Rus Parali Asker Gücü Wagner, Mali'ye 500 Asker Yolladi

Rus parali asker gücü Wagner grubunun, Mali’ye 500 asker gönderdigi belirtildi.

Ulusal medyadaki haberlere göre, Rus parali asker gücü Wagner grubunun 500 askeri dün Mali’nin baskenti Bamako’ya ulasti.

Malili yetkililerden konuya iliskin su ana kadar herhangi bir açiklama yapilmadi.

Batili ülkeler, bugün sabah yaptiklari ortak yazili açiklamada, Wagner Grubu'nun Mali'ye asker konuslandirmasina tepki göstermisti.

Açiklamada, Mali'ye asker konuslandirmanin Bati Afrika'daki güvenlik durumunu daha da kötülestirebilecegi ve insan haklari magduriyetlerine yol açabilecegi belirtilerek "Sürdürülebilir baris ve istikrara ulasma, terörle mücadele çabalarinda Mali'yi ve halkini desteklemeyi taahhüt eden uluslararasi ortaklar olarak Mali topraklarinda parali askerlerin konuslandirilmasini siddetle kiniyoruz." ifadesi kullanilmisti.

- Sahel'de Wagner dönemi baslayabilir

Yaklasik 5 bin askerin görev yaptigi Barkhane Operasyonu'nun sonlandirilmasiyla Sahel'deki güvenlik krizinin çözümünde ana aktörün Rus Wagner grubu olabilecegi belirtiliyor.

Wagner parali askerleri, konuslandiklari ülkelerde, yerel ordulari egitiyor, önemli isimleri koruyor, isyanci veya terörist gruplarla savasiyor ve sicak noktalarda altin, elmas ve uranyum madenlerinin güvenligini sagliyor.

Rus parali askerlerin Libya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Sudan, Mozambik, Gine, Gine Bissau, Madagaskar, Zimbabve ve Angola'da faaliyetlerde bulunduguna inaniliyor.

Kaynak: AA