ABD Donanmasi Iran'dan Yemen'e Gittigi Düsünülen Silahlara El Koydu

ABD donanmasinin, Iran’dan Yemen’e gittigi tahmin edilen bir balikçi gemisindeki çok miktarda tüfek ve mühimmata el koydugu bildirildi.

ABD donanmasina ait devriye gemileri, Umman ve Pakistan açiklarindaki Arap Denizi’nin kuzeyinde seyreden bir balikçi teknesine operasyon düzenledi.

Yemenli 5 kisinin bulundugu balikçi gemisine çikan denizciler, 1400 kalasnikof ve 226 bin 600 mermiye el koydu.

ABD donanmasinin Bahreyn merkezli 5. Filosundan yapilan açiklamada, balikçi teknesinin Yemen’deki Husilere yasa disi silah kaçirmak için kullanilan rotada seyrettigi belirtilirken Iran, iç savas bölgesindeki Husilere silah göndermekle suçlandi.

Iran, Husileri silahlandirdigi yönündeki suçlamalari reddediyor.

- Yemen'deki iç savas

Yemen'de Iran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana baskent Sana ve bazi bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülügündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karsi Yemen hükümetine destek veriyor.

Ülkede yaklasik 7 yildir süren çatismalarda 233 binden fazla kisi yasamini yitirdi. Dünyanin en fakir ülkeleri arasinda yer alan Yemen'de iç savas nedeniyle büyüyen insani kriz korkunç boyutlara ulasti.

BM'ye göre, dünyanin en büyük insani krizlerinden birinin yasandigi Yemen'de, 30 milyonluk nüfusun yüzde 80'i insani yardima ve korunmaya ihtiyaç duyuyor.

Kaynak: AA