Küre Daglari Milli Parki'nda Biyokütle-Karbon Belirlemeleri Yapilacak

Bartin Üniversitesi ile Tarim ve Orman Bakanligi Doga Koruma Milli Parklar Genel Müdürlügü 10. Bölge Müdürlügü arasinda, “Küre Daglari Milli Parki’nin Biyokütle ve Karbon Stok Miktarinin Tespiti” konusunda protokol imzalandi.

Küre Daglari Milli Parki'nda Biyokütle-Karbon Belirlemeleri Yapilacak
Bartin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ile 10. Bölge Müdürü Orhan Çatalçam tarafindan imzalan protokol kapsaminda Bartin Orman Fakültesi ve Ulus Meslek Yüksekokulundan akademisyenler tarafindan çesitli arastirmalar yapilacak. Böylece, Türkiye’de korunmasi gerekli 9 sicak noktadan biri olan PANPARKS (Avrupa’nin Seçkin Milli Parklari Agi) üyesi Küre Daglari Milli Parkinda iklim degisikligi sürecindeki sera gazi emisyonu üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amaçlaniyor.

Imzalanan protokolle yapilacak olan is birliginin önemine deginen Rektör Uzun, “Iklim degisikligiyle mücadele konusunda dünyada ve ülkemizde atilan önemli adimlar oldu. Bu konuda gelecege iyi bir dünya birakmak için herkesin üzerine düsen görevler bulunmaktadir. Bizler de Bartin Üniversitesi olarak gerek yetistirdigimiz nitelikli bireyler gerekse yaptigimiz çalismalarla iklim degisikliginin etkilerini azaltma ve farkindalik olusturma konularinda gayret gösteriyoruz. Bu dogrultuda Bartin Orman Fakültemizin öncülügünce Tarim Orman Bakanligi Doga Koruma Milli Parklar Genel Müdürlügü 10. Bölge Müdürlügü arasindaki protokolü oldukça önemsiyorum” ifadelerini kullandi.

Yüksekögretim Kurulu Baskanligi ile Tarim ve Orman Bakanligi arasinda, Bakanlik ile yüksekögretim kurumlarinin sorumluluk alanlarindaki “altyapi, personel, egitim, Ar-Ge, etkinlik, ögrenci/çiftçi egitimi ve tarimsal yayim hizmetleri” gibi konulara iliskin süreçlerin is birligi içerisinde yürütülmesini saglamak amaciyla bir protokolün imzalandigini da hatirlatan Rektör Uzun, “Yüksekögretim Kurulumuz ile Tarim ve Orman Bakanligimiz arasinda varilan mutabakat kapsaminda imzaladigimiz protokolle gelecegimize deger katmayi hedefliyoruz. Bu düsüncelerle destekleri için Tarim ve Orman Bakanimiz Dr. Bekir Pakdemirli’ye, YÖK Baskanimiz Prof. Dr. Erol Özvar’a, YÖK üyelerimize ve Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürümüz Ismail Üzmez’e tesekkürlerimi sunuyorum. Ayrica protokolün hazirlanmasi ve bu kapsamda yapilan çalismalarda katkilari için Bartin Orman Fakültesi Dekani Prof. Dr. Birsen Durkaya, Orman Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ali Durkaya, Ulus Meslek Yüksekokulu Ormancilik Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Sükrü Teoman Güner ve 10. Bölge Müdürü Orhan Çatalçam ile emegi geçen herkese tesekkür ediyorum” diye konustu.

Protokol kapsaminda yapilacak olan bilimsel çalismalar Bartin Orman Fakültesi Dekani Prof. Dr. Birsen Durkaya, Orman Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ali Durkaya ve Ulus Meslek Yüksekokulu Ormancilik Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Sükrü Teoman Güner yürütücülügünde yapilacak.
Kaynak: İHA