Merck'in Hap Formundaki Covid-19 Ilacina FDA'dan Acil Kullanim Onayi

ABD Gida ve Ilaç Idaresi (FDA), ABD’li ilaç firmasi Merck tarafindan Covid-19’a karsi gelistirilen hap formundaki Molnupiravir adli ilaca acil kullanim onayi verdi. FDA, Covid-19’a karsi hap formundaki ikinci bir ilaca onay vermis oldu.

Merck'in Hap Formundaki Covid-19 Ilacina FDA'dan Acil Kullanim Onayi


ABD’de Covid-19’a karsi hap formundaki bir ilaca daha onay verildi.

Gida ve Ilaç Idaresi (FDA) tarafindan yapilan açiklamada, ABD’li ilaç firmasi Merck tarafindan Covid-19’a karsi gelistirilen hap formundaki Molnupiravir adli ilaca acil kullanim onayi verildigi belirtildi. Açiklamada, Covid-19’a yakalanan yetiskinlerde hafif ila orta siddette korona virüs hastaliginin tedavisi için Merck’in Molnupiravir’i için acil kullanim izni yayinladigi aktarilarak, ilacin kemik ve kikirdak büyümesini etkileyebileceginden sadece 18 yas üstü için kullanima onay verildigi aktarildi.

Açiklamada ayrica, ilacin Covid-19 nedeniyle hastaneye yatis sonrasi tedaviye baslanan kisilerde tedavinin faydasi gözlemlenmedigi için söz konusu hastalarda kullanimina izin verilmemistir.

"Molnupiravir’in kullanimi, FDA onayli diger tedavilerin erisilemedigi veya klinik olarak uygun olmadigi durumlarla sinirlidir"

FDA’nin Ilaç Degerlendirme ve Arastirma Merkezi Direktörü Dr. Patrizia Cavazzoni yaptigi açiklamada ise, “Bugün verilen izin Covid-19 virüsüne agizdan alinabilen hap seklinde karsi ek bir tedavi seçenegi sunuyor. Molnupiravir’in kullanimi, Covid-19 için FDA onayli diger tedavilerin erisilemedigi veya klinik olarak uygun olmadigi durumlarla sinirlidir. Hastaneye yatis veya ölüm riski yüksek olan bazi Covid-19 hastalari için yararli bir tedavi seçenegi olacaktir” ifadelerini kullanarak, “Virüsün yeni mutasyonlari ortaya çikmaya devam ettikçe, güvenlik ve etkinlikleri hakkinda ek veriler üretmeye devam ederken, ülkenin Covid-19 tedavi cephaneligini acil kullanim yetkisi kullanarak genisletmek çok önemlidir” dedi.



Molnupiravir, hastaneye yatis ve ölüm riskini yüzde 30 azaltiyor

Klinik arastirmalar, Molnupiravir’in yüksek riskli Covid-19 hastalari arasinda hastaneye yatis ve ölüm riskini yüzde 30 azalttigini tespit etmisti. ABD, Molnupiravir’den yaklasik 3,1 milyon adetini 2,2 milyar dolara satin alacak.

Bes gün kirk haplik tedavi

Molnupiravir tedavisi, 5 gün boyunca günde 2 kez 4 adet 200 miligram hap olarak alinan toplam 40 haptan olusuyor. Hastalar, semptomlarin baslamasindan sonraki 5 gün içinde tedaviye baslamali gerektigi aktarildi.

Dün Pfizer’in Covid-19 hapina acil kullanim onayi verilmisti

FDA, dün ise ABD merkezli ilaç sirketi Pfizer’in korona virüse karsi gelistirdigi antiviral hap Paxlovid’in hafif ila orta siddette korona virüs hastaliginin tedavisi için acil kullaniminin onaylandigi duyurmus, hapin 12 yas ve üstü hastalarin kullanabilecegini ve sadece reçeteyle alinabilecegi açiklamisti.

FDA ayrica, Covid-19 teshisi konulduktan sonra mümkün olan en kisa sürede ve semptomlarin baslamasindan sonraki 5 gün içinde alinmasi gerektigini ifade etmisti.

Pfizer ise, ilacinin orta ve yüksek riskli hastalarda hastaneye yatis ve ölüm oranlarini yüzde 89 azalttigini açiklamisti.
Kaynak: İHA