Çevre Kirliligi Ve Sekerli Içeceklerin Üremeyi De Olumsuz Etkiledigi Belirlendi

Dünya’nin en büyük sorunlari arasinda gösterilen çevre kirliligi ve yeni nesil gençlerin çokça tükettigi sekerli içeceklerin üremeyi de olumsuz etkiledigi belirlendi. Üreme sagligi üzerine ilginç arastirmalari ile taninan Embriyolog Turgay Barut, Harvard Üniversitesi’nde yapilan ve üreme tibbi alaninda dünyaca prestijli olan Human Reproduction Dergisi’nde Eylül 2021’de yayinlanan önemli bir çalismanin sonuçlarina göre; dogal ya da yapay tatlandirici ile üretilen içeceklerin erkeklerde sperm sayisini düsürdügünün ortaya çiktigini belirtti.

Çevre Kirliligi Ve Sekerli Içeceklerin Üremeyi De Olumsuz Etkiledigi Belirlendi
Gebelik elde etmek isteyen her alti çiftten birinin kisirlik problemiyle karsi karsiya kaldigini ve bir yil boyunca düzenli olarak çocuk sahibi olmak isteyen ancak olumlu sonuç elde edemeyen çiftlerin üreme tibbi uzmaniyla görüsme yapilmasinin zamaninin geldigini hatirlatan Embriyolog Turgay Barut, bu sürecin hem psikolojik hem de finansal olarak zor oldugunu hatirlatti. Bu süreçte vakalarin 3’te biri erkek kaynakli iken yüzde 58’inin hem kadin hem de erkek faktörünün birlikte eslik ettigi bir dogurganlik problemini gösterdigini ifade eden Embriyolog Barut, “Genetik faktörlerinse erkek kisirliginin yalnizca yüzde 15’ine neden oldugu bulunmusken hava kirliligine maruziyet, beslenme sekli, çevresel kimyasallara maruziyetin de testislerde sperm üretimine etkili oldugu bilinmektedir” dedi.

Barut konuyla ilgili açiklamasinda “Yüksek enerjili gidalarin, ilave sekerler ve sekerli içeceklerin dünya çapinda tüketimi giderek artmakta. Hatta Danimarka nüfusunun büyük bir kismi ilave seker tüketiminin azaltilmasi için ulusal diyet tavsiyesi yayinlayarak tedbirler almaya çalismaktadir. Dogal tatlandiricili içeceklerin tüketiminin diyabet, kalp hastaligi ve yüksek obezite oranlarina neden oldugu bilinmekle birlikte dogal tatlandirici içeren kutu içeceklerin iç yüzeyini kaplamak için kullanilan materyal de yapay tatlandirici kullanilan içecekler kadar etki gösterebilmektedir. Bu sorunsalin dogurganlik üzerine etikisini inceleyen farkli çalismalar arasinda Amerika’da gebelik olusumunda gecikme yasayan çiftler üzerine bir arastirmada erkeklerin sekerli içecek tüketimiyle iliskili sonuçlar elde edildi” diyerek Harvard Üniversitesi’nde yapilan ve üreme tibbi alaninda dünyaca prestijli olan Human Reproduction Dergisi’nde Eylül 2021’de yayinlanan önemli bir baska çalismanin sonuçlarina göre dogal ya da yapay tatlandirici ile üretilen içeceklerin erkeklerde sperm sayisini, total sperm sayisini ve serum inhibin-B/FSH degerlerini düsürdügünün ortaya çiktigini belirtti.

Embriyolog Turgay Barut açiklamasinin devaminda “Daha öncesinde yapilan çalismalar sekerle tatlandirilmis içeceklerin testis fonksiyonlari üzerine olumsuz etki gösterebildigi bilinmekte ancak çalismalar arasinda çeliskili sonuçlar bulunmaktaydi. Ancak yapay tatlandiricilar kullanilarak üretilen enerji içecekleri ve meyve sularinin testis dokusu üzerine etkisi net degildi. Yapilan arastirmaya toplam ortalama 19 yasinda olan 2 bin 935 genç katildi.

Dogal ve yapay tatlandiricili içeceklerin, meyve sularinin ve enerji içeceklerinin alimi, dogrulanmis bir gida sikligi anketi ile degerlendirildi. Testis fonksiyonu geleneksel semen kalite parametreleri (semen hacmi, sperm konsantrasyonu, toplam sperm sayisi, hareketliligi ve yapisal özellikleri), testis ultrasonu ile degerlendirilen hacim ve serum üreme hormonu konsantrasyonlari (toplam testosteron, serbest testosteron, E2, inhibin-B, LH, FSH, seks hormonu baglayici globulin degerleri) ölçüldü. Yapilan çoklu analizler sonrasinda, günde ortalama 220 ml ile en yüksek sekerli içecek alimi kategorisindeki erkekler tüketmeyenlere göre mililitrede 13,2 milyon daha düsük ortalama sperm sayisina sahipti. Benzer bir durum toplam sperm sayisi 28 milyon daha düsük bulunurken hormon degerlerinde de düsük bulundu. Dogal tatlandirici içeren içecek tüketiminin saglikli erkekler arasinda testis fonksiyonu üzerinde dogrudan baskilayici bir etkiye sahip oldugu bulunmustur ve dogurganlik üzerinde potansiyel bir etkiye sahiptir. Bununla birlikte, dogal tatlandirici içeren içecek tüketiminin yüksek miktarda olmasi ile düsük semen kalitesi arasinda gözlenen iliski mutlaka dogurganlikta bir azalmayi beraberinde getirecegi anlamina gelmedigi sonucuna varilmistir. Yapilan bu çalismanin sonuçlarina dayanarak dogal ya da yapay sekerli içeceklerin testis fonksiyonlarina olan zararlarini önleyebilmek için bu içecekler yerine su tüketimi yapilmasi üreme sagligi bakimindan erkekler için daha yararli olacagi bir gerçektir” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA