Roman Aileler Için Kurulan Mantar Tesisinde Ilk Hasat Yapildi

İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer, belediye tarafindan Roman aileler için Toroslar ilçesi Alsancak Mahallesi’nde kurulan istiridye mantar üretim tesisinde, Roman kadinlar ile birlikte ilk mantar hasadini yapti.

Roman Aileler Için Kurulan Mantar Tesisinde Ilk Hasat Yapildi
İçel Büyüksehir Belediyesi Tarimsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Baskanligi tarafindan hayata geçirilen ‘Istiridye Mantar Üretim Tesisi Kurulum Projesi’ ile istihdam edilen toplam 20 kadin üretici, sezonda yaklasik 10 ton ürün sahibi olacak. Kilo basina 10-15 TL arasinda fiyatlarla satilabilen mantarlardan yilda yaklasik 100 bin TL’ye yakin gelir elde edilmesi bekleniyor. Mantar hasadinda İçel Büyüksehir Belediye Baskani Vahap Seçer, Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Baskani Ali Daylam ve İçel Büyüksehir Belediyesi Tarimsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Baskani Salim Serdar Gökçek ile muhtarlar ve üretim yapan Roman kadinlar yer aldi.

Baskan Seçer, “Haydi Bismillah. Bereketli olsun” diyerek mantar hasadini üretici kadinlar ve Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Baskani Ali Daylam ile birlikte yapti. Seçer, “Sofralarimiza lezzet olsun, afiyet olsun. Etten daha ucuz, daha proteini yüksek ve daha lezzetli, daha besleyici” dedi.

Seçer, 100 metrekare alanda üretim yapildigini belirterek, “Bu tesisi Roman Federasyonu ile beraber İçel Büyüksehir Belediyesi yapti. Üretmek de Roman kadinlarimiza kaldi. Burada 20 kadinimiz üretim yapiyor. Görüyorsunuz, az önce de hasadini yaptik. Yilda 20 kadinimiz yaklasik olarak 100 bin lira civarinda bir gelir elde ediyorlar. Aile bütçelerine katki yapiyorlar. Tabii ki bu alanlari daha genisletmek, çalisan, üreten kadin sayisinda da artisa neden olmak gerekiyor ama bu bir deneme niteliginde, baslangiç niteliginde bir üretimdi. Gayet de güzel bir çalisma. Gayet de kaliteli üretim olmus. Simdi bunlarin tabi pazarlanmasi var. Kadin kooperatiflerimiz araciligiyla bunlarin zincir marketlerde ya da bu ürünlerin satildigi magazalara pazarlanmasi da önemli. Degerinde pazarlanmasi önemli. Bu konuda da İçel Büyüksehir Belediyesi ile is birligi yapacaklar ve ürünlerini de en güzel sekilde degerlendirecekler” diye konustu.

Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu Baskani Ali Daylam, Romanlar için çok önemli bir gün oldugunu ifade ederek, “Baskanimizla kültürel çalismalarimizla beraber, farkli meslek arayislariyla beraber, bu bizim aslinda Roman kültüründe olmayan bir meslek alaniydi. Bu sekilde hem istihdama yönelik olmasi hem kadinlarin is gücü piyasasina entegrasyonu da çok önemli. Bu alana giris yapmak hakikaten bizim için çok kiymetliydi ve kadinlar uzun zamandir burada aldiklari egitimle beraber bu güzel ürünleri çikarttilar. Hem İçel piyasasina bir katma deger de sagladilar. Ben burada camiamiza önemli katkilari saglayan Baskanima tesekkür istiyorum. Hem egitimle ilgili hem istihdamla ilgili hem de oradaki kres sürecimizle ilgili çok önemli katkilari oldu. Ben söyle degerlendiriyorum. Burada İçel’de yapilan bu güzel uygulamalar, bir müddet sonra derinleserek, Türkiye’ye model bir belediyecilik anlayisi olacak. Çünkü artik süreç söyle isliyor, sosyal belediyecilik kavrami çok degerli ve bunu hakikaten Baskanim çok güzel yapiyor, çok da güzel uyguluyor ve çok önemli durusu da oldugu için ben çok seviniyorum. Yani dezavantajli gruplari kucaklamak, onlari biraz daha kente, yani kenti büyütürken, kentte yasayan dokulari da ön plana çikarmak çok kiymetli. Ben bu alanda, bu güzel ve anlamli günde verdikleri katkilardan dolayi da Baskanim’a ayrica çok tesekkür ediyorum" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA