Azerbaycan Ombudsmani, Karabag'daki Insan Haklari Ihlallerini Italya'da Anlatti

'(Bölgede) Halen güvenlik sorunu var. Yüzlerce mayin temizlenmistir. Halen de çok sayida mayin var ve insanlarin yasamina tehdittir. Ermeniler mayinlari dösedigi yerlerin haritasini vermeyi reddetmektedir. Bu insanlik suçudur'

Azerbaycan Insan Haklari Komiseri (Ombudsman) Sabina Aliyeva, Karabag'in isgalden kurtarilmasi sonrasinda Ermenilerin mayinlari dösedikleri yerlerin haritasini vermeyi reddettigini belirterek, bunun insanlik suçu oldugunu söyledi.

Italya'nin baskenti Roma'da Italyan Parlamentosunda temaslarda bulunan Aliyeva, Parlamentonun alt kanadi Temsilciler Meclisi'nde Meclis Baskan Yardimcisi Ettore Rosato ile basin toplantisi düzenledi.

Aliyeva, bu ziyaretiyle Ermenistan'in Karabag'i isgali sirasinda yasanan insan haklari ihlallerini Italyan muhataplarina aktarma firsati bulduklarini dile getirerek, geçen yilki Ikinci Karabag Savasi'nda Ermenistan silahli kuvvetlerince sivil yasam alanlarinin yasaklanmis silahlarla hedef alinmasiyla aralarinda çocuklarin da bulundugu çok sayida sivilin hayatini kaybettigini animsatti.

Azerbaycan Ombudsmani, Karabag'in isgalden kurtarilmasinin ardindan pek çok vatandasin memleketine dönme hasreti çektigini belirterek, "Ancak halen güvenlik sorunu var. Yüzlerce mayin temizlenmistir. Halen de çok sayida mayin var ve insanlarin yasamina tehdittir. Ermeniler mayinlari dösedigi yerlerin haritasini vermeyi reddetmektedir. Bu insanlik suçudur." dedi.

Italya Temsilciler Meclisi Baskan Yardimcisi Rosato da savastan sonra Karabag'i ve bölgede bombalanan sivil yerleri ziyaret eden ilk uluslararasi heyetlerden birinde yer aldigini hatirlatarak, Italya'nin her zaman diyaloga dönülmesi ve baris için çalistigini kaydetti.

Rosato, mayinlarin temizlenmesinin bölgede hayatin normale dönmesi açisindan öncelikli hedeflerden oldugunu dile getirdi.

- "Çok büyük merak ve dikkatle bizi dinlediler"

Basin toplantisinin ardindan AA muhabirine konusan Aliyeva, topraklarinda çok sayida mayin oldugunun altini çizerek, "Topraklarimizda ekolojik bir cinayet vardir. Bizim medeni, tarihi, dini mabetlerimize Ermeniler ciddi zararlar vermistir. Biz bu konuda hazirladigimiz raporlari, Italya'daki muhataplarimiza anlatmayi borç bildik." ifadelerini kullandi.

Avrupa devletlerinin çogu zaman susmayi tercih ettigine dikkati çeken Aliyeva, sunlari kaydetti:

"Azerbaycan heyetlerini dinlemeye hazir degillerdi. Hazirladigimiz görselleri kendilerine verdigimizde onlar artik bazi seyleri inkar edemiyorlar. Italya, Azerbaycan için stratejik partner ülkedir. Italya'daki bu temaslarimiz vacip ve önemlidir. Çok büyük merak ve dikkatle dinlediler. Bunlarin tekrar yasanmamasi için bu temaslar önemlidir diye düsünüyorum. Savas suçlarina göz yummak, bunlar karsisinda susmak, gelecekte bunlarin tekrarlanmasina yol açar."
Kaynak: AA