Italyan Hükümeti, Salgina Yönelik Tedbirleri Sikilastirdi

Açik havada maske kullanimi zorunlu hale getirildi Kalabaliklarin olusabilecegi protesto mitingi, her türlü kutlama etkinligi, dans salonlari ve diskoteklerin faaliyetleri 31 Ocak 2022'ye kadar durduruldu.

Italya'da hükümet, Kovid-19 salgininda vaka sayilarindaki hizli artis sebebiyle yayilmanin önüne geçmek için tedbirleri sikilastirdi.

Ülkede son haftalardaki hizli vaka artislari sebebiyle Basbakan Mario Draghi baskanliginda aksam saatlerinde toplanan bakanlar kurulu, uzmanlarin önerileri dogrultusunda alinacak yeni tedbirleri degerlendirdi.

Italya Basbakanligindan yapilan açiklamada, bakanlar kurulunun, salginda yayilmayi önlemek ve sosyal, ekonomik faaliyetlerin güvenli sekilde devam ettirilmesini saglamak üzere salgin tedbirlerini sikilastiran yeni bir kanun hükmünde kararname kabul ettigi bildirildi.

Buna göre, açik alanlarda dahil olmak üzere kalabaliklarin olusabilecegi protesto mitingi, her türlü kutlama etkinligi, dans salonlari ve diskoteklerin faaliyetleri 31 Ocak 2022'ye kadar durduruldu.

Açik havada maske kullanimi zorunlu hale getirilirken, pek çok sosyal faaliyet ve metro, otobüs gibi sehir içi toplu tasimada "Ffp2" model maske kullanimi sart kosuldu.

Tiyatro, sinema, konser, canli müzik olan mekanlar, toplu etkinlikler ve spor müsabakalarinda "Ffp2" maskesi kullanimi zorunlu hale getirildi.

Kararname dogrultusunda ayrica, tiyatro, sinema, spor etkinlikleri ve kapali alanlarda her türlü yemek ve içecek tüketimi de yasaklandi.

- Asi sertifikasinin geçerlilik süresi 6 aya indiriliyor

Ülkede yaz aylarinda çikarilan asi yaptiranlarin veya kisa süre önce Kovid-19 geçirenlerin temin edebildigi "Süper Yesil Geçis" belgesinin geçerlilik süresi bu kararnameyle 1 Subat 2022'den itibaren 9 aydan 6 aya indirildi.

Süper Yesil Geçis sertifikasinin kapsama alani da genisletilerek, müzeler, sergiler, spor salonlari, kafe-barlar, tema ve eglence parklari, sosyal merkezler, bahis ve oyun salonlari ile yemek salonlari gibi yerlere girislerde sart kosuldu.

Hükümet, bu kararnameyle ülkeye girislerde sinir kontrollerini de sikilastiracak. Havalimanlari, limanlar ve sinir kapilarinda güvenlik güçlerine rastgele olmak üzere antijen veya moleküler test yapma yetkisi de verildi. Test sonuçlari pozitif çikan kisiler 10 günlük karantinaya alinacak.

Ülkede son 24 saatte tespit edilen 44 bin 595 vaka, salginin basladigi Subat 2020'den beri kayda geçen en yüksek günlük vaka sayisi olmustu.

Salginin basindan bu yana Italya'da hayatini kaybedenlerin sayisi da 136 bin 245'e yükselmisti.

Kaynak: AA