Soguk Ve Kara Aldiris Etmeyen Rizeliler Tahta Arabalariyla Yaristi

Hafta içi kar yagisinin etkili oldugu Rize'nin Ardesen ilçesinde vatandaslar, tahta arabalariyla yer yer kar üzerinde yarisarak doyasiya eglendi.

Her yil geleneksel Formulaz Tahta Araba Senligi'ne ev sahipligi yapan Tunca beldesinde, Formulaz Dernegi hafta sonunu da firsat bilerek etkinlik düzenledi.

Ardesen-Tunca arasinda ulasimin saglandigi yola tahta arabalariyla gelen bazi belde sakinleri, yer yer kar bulunan 2 kilometrelik güzergahta eglenceli anlar yasadi.

Bazi araçlarin egimli yol kenarindaki kar birikintilerine saplandigi etkinlikte, kimi sürücülerin geri dönüste araçlarini pikap arkasina baglayarak çektirdikleri gözlendi.

Etkinlik sonunda katilimcilar, soguga aldirmadan tulum esliginde horon oynayarak eglendi.

Formulaz Dernegi Baskani Murat Gül, gazetecilere, 2009 yilinda Formulaz Tahta Araba Senligi'ni geleneksel yaris haline getirdiklerini söyledi.

Tahta arabalarin kriterlerine isaret eden Gül, "Arabanin uzunlugu 1,70, genisligi ise 70 santimetreden uzun olamayacak. Tahta ve ahsap disinda herhangi bir metal aksam kullanilmayacak. Yarisçilar kara lastik ve kil çorabi giymek zorunda." dedi.

Gül, tahta araba yarislarina il disindan da katilmak isteyenler oldugunu belirterek, etkinligi dünyaya duyurmak istediklerini dile getirdi.

Formulaz'in siradan bir yaris olmadigini kaydeden Gül, söyle konustu:

"Herkes arabasini kendi yapiyor. Yaris zaten oradan basliyor. Yöremizi tanitmak adina bu yarislari yapiyoruz. Yarislari genellikle agustos ayinin ilk iki haftasinda yapiyorduk. 'Bir de kisin böyle bir etkinlik yapalim.' dedik. Aslinda bu yarisin kisin daha zevkli oldugunu farkettik. Arabalarimizda yakit, vergi, sigorta, Kasko yok. 'Karadeniz usagi, yokus asagi' sloganini kullandik. Freni yok, ihtiyaç da duymuyoruz. Bu yarisin inisi var, çikisi yok."

Gül, tahta arabalari, 2-3 kilometre kaydiktan sonra yukari tasimakta zorlandiklarini ifade ederek, artik kamyonetlerin arkasina baglayarak geri götürdüklerini anlatti.

Belde sakinlerinden Recep Çakir ise kisin ilk defa böyle bir etkinlik yaptiklarini belirterek, "Kisin daha güzel ve heyecanli. Çok eglenceli. Bunu tahta arabayla kaymayan bilemez." diye konustu.

Kaynak: AA