Ukrayna, Rusya-NATO Güvenlik Görüsmelerinde Yer Almak Istiyor

KIEV – Ukrayna Disisleri Bakani Dmitro Kuleba, Rusya’nin ABD ve NATO ile yapacagi güvenlik görüsmelerinde ülkesinin yer almasi gerektigini söyledi.

Kuleba, Twitter hesabindan yaptigi açiklamada, kendileri için öncelikli konunun uluslararasi silahli çatismanin sonlanmasi oldugunu söyledi.

Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirganligi olmasi halinde ABD, Avrupa Birligi (AB) ve NATO'nun Rusya ile yapacagi görüsme fikrini desteklediklerini belirten Kuleba, “Ukrayna’da Avrupa-Atlantik güvenligi tehlikede. Bu nedenle Ukrayna, güvenlik istisarelerinin bir parçasi olmalidir.” ifadesini kullandi.

Kremlin Dis Politika Danismani Yuriy Usakov, 15 Aralik'ta Rusya’nin çesitli güvenlik garantileri ile ilgili tekliflerini, ABD ve NATO’ya iletildigini açiklamisti. Rusya Disisleri Bakanligi da bu teklifleri içeren iki ayri anlasma taslagini 17 Aralik'ta yayinlamisti.

Metinlerde, NATO’nun doguya dogru genislemesinden ve eski Sovyetler Birligi ülkelerinin NATO’ya alinmasindan vazgeçilmesine dair ABD'den taahhüt isteniyor.

ABD'nin eski Sovyetler Birligi ülkelerinde ve NATO üyesi olmayan ülkelerde askeri üs kurmamasi, herhangi bir askeri faaliyette bulunmak için bu ülkelerin altyapisini kullanmamasi ve bu ülkelerle askeri is birligi yapmamasi talepleri de metinlerde yer aliyor.

Rusya’nin teklifinde, nükleer silahlarin kendi ulusal topraklari disinda konuslandirilmamasi ve ulusal topraklar disinda konuslandirilan bu tür silahlarin geri çekilmesine yönelik maddeler de bulunuyor.

Kaynak: AA