Bakan Pakdemirli Müjdeyi Açikladi Açiklamasi '10 Kalemde 244 Milyon Liralik Destekleme Ödemeleri Bugün Basladi'

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, destekleme ödemelerinin bugün itibariyle basladiginin müjdesini vererek, "10 destek kaleminde 244 milyon lira destekleme ödemesini bugün itibariyle hesaplara aktarmaya basliyoruz" dedi.

Bakan Pakdemirli Müjdeyi Açikladi Açiklamasi '10 Kalemde 244 Milyon Liralik Destekleme Ödemeleri Bugün Basladi'


Bir dizi ziyaret için Zonguldak’a gelen Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, bir otelde tarim orman sektörü degerlendirme toplantisina katildi.

Protokol üyelerinin yani sira sektör temsilcileri, TSO ve sivil toplum kuruyusu temsilcilerinin katildigi degerlendirme toplantisinda gida fiyatlarindaki artisa deginen Bakan Pakdemirli, yasanan son gelismeleri katilimcilarla paylasti. Pakdemirli, "Gida fiyatlarinda dünyada çok ciddi bir artis yasandi. Aslinda gida fiyatlariyla alakali veya tarimsal fiyatlarla alakali dünyada çok büyük problem olacak bir durum var mi? Evet. Kuraklik var, ülkemizde var. Dünyada da bir miktar kuraklik var ama üretimin toplami itibariyle bunlarin aslinda hiçbiri su andaki fiyat artislarini izah edecek bir vaziyette durum ortaya çikartmiyor. Elbette belirsizlikler, belirsizligin yönetimi ve bu belirsizliklerle beraber ortaya çikan durumlar ister istemez fiyatlarin artisina sebebiyet verdi. Dünya tabii ki bizde dahil olmak üzere bütün ülkeler bu belirsizlikleri yönetmek durumunda kaliyoruz. Geçtigimiz Mayis ayinda Eylül-Ekim gibi pandemi ülkeyi terk eder mi diye düsünürken bugün itibariyle bakiyoruz hala pandemiyle alakali ülkemizde Allah’a sükür önemli derecede basari olmasinin yaninda Avrupa ülkelerinde tekrar ve yeniden kapanmalarin meydana geldigini, ortaya çiktigini müsahede ediyoruz. Bunun anlami su. Bir süre daha bu belirsizlikleri yasamak durumundayiz. Allah’a sükür olsun ki ülkemiz güçlü tarimsal üretim alt yapisi iyi bir perakende zincir ve lojistik alt yapisiyla önemli bir gida problemi yasamamistir. Dünyanin her ülkesinde oldugu gibi kuyruklarin yasandigi raflarin bosandigi, raflarin yagmalandigi bir durumla karsi karsiya kalmadik. Pandeminin en sert yasandigi bu son günlere kadar da çok önemli bir problemle karsi karsiya kalmadik. Elbette hem pandeminin dünya çapindaki etkisi hem de gelismekte olan ülkelerin genel problemi olan dövizdeki çalkantilarla beraber maliyetlerin artmasi ve gida fiyatlarin artmasiyla da karsi karsiya kaldik. Özellikle burada da sunu ifade etmek istiyorum gida fiyatlarinin artisiyla beraber bir çok üreticimiz, perakendecimiz lojistik bu isin en nihai anlamda tüketiciye ürün sunan anlamda evet biz maliyetimiz daha düsük ama zam yapmak zorundayiz. Yerine koyma maliyetiyle satiyoruz çünkü. Belki de haklilardi ama bu gün itibariyle düsüs trendinde kamu vicdanini biraz daha rahatlatmak istiyorsak aynen yerine koyma maliyetleriyle de raf fiyatlarinda bir ucuzluk yapilmasi gerektigini de düsünüyoruz. Basta gida olmak üzere tüm tekstil, diger insanlarin ihtiyaçlara olan tüm malzemelerde bu ucuzlugu ve rahatlamayi görmeyi arzu ediyoruz" diye konustu.



Tarim Kredi Kooperatifleri fiyatlarin indirilmesinde ön aldi

Bakan Pakdemirli, gida fiyatlarinin indirilmesinde Tarim Kredi Kooperatiflerinin ön aldigini ifade etti.

Kamu vicdaninin hizli bir sekilde rahatlatilmasi için raf fiyatlarinin düsmesini beklediklerini belirten Pakdemirli, "Tarim Kredi Kooperatifleri burada bir ön aldi. En çok temel gida ürünlerindeki fiyatlarda da hizli sekilde maliyetleri yüksek dahil olsa yerine koyma maliyetiyle beraber fiyatlari geri çekerek en büyük kurum olmasa da öncü bir kurum olarak yerini aldi diye düsünüyorum. Insallah önümüzdeki günlerde de sektörün diger paydaslari, diger oyunculari da bunlarin geregini yapacaktir. Geregini yapmayanlarla da alakali hem Ticaret Bakanligimiz hem de Hazine ve Maliye Bakanligimiz olsun gerekli denetimleri yapacaklarina kamuoyunu bilgilendirirler. Kamu vicdanini hizli bir sekilde rahatlatmak istiyorsak yerine koyma maliyetiyle madem bu isleri yapiyorsak hizli bir sekilde raf fiyatlarinin da düsmesini bekliyoruz" seklinde konustu.



"Un ihracatinda dünya birincisi, makarnada dünya ikincisiyiz"

Türkiye’nin un ihracatinda dünya birincisi, makarnada dünya ikincisi oldugunu hatirlatan Bakan Pakdemirli, fiyat artislarina karsi yapilan regülasyonlari da söyle açikladi:

"Un ihracatinda dünyada birinci makarna ihracatinda dünyada ikinciyiz. Üç asagi bes yukari nereye bakarsaniz bakin bizim arazi ölçegimizin küçük olmasina ragmen, Türkiye’nin yapisal problemleri de vardir kabul etmek lazim. Türk çiftçimiz, üreticimiz, besicimiz son derecede basarilidir. Toprak Mahsulleri Ofisi olarak biz bir regülasyon yapiyoruz. Önce üreticiye hizmet etmek, üretici için dogru fiyatin olusturulmasini saglamak için çok önemli bir regülasyon görevimiz var. Ama bu dönemde de bir un regülasyonu yaptik. Bu ne kadar biliniyor bilmiyorum. Bugün itibariyle ekmegin fiyatinin belirli yerlerde sabitlenmesi veya kalmis olmasindan ana sebeplerinden bir tanesi budur diye düsünüyorum. Ekmek maliyetini düsürmek için uygun fiyatli bugday satisi yaptik. Ve bunu da isleyenlere, fabrikalara, taahhüt verenlere 185 ila 205 lira arasinda çuvalini satacagim diyenlere de taahhüt aldik. Un, ekmek maliyetinde asagi yukari üçte biri bugdayin fiyatinin artisindan kaynakli. Ekmegin maliyetinin buradan yükselisini belli miktarda engelledik diye düsünüyorum. TMO, TOBB, Ticaret Bakanligi ve Valiliklerin denetimiyle de bu isi hala sürdürüyoruz. Peyderpey fiyat artislari gerekiyorsa bizim tarafta da da bugdayda hala önemli bir sübvanse yapiyoruz. Gerekirse yapariz. Ayrica yem için regülasyon yaptik. Hayvancilik yapanlar mutlaka biliyordur ve faydalaniyordur. Uygun fiyatta besicilerimize yem satisi yaptik. Hem besicilere hem de yem sanayisine bunu tahsis ettik. Besi sektöründe ilave 2-3 milyar liralik bir yükün önüne geçmis olduk. 4.5 milyon besi ve süt hayvaniyla, 200 civarinda kanatli entegre tesisinin yem ihtiyacini karsiladik. 2,6 milyon ton bir hububat satisi yaptik."

Tarimin finansmaninin önemine de dikkat çeken Bakan Bekir Pakdemirli, "Tabii ki tarimin finansmani önemli. Burada Ziraat Bankasi üzerinden gerekli destegi veriyoruz. Bu dönemde de bizim bankaya ricamiz artan maliyetlerle özellikle girdi maliyetlerimiz mazot, gübre, ilaç, yemde bu finansman miktarimizi çiftçi basina bir miktar daha artirilmasi gerekiyor. Bunu da sürekli olarak konusuyoruz. Devamini getiriyoruz" dedi.



"Gelir koruma sigortasi"

Amerika ve bazi Bati ülkelerinde hayata geçirilen Gelir Koruma Sigortasi hakkinda da bilgiler aktaran Bekir Pakdemirli, "Gelir koruma sigortasi ülkemizde olmayan bir konudur. Amerika’daki tarimsal sigortalarin yüzde 85’i gelir koruma üzerine yapilir. Gelir koruma sudur. Bir poliçe satin aliyorsunuz o poliçede diyor ki ‘Çiftçi Bekir Bey yüz dönüm tarlasini eker. Su kadar bugday alir. Onun altinda eger bir sey olusursa aradaki fark bu poliçe ile ödenir.’ Böyle bir sisteme dogru da basta stratejik ürünlerde ondan sonra diger ürünlerde geçiyor olmamiz lazim. Amerika ve bazi Batili ülkeler buna geçmis durumda. Bunu da biz iki senedir Konya’da deniyoruz. 2023’ten itibaren tüm ülkeye yayiyor olacagiz. Birde bu islerin bir adim daha ötesi var. Sözlesmeli üretim. Alici ile saticinin veya alici ile üreticinin bir araya geldigi dogru yapilandirilmis bir sistem. Pancarda var, patateste, domateste var. Bunu daha yayginlastirmak mevzuat eksikliklerini gidermek son derece önemli olur diye düsünüyorum" diye ifade etti.



"244 milyon lira destekleme ödemesi basladi"

10 destek kaleminde toplam 244 milyon lira destekleme ödemesinin bugün itibariyle basladigini aktaran Bakan Bekir Pakdemirli, "Destekleme ile alakali müjdelerimizi de açikliyoruz. Yine kirsal kalkinma ve yatirimlarin desteklenmesi, sulama makine ve ekipman alimlarinin desteklenmesi, hayvan genetik kaynaklarinin korunmasinin desteklenmesi, tarimsal yayin, danismanlik destegi, hayvan hastaliklari tazminati destegi, sertifika ve tohum üretim destegi, tiftik üretimi destegi, AR-GE destegi, yem bitkileri destegi, baligin avciligi destegi kapsaminda 10 destek kaleminde toplam 244 milyon lira destekleme ödemesini bu gün itibariyle hesaplara aktarmaya basliyoruz. Bunu da vatandaslarimiza bildirmis olalim" diyerek müjdeyi açikladi.

Kaynak: İHA