Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, Yillik Basin Toplantisinda Konustu Açiklamasi

'Amerikan ortaklarimiz, müzakereleri (Rusya'nin ABD ve NATO'ya ilettigi güvenlik garantileriyle ilgili teklifler konusundaki müzakereleri) gelecek yilin basinda Cenevre'de baslatmaya hazir olduklarini söylüyor. Her iki taraftan da bu konuda temsilci atandi. Durumun bu yönde gelisecegini umuyorum' '(ABD dahil bazi ülkelerin, Pekin'de düzenlenecek Kis Olimpiyat Oyunlari'ni diplomatik olarak boykot etme karari) Bu karar kabul edilemez ve yanlistir' 'Peygamber Muhammed'e yönelik hakaret sanat özgürlügü mü? Bunun özgürlük olmadigini düsünüyorum. Bu, din özgürlügünün ve Müslümanlarin kutsal duygularinin ihlalidir'

Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, ABD ve NATO'ya ilettikleri çesitli güvenlik garantileri ile ilgili teklifler konusunda ilerlemelerin kaydedilecegini umdugunu söyledi.

Putin'in baskent Moskova'da düzenledigi yillik basin toplantisi 3 saat 56 dakika sürdü.

Toplantida güncel konularla ilgili 55 soruyu yanitlayan Putin, Rusya'nin ABD ve NATO'ya çesitli güvenlik garantileriyle ilgili teklifleri içeren 2 anlasma taslagi ilettigini animsatti.

Bu baglamda, ABD tarafindan olumlu yanit aldiklarina dikkati çeken Putin, ABD ile güvenlik konusundaki müzakerelerin gelecek yilin basinda yapilacagini söyledi.

Putin, "Amerikan ortaklarimiz, müzakereleri gelecek yilin basinda Cenevre'de baslatmaya hazir olduklarini söylüyor. Her iki taraftan da bu konuda temsilci atandi. Durumun bu yönde gelisecegini umuyorum." dedi.

ABD'nin bu konuda "olumlu" tepki verdiginin altini çizen Putin, "Umarim, bu ilk olumlu tepki ve çalismalarin ocak ayinin basinda baslatilacaginin duyurulmasi, ilerlememize izin verecek." dedi.

Putin, söz konusu teklifleri ABD ve NATO ile Avrupa Güvenlik ve Isbirligi Teskilati (AGIT) platformunda da istisare etmeye hazir olduklarini dile getirdi.

- "Dogalgaz sorununu Avrupalilar yaratti, bunu kendileri çözmeli"

Avrupa’daki yüksek dogal gaz fiyatlari nedeniyle AB’yi suçlayan Putin, "Uzun vadeli sözlesmeleri yok etmemek gerektigini söyledik. Avrupa Komisyonu ise bize piyasa iliskilerine geçilmesi gerektigini ve piyasanin bunu düzenleyecegini söyledi. Piyasa da bunu metreküpün fiyatini 2 bin dolar olarak düzenledi." dedi.

Putin, Avrupalilarin sebep oldugu dogalgaz sorunlarinin yine Avrupalilar tarafindan çözülmesi gerektigini söyledi.

Rusya'nin gaz fiyatlari konusunda yardima hazir oldugunu belirten Putin, "Birakalim Avrupalilar kendi sorunlariyla ugrassinlar, onlara zamaninda müdahale etsinler ve akilli olduklarini düsünmesinler. Kendi kendilerine yarattiklari sorunlari kendileri çözmeli. Biz yardima haziriz ve bunu yapacagiz." ifadelerini kullandi.

- "Ukrayna'nin talepleri gaz fiyatlarindaki artisin nedeni olabilir"

Ukrayna'nin "ilkesel olarak" Rusya yerine Bati'dan dogalgazi satin aldigina dikkati çeken Putin, bunun Avrupa'da fiyatlarin firlamasinin sebebi olabilecegine isaret etti.

Putin, Rus enerji sirketi Gazprom'un alicilardan talep gelmemesi nedeniyle bu hafta Yamal-Avrupa boru hattinda kapasite rezerv etmedigini belirterek, "Su anda Yamal-Avrupa hattindaki gaz, Almanya'dan Polonya'ya geri pompalaniyor, ardindan Ukrayna'ya gönderilebilir. Bu da Avrupa'da gaz açigina ve fiyatlarin yükselmesine yol açiyor." diye konustu.

Rusya'ya spot piyasasina gaz gönderme çagrilari yapildigini ancak öncelikle uzun vadeli sözlesmelerdeki yükümlülükleri yerine getirmeleri gerektigini anlatan Putin, uzun vadeli sözlesmelerdeki gaz fiyatlarinin spot fiyatlardan çok daha düsük oldugunun altini çizdi.

Putin, Gazprom'un dünyada gaz ihracatini artiran tek sirket oldugunu da vurguladi.

- "Afganistan'da tüm etnik gruplarin yönetimde temsil edilmesi gerekiyor"

Afganistan meselesine deginen Putin, Rusya ve Afganistan iliskilerinin "iyi" yönde gelismesinden yana olduklarini belirtti.

Putin, söyle devam etti:

"Burada, bölgedeki durumun istikrara kavusturulmasiyla ilgili ortak çikarlarimizi kastediyorum. Orta Asya'daki eski Sovyetler Birligi ülkeleriyle sinirlarimiz açik. Elbette, asirilikçi unsurlarin bu ülkelere nüfuz etmesinin, bizde endise ve korku yaratmamasi mümkün degil. Ayrica, Afganistan topraklarindan büyük miktarda uyusturucu sevk ediliyor. Dünya pazarinda opioid'in (afyondan elde edilen uyusturucu madde) yüzde 90'i Afganistan menselidir. Bu da bizi endiselendiriyor."

Afganistan'da Taliban hükümetinin Rusya tarafindan taninmasi ihtimalini de degerlendiren Putin, "Gerçeklerden yola çikmak lazim. Afganistan yönetimine gelen güçlerin, tüm etnik gruplarin yönetimde temsil edilmesini saglayacagindan yola çikmak gerekiyor. Sadece bu, Afganistan'daki durumun istikrara kavusacagi yönünde umut verebilir." dedi.

Putin, bu konuda uluslararasi toplumla birlikte çalistiklarini dile getirdi.

Afgan halkina destek saglanmasi gerektigini vurgulayan Putin, "Bunu, öncelikle Afganistan'in ekonomisi ile Afgan toplumuna zarar veren ülkelerin yapmasi gerekiyor." ifadelerini kullandi.

- "Sporun siyasallastirilmasina karsiyiz"

ABD dahil bazi ülkelerin, Çin'in baskenti Pekin'de düzenlenecek Kis Olimpiyat Oyunlari'ni diplomatik olarak boykot etme kararini degerlendiren Putin, "Bu karar kabul edilemez ve yanlistir." dedi.

Putin, "Eski ABD Baskanlarindan biriyle konusmustum. O bana, Los Angeles ve Moskova'da Olimpiyatlarin, ABD tarafindan da boykot edilmesinin büyük hata oldugunu söylemisti. Ancak ABD, ayni tirmigin üzerine basmaya devam ediyor." diye konustu.

Bunun Çin'i engellemeye yönelik girisim oldugunu belirten Putin, sözlerini söyle sürdürdü:

"Herkes hata yapiyor ancak herkes ayni hatalari tekrarlamiyor. Ancak bu, hatanin tekrarlandigi durumdur. Bu durumda, sporun anlik siyasi sorunlari çözmek için kullanilmasi yönündeki girisim hatadir. Onlar Çin'in gelisimini engelleyemezler. Spor ve sanat, insanlari birlestirmeli, halklar ve devletler arasinda sorun yaratmamalidir. Spor kendi temel amacindan yoksun birakildiginda, tüm uluslararasi topluma zarar veriliyor. Ülkeler arasindaki iliskilerin sürdürülmesi ortadan kaldiriliyor. Bu hatadir."

Vladimir Putin, sporun siyasallastirilmasina her zaman karsi olduklarini vurguladi.

- "Sibiryalilar, Rusya'nin altin fonudur"

Sibirya bölgesinde Rusya Savunma Bakani Sergey Soygu ile yaptigi tatile Rusya Basbakani Mihail Misustin'i neden almadigi yönündeki soruyu yanitlayan Putin, "Misustin'i de yanimiza alacak isek kim çalisacak? Misustin de bir yerlere gidip tatil yapiyor ve bu konuda beni arayarak bilgi veriyor. Ancak Misustin her zaman irtibatta bulunuyor." diye konustu.

Putin, Sibirya bölgesine 2000'lerden beri tatil için gittigini belirterek, "Sibirya hosuma gidiyor. Burada, benzeri olmayan ekolojik sistem ve insanlar var. Sibiryalilar, ahlaki degerler açisindan, Rusya'nin altin fonudur." dedi.

- "Peygamber Muhammed'e yönelik hakaret sanat özgürlügü degil"

Sanatta özgürlükle ilgili degerlendirmede bulunan Putin, bu konuda özgürlügün saglanmasi gerektigini vurguladi.

Putin, sunlari kaydetti:

"Bu özgürlük, baska bir kisinin özgürlügünü kisitladiginda, gelistirdigimiz hedeflerle belirli çeliskiler içinde oluyor. Peygamber Muhammed'e yönelik hakaret sanat özgürlügü mü? Bunun özgürlük olmadigini düsünüyorum. Bu, din özgürlügünün ve Müslümanlarin kutsal duygularinin ihlalidir."
Kaynak: AA