Bakan Pakdemirli Zonguldak'ta Sektör Bulusmasinda Konustu Açiklamasi (1)

'Dövizdeki artis trendini geride birakmis durumdayiz. Bundan sonra da Türkiye'nin genel itibariyla ekonomideki temel degerlerinin hiç problemi olmadigini düsünüyorum. Dövizdeki bu problemi de geride biraktiktan sonra üretim, istihdam ve ekonomik gelisme ekseninde insallah Türkiye'miz çok güzel günlere gidecektir' 'Ana eksendeki problemlerimizden biri; çiftçimizin yasi artiyor, ortalama yasimiz 55. Avrupa ülkelerinde bu 65, Japonya'da 68. Gençlerimizi bu alana çekmemiz lazim'

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, dövizdeki artis trendinin geride birakildigini belirterek, kamu vicdaninin rahatlatilmasi adina raf fiyatlarinin ucuzlamasi gerektigini söyledi.

Çesitli temaslarda bulunmak üzere Zonguldak'a gelen Pakdemirli, bir otelde düzenlenen "Zonguldak Sektör Bulusmasi Toplantisi"nda tarim ve gida sektörünün taraflariyla bir araya geldi.

Burada bir konusma yapan Pakdemirli, bürokratlarla sehirleri gezerek sorunlara yerinde müdahale ettiklerini söyledi.

Sektör temsilcileri ve üreticilerin problemleriyle ilgilendiklerini ifade eden Pakdemirli, salginin Türkiye ve dünyanin gündemini mesgul ederek geçici ve kalici etkiler biraktigini anlatti.

Pakdemirli, gida fiyatlarinda dünyada çok ciddi artis yasandigina isaret ederek, "Tarimsal fiyatlarla ilgili dünyada çok ciddi problem olacak bir durum var mi? Evet, kuraklik var. Ülkemizde var, dünyada da bir miktar kuraklik var ama üretimin toplami itibariyla aslinda bunlarin hiçbiri su anki fiyat artislarini izah edecek bir durum ortaya çikarmiyor." dedi.

Belirsizliklerin ortaya çikisinin fiyat artislarinin tetiklenmesine neden oldugunu aktaran Pakdemirli, dünyanin belirsizlikleri yönetme durumunda kaldigini anlatti.

Türkiye'nin güçlü tarimsal üretim altyapisi, iyi bir perakende zincir ve lojistik altyapisiyla önemli bir gida problemi yasamadigini vurgulayan Pakdemirli, söyle dedi:

"Hem pandeminin dünya çapindaki etkisi hem de gelismekte olan ülkelerin genel problemi olan dövizdeki çalkantilarla beraber maliyetlerinin ve gida fiyatlarinin artmasiyla karsi karsiya kaldik. Bugün itibariyla düsüs trendinde de kamu vicdanini biraz daha rahatlatmak istiyorsak yerine koyma maliyetlerini yüksekten dahi mal etsek bile raf fiyatlarinda ucuzluk yapilmasini gerektigini de düsünüyoruz. Basta gida olmak üzere insanoglunun ihtiyaci olan tüm malzemelerde bu ucuzlugu ve rahatlamayi görmegi de arzu ediyoruz."

- "Sektör paydaslari geregini yapmali"

Bakan Pakdemirli, Tarim Kredi Kooperatiflerinin gida fiyatlarinin ucuzlamasiyla ilgili önlem aldigini dile getirerek, sektörün diger paydaslarinin da geregini yapmasi gerektigini kaydetti.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in asgari ücret ve diger dar gelirli aileleri ilgilendiren düzenlemeleri duyurdugunu animsatan Pakdemirli, "Dövizdeki bu artis trendini geride birakmis durumdayiz. Bundan sonra da Türkiye'nin genel itibariyla ekonomideki temel degerlerinin hiç problemi olmadigini düsünüyorum. Dövizdeki bu problemi de geride biraktiktan sonra üretim, istihdam ve ekonomik gelisme ekseninde insallah Türkiye'miz çok güzel günlere gidecektir." ifadelerini kullandi.

Dünyada tarimsal üretimde ülkenin ilk 10'a girebildigini belirten Pakdemirli, toprak kaynaklari açisindan Türkiye'nin dünyada 31'nci sirada oldugu bilgisini verdi.

Türk çiftçisinin yas ortalamasinin arttigina dikkati çeken Pakdemirli, "Ana eksendeki problemlerimizden biri; çiftçimizin yasi artiyor, ortalama yasimiz 55. Avrupa ülkelerinde bu 65, Japonya'da 68. Gençlerimizi bu alana çekmemiz lazim. Gençleri bu alana çekmemiz için önce biz, 'Bu iste bereket var, ragbet var, para kazanirsiniz.' diyebilmemiz lazim. Bunu sürekli söylüyoruz. Genel itibariyla Türkiye'nin tüm kesimlerinin bu ise benzer sorumlulukla yaklasiyor olmasi lazim. Maalesef muhalefet, 84 milyonun tarladan karnina kadar giden zincirden her an her saniye bir oy devsirebilir miyiz ugruna sorunlu bir muhalefet anlayisi götürüyor." ifadelerini kullandi.

- "Herkesin findik fiyatindan memnun oldugunu gördüm"

Pakdemirli, Türkiye'nin kendine yeten bir ülke oldugunu belirterek, Toprak Mahsulleri Ofisi olarak un regülasyonu yaptiklarini aktardi.

Ekmek maliyetini düsürmek için uygun fiyatli bugday satisi yaptiklarini hatirlatan Pakdemirli, ekmek maliyetinin artmasini kismen engellediklerini, ilgili kurumlarla denetimlerin devam ettigini söyledi.

Sektörlere yapilan desteklemelerden bahseden Pakdemirli, alim fiyatinda geçen seneye oranla bugdayda yüzde 36, arpada yüzde 37, findikta yüzde 20 artis yapildigini anlatarak, "Karadeniz bölgesinin her tarafina sordugumda, herkesin findik fiyatindan memnun oldugunu gördüm. Daha iyisi olabilir, önümüzdeki sene için daha iyi bir hazirlik yapacagiz. Insallah önümüzdeki sene findik fiyatimiz daha iyi olur." sözlerine yer verdi.

(Sürecek)
Kaynak: AA