Çinli Mobil Ulasim Sirketi Didi, New York Borsasindan Çekilecek

Çinli mobil ulasim sirketi Didi, hisselerinin 1 Temmuz'da islem görmeye basladigi New York Borsasindan (NYSE) çekilecegini açikladi.

Sirketin sosyal medya hesabindan yapilan açiklamada, hisselerin Hong Kong borsasinda halka arzinin planlandigi belirtildi.

Açiklamada, "Titiz incelemelerin ardindan, sirketin New York Borsasinda islem gören hisselerinin liste disi birakilmasi için derhal islemelerin baslatilmasina, Hong Kong'da halka arz için hazirliklara baslanmasina karar verilmistir." denildi.

Sirket, ABD'de yayimladigi ayri açiklamada ise "hisselerin, uluslararasi olarak taninan bir baska borsada serbestçe alinip satilabilir hale dönüstürülecegini" kaydetti.

Kararin, Çinli denetim kurumlarinin sirket hakkinda baslattigi siber güvenlik sorusturmasinin sürdügü bir döneme denk gelmesi dikkati çekti.

- ABD'deki halka arzinin ardindan güvenlik sorusturmasi baslatilmisti

New York Borsasinda 1 Temmuz'da islem görmeye baslayan mobil ulasim sirketi, yurt disindaki halka arzinin ardindan ülkesinde sorusturmayla karsilasmisti.

Çin Siber Uzay Idaresi (CAC), Didi'nin halka arz edilmeden önce iç siber güvenlik incelemesi yapma sartini yerine getirmedigini öne sürerek sirket hakkinda siber güvenlik sorusturmasi baslatmisti.

Sorusturmada sirketin kisisel verileri toplama ve kullanma yöntemleriyle ilgili ciddi ihlaller tespit eden kurum, 9 Temmuz'da sirkete ait 25 uygulamanin Çin'deki internet magazalarindan kaldirilmasi talimatini vermisti.

CAC, ayrica sorusturmalar sonuçlanana kadar Didi'nin yeni müsteri kabul etmesini de yasaklamisti.

Düzenleyici kurum, bundan böyle en az 1 milyon kullanici hakkinda bilgi toplayan her sirketin siber güvenlik sorusturmasindan geçirilmesinin sart olacagini bildirmisti.

- Internet sektöründeki düzenleyici müdahaleler artti

Çin'de internet sirketlerine yönelik denetim ve düzenlemelerinin arttigi gözleniyor. Çinli düzenleyiciler 2020 sonundan itibaren Alibaba, Tencent ve Didi gibi yurt disinda da yatirimlari bulunan sirketler üzerindeki denetimleri ve yaptirimlari artirdi.

Çevrim içi ticaret, alisveris, ulasim ve sosyal medya hizmetleri saglayan ve faaliyet alanlarinda büyük güce ulasan internet sirketleri son bir yilda sorusturma ve cezalarla karsilasti.

Baslangiçta tekelcilik karsiti düzenlemeleri ihlal gerekçesiyle baslatilan sorusturmalar, sonraki aylarda siber güvenlik ve kisisel verilerin korunmasi konularina odaklandi.

Yurt disinda halka arz edilen internet sirketleri hakkinda sorusturmalar baslatilirken yurt içindeki faaliyetlere de yeni kural ve kisitlamalar getirildi.

Kaynak: AA