Asirlik Konakta Findigin Bahçeden Sofraya Yolculugu Anlatiliyor

Ordu'daki Kahraman Sagra Findik Müzesi'nde, findigin tarihçesi, bahçeden toplanmasi, ayiklanmasi, kurutulmasi, islenmesi ve kullanimi ile kent kültüründe biraktigi izlere yönelik görseller ve malzemeler sergileniyor Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Hilmi Güler: 'Burada findigi sadece bir ürün olarak degil ayni zamanda emegiyle, sanatiyla, duygulariyla yansitmis olduk' Almanya'dan memleketine gelen Fatma Acar: 'Eskiyi hatirladim. Çok güzel, her seyi koymuslar, her seyi düsünmüsler'

EYÜP ELEVLI - Ordu'daki Kahraman Sagra Findik Müzesi'nde ziyaretçilere, findigin bahçeden sofraya zorlu yolculugu anlatiliyor.

Kentin geleneksel konut dokusunun önemli örneklerinden Kahraman Sagra Konagi'nin restorasyonu, 2018'de Kültür ve Turizm Bakanliginca gerçeklestirildi.

19. yüzyilin sonlarinda yapildigi tahmin edilen konak, 2020'de Ordu Büyüksehir Belediyesine findik müzesi olarak kullanilmak üzere tahsis edildi.

Geçmiste belediye baskanligi yapan Kahraman Aga'nin oglu Kahraman Sagra'nin 1936'da temellerini attigi Sagra markasi, ilerleyen yillarda kurulan findik isleme ve paketleme tesisleriyle kentin ilk sanayi tesisi olurken, bölgede findik ekonomisinin gelisimine önemli katki sagladi.

Sagra ailesinin findik üretimi ve ticaretine verdigi önemli katki çerçevesinde konagin, findigin öyküsünü anlatan müzeye dönüstürülmesi karari alindi.

Altinordu ilçesi Selimiye Mahallesi'nde geçen sene ziyarete açilan üç katli tarihi Kahraman Sagra Findik Müzesi'nde sergilenen görseller ve malzemelerle, findigin tarihçesi, bahçeden toplanmasi, harmanda ayiklanmasi ve kurutulmasi, islenmesi ve kullanimi ile kent ve bölge ekonomisine katkilari ile Ordu kent hafizasinda ve kültüründe biraktigi izler anlatiliyor.

- "Burada müzeciligin bütün tekniklerini de kullandik"

Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Hilmi Güler, AA muhabirine, findigin, yöre hayatinin vazgeçilmez unsuru oldugunu söyledi.

Findigin öyküsünü, bölge halkinin yani sira herkese anlatmak amaciyla müzeyi kurduklarini vurgulayan Güler, "Kahraman Sagra, Ordu'da önemli bir figür, önemli bir is adami. Kahraman Aga da onun babasi. Ayni zamanda Ordu'nun belediye baskanligini yapmis çok önemli bir kisi. Dolayisiyla onun ismine izafeten Kahraman Sagra Findik Müzesi adini verdik." dedi.

Güler, burayi, findigin topraktan harmana, harmandan da hayata öyküsünü bütün süreçleriyle anlatan bir müze haline getirdiklerini belirterek, "Burada findigi sadece bir ürün olarak degil, ayni zamanda emegiyle, sanatiyla, duygulariyla yansitmis olduk. Bu bakimdan güzel bir eser olarak ortaya çikacak. Ayni zamanda Batili anlamda çagdas bir müze. Burada müzeciligin bütün tekniklerini de kullandik. Gelen kisiler findigin bütün sürecini ve öyküsünü burada görmüs olacak." diye konustu.

Almanya'dan memleketine gelen Fatma Acar, müzenin, Ordu'nun kültürü açisindan çok güzel oldugunu dile getirdi.

Geçmiste kendisinin de findik topladigini kaydeden Acar, "Burada findik sepeti de var. Eskiyi hatirladim. Çok güzel, her seyi koymuslar, her seyi düsünmüsler. Resimler dahil her seyiyle çok güzel bir müze olmus." ifadesini kullandi.

Ziyaretçilerden Hanife Tatlican ise ürünün farkli yönlerinin canlandirilmasi bakimindan müzeyi begeniyle gezdigini, herkese burayi görmesini tavsiye ettigini söyledi.

Kaynak: AA