yaptim"

Sanik Erkan Temiz de Sedat Peker’i yaklasik 22 senedir tanidigini kaydederek, "Örgüt üyeligi ve yagma diye adlandirilan iki suçtan dolayi 9 aydir tutuklu bulunmaktayim. Ben hasbelkader cinayet islemisim 1996 yilinda. Sonra silahla ilgim olmamistir. Sari cübbelerle gezen insanim disarida. Yine miting yaparsa giderim. Sedat Peker bana hiçbir insanin yapmayacagi iyilikler yapmistir. Karsiliginda benden hiçbir sey istememistir. Hangi suç örgütünün üyesiyim. Ben Sedat Peker’in ne korumaligini ne hizmetini yaptim. Bana yardimlar etmistir. Bunun disinda hukukum yok. Mitinglerine gittigimde resim çektirmisimdir. Çok magdurum. Kelimelerle anlatabilecek durumda degilim" dedi.

Tutuklu sanik Atinç Özçetin de dönerci ustasi oldugunu belirterek, "Saniklardan Fikret Aydin'in beni aramasiyla sirkete gittim. Orada müdürlük yapip yapamayacagimi sordu. Ben de yapabilecegimi söyledim. Beni Bakirköy'deki dönercinin subesine gönderdi. 10-15 gün orada kaldim. Sonra Üsküdar subesine gittim. Burada da 15 gün kaldiktan sonra satilacagini ögrendim. Satiliksa imkanlarimi zorlayip almayi düsündügümü söyledim. Toplam 450 bin lira paraya dükkani devraldim. 2.5 sene islettim. Paranin bir bölümünü senet olarak imzalamistim. Ödeyemedigim için ben borçlandim. Ben kimi yagmalamisim? Girtlaga kadar borç içindeyim. Ben sadece ticaret yaptim. Bunun haricinde hiçbir sey yapmadim. Bu dükkani 370 bin liraya satmak zorunda kaldim. Ettigim zarar ortadadir. 7 aydir cezaevindeyim. Tahliyemi istiyorum'' seklinde konustu.

Tutuklu sanik Onur Özen de Sedat Peker'i bu güne kadar hiç görmedigini ve yan yana gelmedigini iddia ederek, "Bu kisiyle dünya ve siyasi görüsüm zittir. Hiçbir sempatim olmamistir. Örgüt yöneticiligi iddialarini kabul etmiyorum." dedi.

Durusmada verilen aranin ardindan davanin iddianamesinde örgüt yöneticisi olarak belirtilen tutuklu sanik Fikret Aydin savunma yapti.

Sedat Peker'le 1988 yilinda esi vasitasiyla tanistigini anlatan sanik Aydin, "O dönemde ünlü degildi kendisi. 1990'li yillarda çok samimiydik ama 1999'da yol ayrimina girdik. Bu tarihten itibaren iliskim yok." dedi.

Iddianamede kendisiyle ilgili geçen eylemlerde Sedat Peker'in azmettirici olarak belirtildigi hatirlatilan sanik Aydin, "Sedat Peker 1988 yilindan beri dostum. Çocuklarimin bebekligini bilir. Peker'in bu olayda nerede oldugunu bilmiyorum. Sedat Peker bu tarz sorunlu ticaret islerinin içine girmez. Benim bu ise girmemle Sedat Peker'in alakasi da yok." ifadelerini kullandi.

Tutuklu sanik Hakan Uruk da uluslararasi bir firmada satis temsilcisi olarak çalistigini kaydederek, "Ben aile babasiyim, hiçbir adli sicil kaydim yok. Kimseyle görüsmem olmamistir. Maddi, manevi ve psikolojik olarak zor durumdayim. Hakkimda bir sikayet ya da ifade yok. Evimde yapilan aramada bir suç aleti çikmadi. Tutuklanmam için bir sebep olmamasina ragmen çocugum babasiz kaldi. Tarafinizdan tutuklulugumun kaldirilmasini arz ediyorum." diye konustu.

Tutuklu sanik Tugfan Yetis ise suçlamalari kabul etmedigini ifade ederek, Sedat Peker'le hiçbir baglantisinin olmadigini savundu.

Durusmada, söz verilen saniklarin avukatlari da müvekkillerinin üzerlerine atili suçu islemedigini belirterek, tahliyelerine karar verilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, 11 tutuklu sanigin savunmasinin alindigi durusmayi yarina erteledi.

Davanin 2 gün süren durusmasinda, toplam 15 sanik ile avukatlarinin beyanlari tamamlanmis oldu. Yarin devam edecek durusmada, diger tutuklu saniklarin beyanlarinin alinmasi bekleniyor.

- Iddianameden

Anadolu Cumhuriyet Bassavciligi Anayasal Düzene Karsi Islenen ve Örgütlü Suçlar Sorusturma Bürosunca, 26'si tutuklu 92 sanik hakkinda hazirlanan iddianamede, 30 kisi "magdur", Çekmeköy'de 31 Agustos 2017'de silahli saldiri sonucu öldürülen Cahit Çetin ise maktul olarak yer aliyor.

Iddianamede, suç örgütü elebasi firari sanik Sedat Peker'in, Cahit Çetin'in silahli saldiri sonucu ölümüne iliskin "tasarlayarak kasten öldürmeye azmettirme" suçundan agirlastirilmis müebbet hapisle cezalandirilmasi isteniyor.

Sedat Peker'in ayrica 19 ayri eylemde birçok müstekiye karsi "var olan suç örgütünün korkutucu gücünden faydalanarak silahla yagma suçuna azmettirme" suçundan 250 yildan 360 yila, "suç islemek amaciyla silahli örgüt kurma ve yönetme" suçundan 5 yildan 10 yila, 3 magdura yönelik "tefecilik" suçundan 6 yildan 18 yila, 2 kisiye karsi "silahla kasten yaralama" suçundan da 1 yil 8 aydan 4 yil 2 aya kadar olmak üzere 262 yil 8 aydan 392 yil 4 aya kadar hapisle cezalandirilmasi talep ediliyor.

Iddianamede, 9 sanigin "suç islemek amaciyla silahli örgüt kurma ve yönetme" suçundan beser yildan onar yila, 46 sanigin "suç islemek amaciyla kurulan silahli örgüte üye olma" suçundan 2 yil altisar aydan altisar yila, 22 sanigin "suç islemek amaciyla kurulan örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adina suç isleme" suçundan ikiser yildan dörder yila kadar hapisle cezalandirilmasi istenen iddianamede, diger süphelilerin de çesitli suçlardan cezalandirilmasi öngörülüyor.

Iddianamede, bazi saniklarin ayrica "kasten öldürmeye azmettirme", "var olan suç örgütünün korkutucu gücünden faydalanarak silahla yagma suçuna azmettirme", "tefecilik" ve "silahla kasten yaralama" suçlarindan da cezalandirilmasi isteniyor.

Iddianamenin kabulüne karar veren 16. Agir Ceza Mahkemesi, firari saniklar Sedat Peker ile Ufuk Yapici hakkinda yoklugunda tutuklama karari çikarmisti.

Kaynak: AA