Arçelik Isçilerinin De Katildigi Eylemde Metalciler MESS'in Teklifini Protesto Etti

Eskisehir’de Arçelik Fabrikasi isçilerinin de aralarinda bulundugu Türk Metal Sendikasi’na üye yaklasik 3 bin isçi, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikasi’nin (MESS) yüzde 12 zam teklifini protesto etti.

Arçelik Isçilerinin De Katildigi Eylemde Metalciler MESS'in Teklifini Protesto Etti
Türk Metal Sendikasi, MESS ile arasindaki Grup Toplu Is Sözlesmesi görüsmelerindeki uyusmazlik nedeniyle Eskisehir’de eylem düzenledi.

Ulus Aniti önünde toplanan aralarinda Arçelik Eskisehir Fabrikasi isçilerinin de bulundugu yaklasik 3 bin isçi, MESS’e tepki gösterdi. Isçiler, Türk Metal Sendikasi’nin yüzde 29,57’lik zam teklifine karsi ilk 6 ay için yüzde 12, sonraki 6 aylik periyotlar için enflasyon oraninda artis öneren MESS’i protesto etmek için eylem alanina akin etti. Isçiler, “isçiyiz, hakliyiz, kazanacagiz” ve “ölümüne çalistik, kazanacagiz” seklinde sloganlar atti.

“Onlar herkesin salgindan korkup evine kapandigi günlerde ölüme meydan okuyarak çalistilar”

Eylem alanina getirilen otobüsün üzerinde açiklama yapan Türk Metal Sendikasi Eskisehir Sube Baskani Orhan Demir, “Bugün burada, Türk ekonomisinin yükünü çeken, kriz demeden, salgin demeden üreten, çalisan, alin teri döken metal isçileri var. Bugün burada, emekçiler, hakkini arayan, namuslu, cefakâr, vefakar Türk Metalliler var. Onlar; en zor, en imkânsiz zamanlarda bile, islerine, isyerlerine sahip çiktilar. Onlar, herkesin salgindan korkup evine kapandigi günlerde, ölüme meydan okuyarak çalistilar. Onlar simdi burada, emekleri ve ekmekleri için, hakli taleplerini haykirmak için bulustular. Çalisirken sirtimizi sivazlayan, ama sözlesme masasinda bizi tanimazdan gelenlere seslerini duyurmak için bulustular” ifadelerini kullandi.

“Biz onurumuzu çignetmeyiz”

MESS ile yapilan görüsmelerde yüzde 29,57’lik zam talebi karsisinda yetersiz bir teklif bulduklarini dile getiren Demir, “Bildiginiz gibi, 130 bin metal emekçisini ilgilendiren, MESS ile sözlesme görüsmelerimiz 12 Ekim’de basladi.

Biz, 12 Ekim’de masaya bir taslak koyduk. O taslak, kimsenin degil, hepimizin taslagiydi. Tek tek bütün üyelerimizin beklentisi, istegi, arzusu o taslaktaydi. Metal emekçileri o taslagi alin teriyle yazdi. Iste masadaki taslak, o taslakti. O taslak bizim, hepimizin onurudur. Biz ne istedik taslakta? Bu ortamda, ücretlerimize ortalama yüzde 29,57 zam istedik. Peki karsiliginda ne bulduk? MESS’in masaya getirdigi yüzde 12 zam teklifini bulduk. Buradan MESS’e sesleniyoruz; o taslak bizim onurumuzdur. Biz onurumuzu çignetmeyiz. Bugüne kadar kimseye çignetmedik, bundan sonra da çignetmeyiz” dedi.

Kaynak: İHA