Polonya'da Eski Basbakanin Avukatinin Telefonu 'Pegasus' Ile Hacklenmis

Polonyali bir savcinin ve muhalif bir senatörün telefonunun da hacklendigi tespit edildi.

Eski Polonya Basbakani Donald Tusk'un avukatinin telefonunun, Israil merkezli NSO Grup tarafindan gelistirilen "Pegasus" isimli casus yazilimla hacklendigi ortaya çikti.

Yerel basinda çikan haberlerde, Tusk'un avukati Roman Giertych'in telefonunun, Polonya'da 2019'daki parlamento seçimlerinden kisa süre önce hacklendigi bildirildi.

Polonya’nin en büyük muhalefet partisinin eski baskani Tusk’i ve eski Disisleri Bakani Radek Sikorski'yi temsil eden Giertych’in, 2019’un son dört ayinda en az 18 kez casus yazilimla hedef alindigi belirtildi.

Giertych’in yani sira Polonyali bir savcinin ve muhalif bir senatöründe telefonlarinin hacklendigi ortaya çikti.

Polonya’da hükümetin yargida tartismali degisiklikler yapma girisimlerine karsi çiktigi aktarilan savci Ewa Wrzosek'in telefonunun da 2021 yilinda "Pegasus" casus yazilimiyla hacklendigi aktarildi.

Öte yandan, Polonyali muhalif senatör Krzysztof Brejza’nin da, 2019 yilinda muhalefetin sagci hükümete karsi gerçeklestirdigi parlamento seçimleri kampanyasi sirasinda cep telefonunun casus yazilim ile çok sayida hack saldirisina ugradigi bildirildi.

Brejza, telefonundan çalinan bilgilerin, iktidar partisinin az farkla kazandigi seçimler sirasinda Polonya devleti kontrolündeki televizyonda yayinlanmasi nedeniyle seçimlerin adil olup olmadigi yönünde endiselerini dile getirdi.

- NSO'nun Pegasus casus yazilimi

Uluslararasi Af Örgütü ve uluslararasi gazeteciler konsorsiyumu Forbidden Stories is birliginde ve 17 medya kurulusunca yürütülen arastirmada, Israil merkezli NSO Grup'a ait casus yazilim Pegasus'un, küresel çapta yaygin ve kötü amaçlar için kullanildigi iddia edilmisti.

Afrika'dan Avrupa'ya en az 10 ülke hükümetinin NSO Grup'un müsterisi oldugu ve casus yazilimin aktivist, gazeteci, avukat ve siyasileri hedef almak için hükümetlere satildigi savunulmustu.

Iddiaya göre, dünya genelinde 50 binden fazla telefon numarasi, bu casus yazilim tarafindan izlemeye alindi.

NSO Grup ise hakkindaki tüm suçlamalari reddederek, "terörizm ve ciddi suçlarla mücadele etmelerine yardimci olmak için ülkelere ya da kolluk kuvvetlerine teknoloji hizmeti verdigini" ileri sürüyor.

- ABD NSO'yu kara listeye almis, Apple da NSO'ya dava açmisti

ABD yönetimi, 3 Kasim'da aralarinda Israil merkezli teknoloji firmalari NSO Grup ve Candiru'nun da oldugu 4 sirketi, yabanci ülkelere casus yazilim sattiklari gerekçesiyle kara listeye almisti.

Apple ise 24 Kasim'da Pegasus'a dava açmis ve kullanicilarini gelistirdigi Pegasus casus yazilimiyla hedef alan NSO Grup'a karsi hukuki mücadele baslatmanin yani sira sirketi, Apple yazilimlarini, hizmetlerini ve araçlarini kullanmaktan men etmek üzere harekete geçtigini duyurmustu.

Polonya Istihbarat Servisi Sözcüsü Stanislaw Zaryn, servisin NSO müsterisi olup olmadigi, dinlemeler için hükümetin talimat verip vermedigi konusunda açiklama yapmadi.
Kaynak: AA