Sütte Fiyat Artisinin Sebebi Besiciler Degil

Denizli Bölgesi Hayvancilik Kooperatifleri Birligi (HAY-KOOP) Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Varol, süt ve süt ürünlerinde yasanan fiyat artisinin kendileriyle ilgisinin olmadigini sanayiciye litresi 4.70’den süt sattiklarini belirtti.

Sütte Fiyat Artisinin Sebebi Besiciler Degil


Süt ve süt ürünlerine yapilan zamlarla ilgili olarak, süt üreticisi besicilerin hedef gösterilmek istendigini anlatan Denizli Bölgesi Hayvancilik Kooperatifleri Birligi (HAY-KOOP) Yönetim Kurulu Baskani Mehmet Varol, zamlarla kendilerinin ilgisinin bulunmadigini söyledi.

Yem fiyatlarinin asiri artmasiyla birlikte süt-yem paritesinin de degistigini süt üreticisinin para kazanmadigini anlatan Baskan Varol, ‘Süt sektöründe ciddi sikintilar var. Bunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Bunun esas sikintilardan bir tanesi hayvan beslemede kullanilan materyal, yani kesif yemde sikintimiz var. Biz ham maddemizin yüzde 60-65’ini disarida ithal ettigimiz için paramizin deger kaybi ve kovidle yasanan bir sikinti da var. Üretim noktasinda da bir sikinti yasaniyor. Su anda arz talep dengesinde bozulmalar oldugu için maalesef bizim aleyhimize gelismeler oluyor. Maalesef son günlerde bizim 3,20 TL olan sütümüz, oturulup konusulup 4,70 TL ilan edildi. 4,70 TL deyince hakikatten piyasalarda sok olusmustu. Bunun mamulü yüzde 50 ve yüzde 47 zam yapildi. Bunu nasil kaldiracak sektör derken. Daha aradan 15-20 gün geçmedi. Yem fiyatlari o kadar yükseldi ki 1.1 düstü. Burada üreticinin yapabilecegi hiçbir sey yok. Çünkü o hayvanini beslemek zorunda. Üretici o sütü sagmak zorunda. Tüketicinin de yapabilecegi bir sey yok. Alim gücü almaya yetmiyor. Su anda bir kaos var. Bu kaosun acilen çözülmesi lazim. Öncelikle yem fiyatlarinin mutlaka bakanligimiz müdahil olmali" dedi.



"Üreticinin desteklenmesi lazim"

Yasanan sikintilar nedeniyle süt veren ineklerin, damizlik ineklerin besiciler tarafindan kesime gönderildigine dikkat çeken Baskan Varol, bakanligin konuyla çok acil ilgilenmesi gerektigini söyledi.

Varol, ‘Aslinda bir yandan müdahil olmaya çalistilar. Toprak mahsulleri ofisi elini tasin altina koydu. Üreticiye arpa ve misir vermeye çalisti oldugu kadar ve yettigi kadar ama yetmiyor. Bence yapilabilecek is öncelikle yem fabrikalarin üretim maliyetlerini gözden geçirmesi gerekir. Piyasaya sürülen yem fiyatlari arasinda fark var ise müdahil olunmasi lazim. Acil ve hemen olmak kosuluyla yem destegi ile üreticilerin desteklenmesi lazim. Yoksa elimizdeki damizliklari kaybediyoruz. Ben gerçekten yetkilileri uyariyorum. Sözlü olarak ta bunlari söylüyoruz. Bizim bu sikintimiz. Yani sütte zam yapan üretici degil. Sartlar buraya getiriyor. Yani bir defa ben çok zamanda su söyleniyor. Niye bu kadar sütte zam yapiyorsunuz. Biz peynir alamaz duruma geldik diyorlar. Biz zam yapmiyoruz. Çünkü hayvan beslenmesi için maliyetlerimiz çok yükseldi. Suan ki mevcut zamlarda bunu beslemeye yetmiyor" dedi.

Kaynak: İHA