BM Açiklamasi Sudan'da 730 Bin Kisiye Bir Ay Yetecek 1900 Ton Gida Yagmalandi

Birlesmis Milletler (BM), Sudan'in El Fasher kentinde Dünya Gida Örgütünün (WFP) bir ay boyunca 730 bin kisiye dagitacagi 1900 ton gidanin yagmalandigini bildirdi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, yaptigi açiklamada, BM tesislerine ve malzemelerine yönelik devam eden yagma ve saldirilari siddetle kinadi.

Sudan'in El Fasher kentinde 28 Aralik aksami WFP'nin bir ofisine saldirildigini belirten Dujarric, bir ay boyunca 730 bin kisiye yetecek 1900 ton gidanin yagmalandigini ifade etti.

Dujarric, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Sudan hükûmetine ülkede düzenin ve BM'nin yardim faaliyetleri için güvenli çalisma ortami saglanmasi çagrisinda bulundugunu bildirdi.

- Sudan'da askeri müdahale

Basbakan Abdullah Hamduk ile çok sayida siyasetçi, 25 Ekim sabahi güvenlik güçlerince gözaltina alindi.

Sudan Ordusu Komutani Abdulfettah el-Burhan, OHAL ilan ettiklerini, Egemenlik Konseyi ve kabinenin feshedildigini, ülkedeki tüm kesimleri temsil edecek teknokrat bir hükûmet kurulacagini duyurdu.

Egemenlik Konseyi ile yeniden basbakanliga getirilen Hamduk, 25 Ekim'deki askeri müdahalenin ardindan yasanan yönetim krizini sona erdirmek amaciyla 21 Kasim'da siyasi anlasmaya imza atti.

Anlasma kapsaminda, Burhan, Hamduk'u basbakanlik görevinden azletme kararini iptal etti.

Ülkede 25 Ekim'de baslayan gösteriler, siyasi mutabakat sonrasinda hiz kesse de sona ermedi.

Merkezi Doktorlar Komitesi'ne göre gösterilerde 45 kisi hayatini kaybetti.

Kaynak: AA