Balığın Faydaları Nelerdir? Neden Balık Tüketmeliyiz?

Balık sağlığa olan faydaları sebebiyle birçok kişi tarafından tercih edilen besinlerdendir. Konu kapsamında en merak edilenler arasında ise balık faydaları yer alıyor. Peki, balık faydaları nelerdir? Balık nasıl tüketilir? Balık ne sıklıkta tüketilir? işte merak edilenler...

Balığın Faydaları Nelerdir? Neden Balık Tüketmeliyiz?
Balık faydaları sağlığımız açısından oldukça önemlidir. İçinde bulunan omega-3 yağ asidi gelişim ve sağlık açısından vücuda birçok katkıda bulunur. Özellikle çocuk ve ergenlerin ihtiyacı olan bileşenlere sahip balık uzmanlar tarafından tüketilmesi oldukça önerilen et çeşitlerindendir. Haftada en az 1 gün balık tüketimi sağlık açısından faydalı olacaktır. Bu sebeple Balığın faydaları nelerdir ve neden balık tüketilmeli soruları sık sık aratılıyor. Balık nasıl tüketilmeli sorusuna cevap almak ve konu hakkında daha detaylı bilgi için haberimizin devamını takip edebilirsiniz.

Balık Faydaları Nelerdir?


Balık faydaları birçok kişinin merak ettiği konular arasındadır. İçinde bulunan vitamin, mineral ve yağ asitleri cilt, saç ve göz sağlığına olumlu katkıda bulunur. Koronavirüs sürecinde balık tüketmenin çocuklar için oldukça etkili olduğu belirtildi. Mikrobiyolog ve Koruyucu Sağlık Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Özyaral konuyla ilgili olarak “Özellikle morina balığının karaciğerinden elde edilen Morina Balığı Karaciğer Yağı (Cod Liver Oil) formundaki sıvı balık yağlarında EPA DHA oranı yüksek. Hem de balıktan gelen doğal D ve A vitaminleri çocukların bağışıklık sistemi için kalkan görevi görüyor. Oslo Üniversitesi’nde 70 bin katılımcıyla gerçekleştirilen bilimsel çalışma, düzenli Morina Balık Yağı kullanan kişilerin Kovid-19 virüsüne karşı daha dirençli olduğunu ortaya koydu” ifadelerini kullandı. Balık faydaları şu maddeler halinde sırlanabilir;

-Depresyonla mücadele etmek için oldukça etkili besinler arasında yer alır. Stres ve gerginlik sonucu ortaya çıkan negatif durum omega-3 yağ asitleri sayesinde engellenir.
-Şeker hastalığına faydalıdır. İnsülinin işe yaramasını sağlayarak tip 2 diyabete karşı koruma sağlar.
-Alzheimer riskini azaltmaya yardımcı olur.
-Eklem ağrılarını hafifletmeye yardımcıdır.
-Zeka gelişimine yardımcı olması sebebiyle düzenli balık tüketimi çocuk ve ergenlerde büyük önem taşır.
-Bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlar.
-Kalp ve damar sağlığına fayda sağlar.
-Kas ve kemik gelişimine destek olur.
-Kanser riskini azaltmaya yardımcı olur.


Balığın Faydaları Nelerdir? Neden Balık Tüketmeliyiz?

Balık Nasıl Tüketilir?


Balık tüketmenin birçok yolu bulunur. Fakat en sağlıklı yolu tercih etmek isteyen kişiler tarafından en merak edilenler arasında balık nasıl tüketilir sorusu yer alıyor. Balığı yağda kızartmak yağlı bir tercih olacağından seçilmemesi gereken konulardandır. Taze balıkların fırında pişmesi bu açıdan oldukça faydalı olacaktır.

Balık Ne Sıklıkta Tüketilmeli?


Balık sağlığa olan faydaları sebebiyle her hafta en az bir kere tüketilmesi gereken besinlerdendir. Bu sebeple birçok kişi balık ne sıklıkla tüketilmeli sorusuna cevap arar. Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevihan Akbulut balığın ne kadar sıklıkla tüketilmesi gerektiği konusunda açıklamalarda bulundu. Akbulut ”Balığın sağlığımız üzerindeki tüm olumlu etkilerinden en iyi şekilde faydalanabilmek için 3 önemli kural var. Bunlar balığı mevsiminde tüketmek, tazeliğinden emin olmak ve sağlıklı yöntemlerle pişirmektir. Türkiye'ye Özgü Besin ve Beslenme Rehberi'nde; haftada mutlaka 2-3 kez (1 porsiyon 150 gr, toplamda 300-450 gram olacak şekilde) balık tüketimi önerilmektedir. “ ifadelerini kullandı.


Balığın Faydaları Nelerdir? Neden Balık Tüketmeliyiz?