Kolesterol Belirtileri Nelerdir? Kolesterol Nasıl Anlaşılır?

Kolesterol, karaciğerde insan yaşamı için hayati önem taşıyan bir maddedir. Karaciğerde üretilen bu yağlı madde bazı besinlerde de bulunur. Ancak kolesterol yükseliği tehlikeli bir hastalıktır. Peki Kolesterol Belirtileri Nelerdir? Kolesterol Nasıl Anlaşılır?

Kolesterol Belirtileri Nelerdir? Kolesterol Nasıl Anlaşılır?
Kolesterolün belirtileri nelerdir? Kolesterol, karaciğerde insan yaşamı için hayati önem taşıyan bir maddedir. Karaciğerde üretilen bu yağlı madde bazı besinlerde de bulunur. Herkesin kolesterole ihtiyacı vardır, ancak fazlası damar tıkanıklığına ve buna bağlı sağlık sorunlarına neden olabilir. Basit bir kolesterol testi ve aktif yaşam tarzı değişiklikleri ile sağlıklı kolesterol seviyelerini korumak kolaydır. Kolesterol genellikle korkutucu bir terim olduğundan, çoğu insan bunun gerçekten sağlık için hayati olduğunu duyduklarında şaşırır. Bununla birlikte, vücudun kendisi doğal olarak kolesterol üretir. Dolayısıyla kolesterolün her zaman iyi olmadığı gibi her zaman kötü de olmadığı söylenebilir. Karmaşık bir konu olduğu için daha iyi anlamakta fayda var. Peki Kolesterol Belirtileri Nelerdir? Kolesterol Nasıl Anlaşılır? Sizler için kolesterol belirtilerini sıraladık.

Kolesterol Nedir?

Yukarıda, kolesterolün vücudumuz tarafından doğal olarak üretilen ve aynı zamanda bazı besinlerde de bulunan bir madde olduğundan bahsettik. Kolesterol, genel olarak vücudumuzda üç ana amaca hizmet etmektedir:

Kadınlık ve erkeklik hormonlarının üretiminde yardımcıdır,
İnsan dokularında önemli bir yapı taşıdır,
Karaciğerde safra üretimine yardımcı olur,
Bunların her biri, vücut için önemli işlevlerdir. Vücut tarafından üretilen ancak besinler yoluyla da alınabilen bu önemli madde; bazen yaşam tarzı alışkanlıkları, aile öyküsü, yanlış beslenme ve hareketsiz bir yaşam nedeniyle, bir sağlık sorunu olarak karşınıza çıkabilir. Bu durumda, kolesterol testi yapılarak doktorunuz ilaç kullanmaya başlamanızı önerebilir ya da bazen hiçbir belirti vermediği durumlarda, damar tıkanıklığına yol açarak kalp krizi, inme ve felç riski ile karşı karşıya kalmanıza neden olabilir.


LDL ve HDL Nedir?

Kolesterol hakkında konuşurken LDL ve HDL terimlerini de duymuş olabilirsiniz. Düşük yoğunluklu lipoproteinler ve yüksek yoğunluklu lipoproteinler de iyi ve kötü kolesterol olarak adlandırılır; bunlar yağ ve proteinden oluşan lipoproteinlerdir ve kolesterolün vücutta taşınmasından sorumludurlar. 'Kötü kolesterol' olarak da bilinen düşük yoğunluklu lipoprotein, bir tür düşük yoğunluklu lipoproteindir. HDL, 'iyi kolesterol' adı verilen yüksek yoğunluklu bir lipoproteindir. Düşük yoğunluklu lipoproteine ​​'kötü kolesterol' denir çünkü çok yüksek olduğunda arterioskleroza neden olabilir ve arter duvarlarında plak oluşumuna neden olabilir. Her iki durumda da vücudunuzda sorunlar olabilir. Kan damarlarının daralmasına neden olabileceğinden daha ileri vakalarda felç, kalp krizi gibi hayatı tehdit eden hastalıklara da neden olabilir. Kolesterol seviyeleri söz konusu olduğunda, LDL seviyelerinizin çok düşük olması beklenir. Uzmanlar ideal LDL seviyesinin 100 mg/dL'den az olması gerektiğine dikkat çekiyor.

Kolesterol Belirtileri Nelerdir? Kolesterol Nasıl Anlaşılır?

Yüksek Kolesterol Belirtileri Nelerdir?

Artık, yüksek LDL seviyelerinin kalp krizi ve felç ile sonuçlanabilecek sağlık sorunları ile karşılaşabileceğinizi biliyorsunuz. Bu nedenle, bazı durumlarda kolesterol testi yaptırmanız gerekebilir. Ancak, yüksek kolesterol seviyeleri her zaman bir belirtiye neden olmayabilir. Bazen, doğrudan bir inme, kalp krizi durumuyla karşı karşıya kalınması ile anlaşılabilir. Kan testi yaptırarak, kolesterol seviyeleriniz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. 20 yaşına geldiyseniz, doktorunuzdan bir kolesterol testi yapmasını talep edebilirsiniz. Uzmanlar, 20 yaşından sonra her 4-6 yılda bir kolesterol testi yaptırılmasını önermektedir. Ailesinde yüksek kolesterol öyküsü olan bireylerde, bu aralık daha kısa olabilir. Ayrıca; yüksek tansiyon probleminiz varsa, fazla kiloluysanız, genetik yatkınlığınız varsa ve sigara kullanıyorsanız da yine yüksek kolesterolünüz olabilir. Yüksek kolesterolünüz varsa, aşağıdaki belirtiler ile karşılaşabilirsiniz:

Damarlarda plak birikimine bağlı olarak ortaya çıkan göğüs ağrıları,
Yüksek tansiyon problemi,
Dolaşım sorunları,
Ciltte ortaya çıkan sarı lezyonlar,
Obezite,
Diyabet
Cinsel iktidarsızlık

Kolesterol Neden Yükselir?

Doymuş yağlar,
Düşük aktivite yoğunluğu
Genetik yatkınlık

Yukarıda, kolesterol yüksekliğinin en yaygın nedenlerini görebilirsiniz. Gerçekten de; doymuş yağ oranı yüksek bir beslenme programına sahip olan ve yeterince aktif olmayan bireylerde, vücutta yağlar olağan şekilde işleyemediğinden, pek çok sağlık sorunuyla birlikte kolesterol yükselmesi de görülebilir. Bununla birlikte, ailede kolesterol öyküsü olan bireylerde görülme riski de daha yüksektir.

Yedikleriniz, kolesterol seviyelerinizi doğrudan etkilemektedir. Zaten, muhtemelen aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durmanız gerektiğini biliyorsunuzdur; ancak, tüketimini sınırlandırmanız gereken bazı diğer yiyecekler de vardır.

İşlenmiş şeker, bu yiyeceklerin başında gelir. Yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren işlenmiş yiyecekler ve sofra şekeri, fazla tüketildiğinde LDL seviyelerinin yükselmesine neden olabilir. Bu nedenle bu tip şekerlerin günlük tüketimi; erkeklerde maksimum 9 çay kaşığı ve kadınlarda maksimum 6 çay kaşığı olmalıdır.

Tam yağlı süt ürünleri, her ne kadar kalsiyum, protein ve vitaminler yönünden zengin olsa da, porsiyon kontrolü önemlidir ve yüksek miktarlarda tüketildiğinde, kandaki LDL seviyelerinin yükselmesine neden olabilir. Aşırı kilolu olmak da kandaki LDL seviyelerinin yükselmesine neden olur. Kolesterolün yükselmesine neden olabilecek diğer durumlar ise şunlardır:

Şeker hastalığı,
Böbrek hastalığı,
PKOS hastalığı,
Karaciğer hastalığı,
Hamilelik,
Kadınlık hormonlarındaki dengesizlikler,
LDL kolesterolü yükselten ilaçlar,
Tiroit hastalığı

Yüksek Kolesterol Nasıl Anlaşılır?

Yukarıda belirtilen semptomlar ile karşı karşıyaysanız, lipit paneli testleri adı verilen bir kan testi ile yüksek kolesterolünüz olup olmadığını teşhis edebilirsiniz. Bu testin yapılması için; sizden bir kan örneği alınarak laboratuvara gönderilecektir. Test yapılmadan en az 12 saat önce bir şeyler yiyip içmeyi bırakmanız önerilir. Lipit paneli testleri aracılığıyla; kandaki LDL ve HDL seviyeleri ölçülmektedir. İdeal LDL ve HDL seviyeleri ise şöyledir:

-LDL kolesterol 100 mg / dL'den az olmalıdır,

-HDL kolesterol 60 mg / dL veya daha yüksek olmalıdır,

-Triglisterit 150 mg / dL'den az olmalıdır

Toplam kolesterol seviyeniz 200-240 arasında olduğunda, yüksek sınırda olarak kabul edilir ve 240'ın üzerinde olduğunda, yüksek kolesterol olarak kabul edilmektedir.

Kolesterol Nasıl Düşürülür?

Uzmanlar, 20 yaşın üzerindeki bireylerin her 4-6 yılda bir kan testi yaparak kolesterol seviyelerini ölçtürmelerini önermektedir. Genetik faktörler, aşırı kilo, sigara kullanımı, genetik yatkınlık ve hareketsiz bir yaşam tarzınız varsa, daha kısa aralıklarla kolesterol testi yaptırabilirsiniz. Kolesterol seviyeniz sınırda ya da yüksekse, yüksek kolesterol seviyelerini düşürmek için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır.

Lif içeriği yüksek sebze ve meyveler, mercimek ve kepekli tahılları tüketmek, sağlık açısından oldukça önemlidir. Çünkü, yapılan araştırmalar yüksek lif içeren besinlerin kandaki iyi kolesterol seviyelerini yükseltmeye ve kötü kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğunu göstermiştir. Lif içeriği yüksek besinler arasında;

Kuşkonmaz, Brüksel lahanası, tatlı patates, kayısı, mango, portakal gibi sebze ve meyveler,
Mercimek, fasulye gibi bitkisel temelli proteinler,
Yulaf, yulaf kepeği ve tam tahıllı gıdalar.
Rafine karbonhidratlar, yüksek sodyum içeren konserve ürünler, işlenmiş gıdalar, şekerle tatlandırılmış yiyecekler, tatlılar, şekerli ve gazlı içecekler ise bu süreçte uzak durmanız gereken besinlerin başında gelmektedir. Lif alımını arttırırken, günlük su alımınızı arttırmayı da unutmayın. Lif alımını arttırmakta zorlanıyorsanız, doktorunuzun önerisi ile lif takviyesi alabileceğiniz bir besin takviyesi de kullanabilirsiniz. Besinlerin dışında, yüksek kolesterol seviyelerini düşürmek için; sigara içmeyi bırakmak, hareketli bir yaşam tarzına sahip olmak, düzenli bir egzersiz rutini oluşturmak da faydalı olacaktır.