Ulastirma Ve Altyapi Bakani Karaismailoglu, Partisinin Erzurum Il Danisma Meclisi Toplantisi'nda Konustu Açiklamasi (1)

'Büyük güçlü Türkiye'yiz, bölgesinde lider ve dünyada söz sahibi olan ülkeyiz. Bu yatirimlar sayesinde ülkemizi dünyanin gelismis en büyük 10 ekonomisi arasina hep birlikte getirecegiz' 'Bütün dünya üreticilerine destek verdi. Ülkemiz de bu destekleri ciddi bir sekilde verdi. Destek ve tesvik vermeye devam ettik. Son 19 yilda ulastirma altyapisina 1 trilyon 200 milyara yakin yatirim yaptik' 'Biz önümüzdeki 510 yili degil 100 yili planliyoruz. 2035, 2053 ve 2071'in planlarini yaparken büyük güçlü Türkiye için böyle projeleri yapmak gereklidir'

Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, "Büyük güçlü Türkiye'yiz, bölgesinde lider ve dünyada söz sahibi olan ülkeyiz. Bu yatirimlar sayesinde ülkemizi dünyanin gelismis en büyük 10 ekonomisi arasina hep birlikte getirecegiz." dedi.

Uzundere ilçesindeki Pirinkayalar Tüneli'nin açilisi nedeniyle kente gelen, Karaismailoglu, partisinin Ibrahim Erkal Kültür Merkezi'nde düzenledigi Erzurum Il Danisma Meclisi Toplantisi'na katildi.

Karaismailoglu, burada yaptigi konusmada, Türkiye'de ulastirmada yapilan yatirimlarin son 19 yilda katlanarak arttigini söyledi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in liderliginde yapilan yatirimlarin, hayalleri gerçege dönüstürdügünü ifade eden Karaismailoglu, "Birilerinin 'hayal' dedigi ve birilerinin hayal bile edemedigi projeleri pek çok yatirimlari yaparak hayatimiza kazandirildi. Bunlarin sonucunda vatandasimizin yasam kalitesi, yasam standardi yükseldi. Özellikle saglik ve ulastirma alaninda direkt hayata dokunan çok önemli müthis isler yapildi." dedi.

Karaismailoglu, AK Parti hükümetleri öncesinde ülkenin çok zayif bir ulastirma agina sahip oldugunu vurguladi.

Ulastirmada altyapi eksikligini çok kisa zamanda kapatmak için yapilan yatirimlarin önemine deginen Karaismailoglu, söyle konustu:

"Bu yatirimlari yaparken önemli bir kismini devlet bütçesinden yani genel bütçeden yaptik. Kendi ürettigimiz kaynaklarla yap islet devret projeleriyle, kamu isbirligi projeleriyle ülkemizin altyapi yatirimlarini önemli bir seviyeye getirdik. Bundan sonrada bunu üstüne koyarak devam edecegiz. Ama bu yatirimlar bundan sonraki yüzyillarca bu ülkeye hizmet edecek projelerdir. Yani bir tarafta sadece girdisini planlamaya, bir tarafta da önümüzdeki yüzyili planlamaya çalisan Recep Tayyip Erdogan'in önderligindeki Türkiye var. Bunun ne oldugunu vatandasimiza hep birlikte anlatacagiz. Büyük güçlü Türkiye'yiz, bölgesinde lider ve dünyada söz sahibi olan ülkeyiz. Bu yatirimlar sayesinde ülkemizi dünyanin gelismis en büyük 10 ekonomisi arasina hep birlikte getirecegiz."

- "Son 2 yildir bütün dünya sancili süreçle, yani salginla ugrasiyor"

Karaismailoglu, Türkiye'nin konum itibariyle dünyanin en önemli yerinde bulundugunu ve Avrasya'nin tam ortasinda olmasi nedeniyle de dünya ticaret aginda pay sahibi oldugunu aktardi.

Dünyada özellikle Uzakdogu'dan, Avrupa'ya çok önemli bir ticaret hacmi bulundugunu animsatan Karaismailoglu, "Su anda dünya ticaret hacmi 12 milyar ton civarinda. Bunun önümüzdeki 10 yil içerisinde 25 milyar tona çikmasi öngörülüyor. Bundan Türkiye'nin pay almasinin ne kadar önemli oldugunu görmemiz lazim. Pay almak için de planlamalarimizi yaptik. Ona göre de yatirimlarimizi planladik ve yerine getirdik." diye konustu.

Karaismailoglu, söyle devam etti:

"Dünyada da dogudan batiya düzenli koridorlar var. Rusya üzerinden getirilen kuzey koridor su anda Çin ile Avrupa arasindaki çok önemli bir ticaret hacmini sagliyor. Ama bir de orta koridor var. Özellikle Erzurum'u da içine alan. Çin'den ülkemiz üzerinden Kars-Erzurum ve Istanbul'da Marmaray'in yapilmasiyla artik Pekin'den Londra'ya kesintisiz bir trafik akisi var, yani demir ipekyolu basladi. Biz de burada kuzey koridorundaki yogunlugun en az yüzde 30'unu orta koridora kaydirma plani ve çalismalari içindeyiz. Son 2 yildir bütün dünya sancili süreçle, yani salginla ugrasiyor. Etkileri bitmedi ama önemli asamalar kaydedildi. Salgin sürecinde dünyadaki bütün sistemler kitlendi, sanayiler kapandi ve yatirimlar durduruldu ama Türkiye bütün tedbirlerini aldi 2020 yilinda, 2019'dan yüzde 50 daha fazla yatirim yapti. Bu da Türkiye'nin gücünü gösteriyor. Tedbirlerimizi alarak santiyelerimize ara vermeden çalisir halde devam ettik."

Karaismailoglu, salgin sürecinin 2022'de bitmesini beklediklerini fakat bu zamanin uzayacagini söyledi.

Salgina ragmen Türkiye'de yatirimlarin devam ettigini aktaran Karaismailoglu, "Tedbirlerimizi alacagiz, durmak yok yola devam edecegiz. Güçlü Türkiye'nin hedefleri dogrultusunda çalismalarimiza devam edecegiz. Bütün dünya üreticilerine destek verdi. Ülkemiz de bu destekleri ciddi bir sekilde verdi. Destek ve tesvik vermeye devam ettik. Son 19 yilda ulastirma altyapisina 1 trilyon 200 milyara yakin yatirim yaptik." dedi.

- "Biz önümüzdeki 5-10 yili degil 100 yili planliyoruz"

Karaismailoglu, Istanbul'un bir kesisme noktasi haline geldigini, ticaret hacminde büyük rol oynadigini aktardi.

Yatirimlari planlarken gelecek 100 yili göz önüne aldiklarini ifade eden Karaismailogu, sunlari kaydetti:

"Istanbul Bogazi'ndaki sikintilar geçmiste yasanmis kazalar, su an Istanbul'daki bekleme süreleri, Marmara Denizi'ndeki sikintilar ve Istanbul'da artik bu yükü Istanbul Bogazi kaldiramadigi için Kanal Istanbul Projesi de bu nedenle gündeme gelmistir. Biz önümüzdeki 5-10 yili degil 100 yili planliyoruz. 2035, 2053 ve 2071'in planlarini yaparken büyük güçlü Türkiye için böyle projeleri yapmak gereklidir. Kanal Istanbul'da bir ihtiyaçtir. Dünyadaki ticari koridorlarin ve ticari hareketliligin gelismesi nedeniyle bugün 12 milyar ton olan ticaret hacminin 25 milyara yükselmesi Istanbul Bogazi'ndaki tehlikenin boyutlarini daha da büyütecektir. Bu kadar geminin Istanbul Bogazi'ndan geçmesi mümkün olmadigi için Istanbul Bogazi'na alternatif su yolu olmazsa olmazlardandir. O yüzden de Türkiye bu projeyi planlamistir."

(Sürecek)
Kaynak: AA